Hopp til innhold

Northug: – Vanskelig å beskrive dette

FALUN/OSLO (NRK): Petter Northug knuste konkurrentene på oppløpet og spurtet inn til sitt fjerde gull! Falun-VM er hans beste noensinne.

Petter Northug med enorm avslutning

OPPLØPET: Her spurter Petter Northug til gull

Sweden Nordic Skiing Worlds

TØRKER ØYET: Petter Northug var rørt etter å ha mottatt gullet.

Foto: Matthias Schrader / Ap

– Akkurat nå er jeg paff. Jeg har nesten vært borte i to år, nå er jeg tilbake og vinner femmila. Å stå her betyr mye for meg, sier Petter Northug til NRK.

– Det er vanskelig for meg å beskrive dette. Jeg er bare sliten, tom for følelser og litt i en egen verden.

Nok en gang skapte Petter Northug et langrennsdrama uten like.

For som så mange ganger før var Northug helt på halen av feltet gjennom nesten hele femmila, men i bakken ned mot stadion når det hele skulle avgjøres kom Petter Northug seilende. Lukas Bauer ledet an foran Maksim Vylegsjanin og Johan Olsson.

Men Northug kom nærmere og nærmere og på oppløpet. Han staket seg mellom Vylegsjanin og Bauer og viste sine enorme avslutningsegenskaper. Nordmannen var overlegen på de siste meterne.

– Han har en vinnerskalle vi aldri har sett i langrenn, sier NRKs ekspert Torgeir Bjørn.

– Det er magisk. Løpet ble perfekt, Han fikk det på gullfat, sier trener Stig Rune Kveen

Lukas Bauer tok sølv og Johan Olsson bronse.

Dermed kan Northug forlate Falun med fire gull i et mesterskap som er Norges betse gjennom historien.

– Det er stort. Femmila setter man høyest. Jeg har trent noen timer for den. Det er godt å lykkes, sier Petter Northug.

– Det var ikke noe føre som passet meg, men jeg hadde en god dag. Jeg var lett i stigningene, det var fantastisk å være først over mål.

Petter Northug syntes føret var tungt, men jobbet hardt for posisjonering.

-STORT FOR MEG: Hele intervjuet med Petter Northug etter målgang.

– Gjør det umulige mulig

– Det skal ikke gå an. Det var mange som mistet pusten nå. Petter gjør det umulig mulig, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Johan Olsson satt stor fart tidlig og feltet sprakk litt opp, men alle forhåndsfavorittene var godt med, inkludert alle de fire nordmennene. I det tette snøværet var ganske store deler av feltet samlet igjen etter 30 kilometer.

Ut på den siste runden så vi Northug lenger opp i feltet enn noen gang tidligere på femmila Forhåndsfavorittene posisjonerte seg da feltet nærmet seg Mördarbacken for siste gang. Men ingen turte å sette skikkelig fart.

Og som ellers i løpet var det ekstremt vanskelig å gå fra på det tunge føret.

– Jeg fatter ikke hva de gjør for å lage så løse løyper. Men det er likt for alle, og Petter klarte å bese seg fram i løssnøen og slo dem lett i spurten. Han brukte lite krefter i løpet, sier sportssjef Åge Skinstad.

SKI-NORDIC-WORLD-MEN

GULL: Petter Northug krysser målstreken som førstemann.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

Tønseth på 8. plass

Didrik Tønseth ble nest beste nordmann på en 8. plass.

– Det var tungt. Men Petter var rå. For en fyr. Han er så god, fatter ikke hva han er laga av. Hva skal vi finne på? sier Tønseth.

– Det gikk tungt midtveis, men så kom hjelp fra oven i form av snø. Snøen spilte inn, for det var umulig å ligge først. Noen måtte ofre seg. Føret er det verste jeg har opplevd.

Martin Johnsrud Sundby kom på 11. plass og Niklas Dyrhaug på 13.

– Det var blytungt. Jeg var slutt etter 20 km og da var det bare på nåde. Fantastisk at det snødde, for da fikk jeg være med i klynga der, sier Sundby.

- Jeg har aldri vært med på slike forhold. Det var en halvmeter med sukker. så det ble et litt rotete løp. Jeg skjønte at det ble avgjort på slutten, men da var jeg ferdig, sier Dyrhaug.

– Helt sjukt

Anders Södergren satt opp farten etter nærmere 40 kilometer. Veteranen som egentlig ikke skulle gå femmila, fikk en luke på noen sekunder og fikk beskjed fra lagledelsen om å prøve å stikke. Det holdt ikke helt inn for svensken, men han fikk en verdig avslutning på mesterskapskarrieren på hjemmebane. Södergren fikk muligheten da Marcus Hellner trakk seg fra femmila.

Etter løpet skryter han av den norske femmilsvinneren.

– Det er helt sjukt. Han er en stor skiløper, og det han gjør på slutten i dag trodde jeg faktisk ikke var mulig. Han har en fart som ingen andre har den siste kilometeren, sier den svenske veteranen.

Også SVTs ekspertkommentator Anders Blomquist lar seg imponere av Petter Northug.

– Han gjør det igjen. Det er sensasjonelt!

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Everton

Absurd hendelse i nedrykksdrama: – Biter han ikke, da?

Med nød og neppe unngikk Everton en krisesesong og skal også spille Premier League neste sesong. I jubeleuforien ble også en glefsesituasjon og bitespekulasjoner heftig diskutert.

Siste nytt

 • Svak avslutning sendte Hovland ut av tetstriden

  Golfprofilen Viktor Hovland kjempet i teten på den siste runden av PGA-turneringen i Fort Worth i Texas, men en svak avslutning sendte ham nedover på listene.

  Hovland spilte de seks siste hullene fem slag over par og var på delt 16.-plass da han hadde spilt ferdig, seks slag bak lederne. (NTB)

  PGA Championship Golf
  Foto: Eric Gay / AP
 • Newgarden vant dramatisk Indy 500

  Josef Newgarden passerte tittelforsvarer Marcus Ericsson på siste runde og tok sin første seier i billøpsklassikeren Indianapolis 500.

  Foran 300.000 tilskuere så svenske Ericsson ut til å vinne løpet for annen gang på rad, men med tre runder igjen kom det røde flagget ut for tredje gang på de 16 siste rundene, og dermed måtte det omstart til.

  Det banet for et kort og vilt race til mållinjen over én runde da løpet ble startet om igjen. Ericsson fikk en god start og så ut til å skulle holde unna, men så kom Newgarden som en rakett forbi ham, og svensken rakk aldri å komme tilbake. (NTB)

  IndyCar Indy 500 Auto Racing
  Foto: Michael Conroy / AP
 • Milan sikret mesterligaplassen – slo Juventus

  Milan vant 1-0 over Juventus og er sikret å bli topp fire i Serie A denne sesongen. Det betyr mesterligaspill kommende sesong.

  Olivier Giroud scoret kampens eneste mål på bortebane søndag. Med triumfen er Milan seks poeng foran femteplasserte Atalanta med én serierunde igjen.

  Dermed er det seriemester Napoli, Lazio, Inter og Milan som tok de italienske plassene i kommende sesongs puljespill i mesterligaen.

  Juventus var lenge med i kampen om mesterligaplass etter at en poengstraff ble trukket tilbake, men for en uke siden ble klubben likevel straffet med ti poengs trekk. Det gjorde at de falt utenfor topp-fire-kampen.

  Juventus er anklaget for å ha manipulert overgangssummer for å få regnskapet til å se bedre ut i perioden mellom første kvartal i 2019 og tilsvarende kvartal i 2021.

  Lazio slo nedrykksklare Cremonese 3-2 søndag etter en måldobbel av Sergej Milinkovic-Savic. Han ble dessuten matchvinner i det siste ordinære spilleminutt.

  Kristoffer Askildsen spilte fra start da Lecce sikret plassen i Serie A med 1-0-seier over Monza. Askildsen er på lån fra nedrykksklare Sampdoria.

  Seriemester Napoli spilte 2-2 borte mot Bologna. Leo Skiri Østigård satt hele kampen på benken for gjestene. (NTB)

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Tano Pecoraro / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste