Ekspert om føret: - En parodi!

FALUN/OSLO (NRK): Stavbrekk og fall, mengder av løssnø og et digert, samlet felt. VM-femmila ble et helt spesielt skirenn.

Løypemannskapet prøver

VIDEO: Løypemannskap var travelt opptatt med å fjerne snø.

– For å være helt ærlig. Denne femmila er en parodi, sier NRK-kommentator Torgeir Bjørn om rennet der Petter Northug gikk inn til et nytt VM-gull.

LANGRENNSKOMMENTATORENE VERDENSCUP WC LANGRENN

KRITISK: Ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Femmila i Falun ble nemlig ingen «piknik i folkparken». Femmilsløperne fikk vanskelige forhold å bryne seg på allerede fra første stavtak.

Det snødde tett under kraftprøven, i tillegg ble det etter hvert svært løst i sporet, noe som gjorde det vanskelig for mange å holde seg på beina i den løse snøen.

– Det er nesten umulig å gå fra på dette føret, kommenterte Torgeir Bjørn under rennet.

– Kan ikke huske sist

Også de norske løperne var innblandet i uhell. Både Petter Northug, Niklas Dyrhaug og Martin Johnsrud Sundby brekte en stav underveis i rennet. I tillegg falt Dyrhaug.

– Det er meget utfordrende å gå her i dette føret, mange har hatt trøbbel, sa smøresjef Knut Nystad til NRK.

– Det er lenge siden jeg har sett noe sånt, jeg kan ikke huske sist. Det er dyp snø overalt. Det er litt synd at det ble sånn. Men det har vært sånn hele uka, så det har vært vanskelig for arrangøren, påpekte han.

Også langrennssjef Åge Skinstad er svært kritisk til forholdene.

– Jeg fatter ikke hvordan de får til å lage så løse løyper, men OK, ferdig med det, sier han til NRK.

Løypesjefen, den tidligere skilegenden Thomas Wassberg, slår tilbake mot kritikken.

– Slik situasjonen var i går kunne vi ikke gjøre noe annet. Rundt stadion og rundt sprintløypene var forholdene ødelagt etter kombinasjonen. De ville salte som faen i går, sier han. Andre steder er det snøen som har gjort forholdene dårlige, sier Wassberg til Expressen.

Reporter Morten Stenberg mener det hele nærmer seg en liten parodi

VIDEO Reporter Morten Stenberg ser på forholdene i løypa under femmila.

– Tungt å tråkke opp

Hvor tungt det var å gå, så man blant annet etter 10 kilometer. Da forsøkte Johan Olsson å sette opp tempoet. Han fikk med seg Maxim Vylegzhanin og Dario Cologna, men det tette snøværet gjorde det umulig å få en luke til resten av feltet.

– De beste løperne får dårlig betalt for å ligge fremst slik som forholdene er nå. Det er ikke noe gunstig å tråkke opp denne løypa. påpekte Torgeir Bjørn.

– Det var umulig å ligge først. Det var det verste jeg har vært borti. Det er en kamp psykisk, men man må bare holde ut, sier Didrik Tønseth, som endte på 8. plass.

Etter 30 kilometer forsøkte Olsson igjen, men det viste seg nok en gang å være vanskelig å få noen ordentlig luke til resten av tetgruppen.

Etter hvert dalte tempoet i femmila kraftig. Petter Northug lå lenge bakerst i gruppen før han imponerte med å spurtslå konkurrentene.

Været spiller hovedrollen under dagens 5-mil
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Rosenborg videre i Europaligaen

  Rosenborg holdt unna i Europaliga-kvalifiseringen mot Tyrkiske Alanyaspor.

  PSV Eindhoven blir dermed siste hinder for Rosenborg. Slår RBK dem venter gruppespillet i europaligaen etter 1-0-seieren over tyrkerene.

  Det skjedde lite i de første 45 minuttene.

  13 minutter ut i 2. omgang dummet Alanyaspor seg ut, og 58 minutter var spilt da Rosenborg tok ledelsen. Et svakt RBK-innlegg ble klarert rett i føttene på Anders Konradsen på bakerste stolpe, og nordlendingen kunne nærmest trille ballen i nettet fra rundt fem meters hold.

  Sju minutter senere fikk Konradsen marsjordre etter sitt andre gule kort. Det første fikk han sju minutter ut i omgangen. Tyrkerne fikk blod på tann etter utvisningen og kjørte trønderlaget hardt uten at de fikk uttelling.

  Europaleague kvalifisering, runde 3: Rosenborg – Alanyaspor (Tyrkia).
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Ruud med imponerande siger

  Casper Ruud møtte i kveld Fabio Fognini i andre runde i ATP 500-turneringa i Hamburg. Han vann kampen 2–0 i sett etter å ha vunne 6–3 6–3 i games. Det er ein utruleg sterk prestasjon, med tanke på at Fabio Fognini er rangert som nummer 15 i verda. I kvartfinalen ventar Ugo Humbert.

  ATP 500 - Hamburg European Open
  Foto: Fabian Bimmer / Reuters
 • Ruud trakk japaner i French Open

  Casper Ruud møter Yuichi Sugita i 1. runde i Roland-Garros i tennis. Det er sesongens store mål for gruseksperten Ruud.

  Sugita er nummer 93 på ATPs verdensranking. Der ligger Ruud på 30.-plassen. Kampdag for Ruud er ikke klar.

  Australian Open Tennis
  Foto: Andy Brownbill / Andy Brownbill

Sendeplan

Kl. Program Kanal