Hopp til innhold

Her er genistreken som nesten ga tsjekkisk sjokk-gull

Her bytter Lukas Bauer ski helt alene, bare fem kilometer før mål. Alle de andre suste forbi, men den overraskende taktiske manøveren endte med et sensasjonelt sølv til tsjekkeren.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

VIDEO: Lukas Bauer går inn for å bytte ski, mens hele resten av feltet suser forbi.

– Det er nesten ingen som skifter ski når bare fem kilometer gjenstår. Det er rett og slett for kort tid igjen til at man kan dra nytte av det, sa NRK-kommentator Morten Aa Djupvik under sendingen.

– Han tar sjanser nå, sa en litt forundret kommentator-kollega Torgeir Bjørn da Bauer som den eneste i feltet svingte inn til skibytte.

Men Bauer visste hva han gjorde. For på de gode, nye skiene tok han igjen alle de andre, og superveteranen ledet inn på oppløpet. Han er ikke akkurat kjent som en spurter, men Bauer holdt unna for alle på de raske skiene. Alle unntatt Petter Northug.

Kunne tatt gull

For farten i feltet var lav ved 45 km, som den hadde vært i hele løpet på det tunge føret , og Bauer nådde raskt igjen bakenden av feltet. På nysmurte ski gled han også opp i teten ved inngangen til Mördarbakken. Han jobbet i teten sammen med Maxim Vylegzjanin og Johan Olsson de siste kilometrene, og lå fremst også da feltet svingte inn på oppløpet.

Da så mulighetene store ut for et nesten sensasjonelt tsjekkisk gull.

– Vi vet at nå man bytter ski, kan det gi en stor fordel i cirka fem kilometer, og det er akkurat det som var igjen, sier Torgeir Bjørn.

Jublet for sølvet

Medaljører på femmila

GLAD FOR SØLV: Ingen smilte bredere enn sølvvinner Lukas Bauer på blomsterseremonien etter femmila

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

At Northug leverte tilnærmet tidenes innspurt og knuste alle, kunne verken Bauer eller andre gjøre noe med. Det så ikke ut som om det gjorde noe heller. Bauer jublet for sølvet ved målgang, og han smilte bredt også ved blomsterseremonien etterpå.

37-åringen fra Ostrov var en av verdens beste løpere for noen år siden, og vant Tour de Ski både i 2008 og 2010, og tok OL-sølv på 15 km i 2006 og VM-sølv på hjemmebane i Liberec i 2009. Han har også to OL-bronser fra Vancouiver i 2010.

Men siden har det vært smått med triumfer, bare et par pallplasser i noen verdenscuprenn, det siste for halvannet år siden. Derfor jublet han over sin genistrek og sitt sølv i dag.

Siste nytt

  • Ny teknikktrener for alpinkvinnene: – Glade for at vi er attraktive for de beste trenerne i verden

    Østerrikske Johannes Zöchling (44) har blitt ansatt som ny hovedtrener for de norske alpinkvinnenes teknikklag.

    Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding.

    – Vi er glade for at Johannes velger å bli med oss og ser fram til å få han på laget. «Hannes» har en sterk og variert bakgrunn, med gode resultater, forteller alpinsjef Claus Johan Ryste.

    Zöchling kommer fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han har jobbet i ulike roller de siste 15 årene. Blant annet har han hatt ansvaret for kvinnenes teknikklag i seks år, mens han de siste tre sesongene har hatt ansvar for rekrutteringslandslaget på herresiden.

    Østerrikeren tar over for Janne Haralla, som har fått en rolle i den amerikanske superstjernen, Mikaela Shiffrins, lag. (NTB)

    Thea Louise Stjernesund i Kranjska Gora
    Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters
  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal