NRK Meny
Normal

Her er genistreken som nesten ga tsjekkisk sjokk-gull

Her bytter Lukas Bauer ski helt alene, bare fem kilometer før mål. Alle de andre suste forbi, men den overraskende taktiske manøveren endte med et sensasjonelt sølv til tsjekkeren.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

VIDEO: Lukas Bauer går inn for å bytte ski, mens hele resten av feltet suser forbi.

– Det er nesten ingen som skifter ski når bare fem kilometer gjenstår. Det er rett og slett for kort tid igjen til at man kan dra nytte av det, sa NRK-kommentator Morten Aa Djupvik under sendingen.

– Han tar sjanser nå, sa en litt forundret kommentator-kollega Torgeir Bjørn da Bauer som den eneste i feltet svingte inn til skibytte.

Men Bauer visste hva han gjorde. For på de gode, nye skiene tok han igjen alle de andre, og superveteranen ledet inn på oppløpet. Han er ikke akkurat kjent som en spurter, men Bauer holdt unna for alle på de raske skiene. Alle unntatt Petter Northug.

Kunne tatt gull

For farten i feltet var lav ved 45 km, som den hadde vært i hele løpet på det tunge føret , og Bauer nådde raskt igjen bakenden av feltet. På nysmurte ski gled han også opp i teten ved inngangen til Mördarbakken. Han jobbet i teten sammen med Maxim Vylegzjanin og Johan Olsson de siste kilometrene, og lå fremst også da feltet svingte inn på oppløpet.

Da så mulighetene store ut for et nesten sensasjonelt tsjekkisk gull.

– Vi vet at nå man bytter ski, kan det gi en stor fordel i cirka fem kilometer, og det er akkurat det som var igjen, sier Torgeir Bjørn.

Jublet for sølvet

Medaljører på femmila

GLAD FOR SØLV: Ingen smilte bredere enn sølvvinner Lukas Bauer på blomsterseremonien etter femmila

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

At Northug leverte tilnærmet tidenes innspurt og knuste alle, kunne verken Bauer eller andre gjøre noe med. Det så ikke ut som om det gjorde noe heller. Bauer jublet for sølvet ved målgang, og han smilte bredt også ved blomsterseremonien etterpå.

37-åringen fra Ostrov var en av verdens beste løpere for noen år siden, og vant Tour de Ski både i 2008 og 2010, og tok OL-sølv på 15 km i 2006 og VM-sølv på hjemmebane i Liberec i 2009. Han har også to OL-bronser fra Vancouiver i 2010.

Men siden har det vært smått med triumfer, bare et par pallplasser i noen verdenscuprenn, det siste for halvannet år siden. Derfor jublet han over sin genistrek og sitt sølv i dag.

Siste nytt

 • Sykdom i Sverige-leiren

  Pontus Jansson, Filip Helander og Marcus Rohdén er rammet av magesyke før den viktige kampen mot Tyskland i morgen. – De tre ble dårlige i magen i går kveld, og vi lot dem bli hjemme for sikkerhets skyld, sa landslagssjef Janne Andersson.

  VM fotball 2018, Sverige - Sør-Korea.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Skarstein satte ny verdensrekord

  Birgit Skarstein forbedret sin egen verdensrekord med 23 sekunder på 2000 meter roing i Linz. Den forrige rekorden på 10:47,86 ble satt i Beograd for tre uker siden. – Det føltes som jeg svevde gjennom hele løpet, sier Skarstein etter rekorden.

  birgit skarstein
  Foto: Balint Czucz
 • Australia-trener tar over PSV

  Mark van Bommel er ansatt som ny hovedtrener i nederlandske PSV Eindhoven. Den tidligere landslagsspilleren er for tiden assistenttrener for Australia i VM under Bert van Marwijk. 41-åringen erstatter Phillip Cocu i Eredivisie-klubben.

  van bommel
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM fotball: Brasil - Costa Rica
FIFA Fotball-VM 2018: Brasil - Costa Rica
FIFA Fotball-VM 2018: Brasil - Costa Rica
Topp 5-lister fra fotball-VM
Sport i dag
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
VM fotball: Nigeria - Island
FIFA Fotball-VM 2018: Nigeria - Island
FIFA Fotball-VM 2018: Nigeria - Island
FIFA Fotball-VM 2018: Serbia - Sveits