Hopp til innhold

IOC-presidenten: – Ikke riktig å vise sorg under konkurransen

SOTSJI (NRK.no): Thomas Bach, president i IOC, sier han føler med Astrid Uhrenholdt Jacobsen, men mener fortsatt det er feil å vise sorg under OL-konkurranser.

Den mektige og forholdsvis nyansatte presidenten i den internasjonale olympiske komité mener fortsatt det var riktig å gi Norges langrennslag enreprimande for å ha konkurrert med sørgebånd.

VIDEO: IOC-president Thomas Bach likte ikke at de norske skijentene bar sørgebånd under 15-kilometeren med skibytte på OLs første dag.

LKLAP20140208125732HTTT Sochi 2014 Winter Olympics

De norske langrennsdamene gikk med sorte sørgebånd under 15 kilometeren med skibytte, som Marit Bjørgen vant.

Foto: Timo Jaakonaho / NTB Scanpix

Norway's Therese Johaug and Norway's Heidi Weng (R) compete in the Women's Cross-Country Skiing 7,5km + 7,5km Skiathlon at the Laura Cross-Country Ski and Biathlon Center during the Sochi Winter Olympics on February 8, 2014 in Rosa Khutor. AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

Therese Johaug sier det var viktig for henne å markere ved å gå med sørgebånd.

s

Åge Skinstad, sportssjef i skiforbundet, mener fortsatt det var riktig å gjennomføre sørgebåndsmarkeringen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix
– Å dedisere medaljer har vi sett mange eksempler på, men vi mener det ikke er riktig å vise sorg under konkurransen, sa Thomas Bach da han møtte norsk presse onsdag.

Den mektige og forholdsvis nyansatte presidenten i den internasjonale olympiske komité mener fortsatt det var riktig å gi Norges langrennslag en reprimande for å ha konkurrert med sørgebånd.

– Andre har også mistet noen

  • Hva mener du om saken? Diskutér gjerne i kommentarfeltet under artikkelen!

De norske damene gikk nemlig med sort tape rundt armen under 15 kilometeren med skibytte. Det var en gest til Astrid Uhrenhold Jacobsen, som mistet broren dagen før.

Jacobsen gikk tirsdagens sprint og ble nummer fire til tross for de vanskelige dagene hun har vært gjennom. Blant publikum sto Bach og overvar konkurransen.

– Vi forstår at hun har vært i gjennom en vanskelig situasjon, og jeg så henne bli nummer fire i går. Jeg har den dypeste respekt for prestasjonen. Men vi må også forstå at det er andre utøvere som har mistet noen under lekene opp gjennom årene, og de samme reglene må gjelde, sier Bach til TV 2s spørsmål.

Reprimanden skapte nærmest ramaskrik i det norske folk, og flere har etterlyst større medfølelse fra IOC.

Også det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg medga at arbeidsgiveren hans kunne tolket sine egne regler mindre firkantet i dette tilfellet.

– Det er nok sånn at man kunne ha vist mer medmenneskelighet i denne saken, sa Gerhard Heiberg da han gjestet TV 2s OL-studio tirsdag morgen.

Skinstad: – En riktig markering

Åge Skinstad, sportssjef i skiforbundet, hadde ikke fått med seg Bachs uttalelser da NRK.no kontaktet ham.

Han mener uansett Norges markering var riktig.

– Vi har et veldig godt forhold til vår IOC-medlem, Heiberg. Jeg har snakket med ham i dag. Vi var veldig bevisst på hva vi gjorde og mener fortsatt det var en riktig markering, sier Skinstad.

Han har likevel forståelse for at IOC ga dem en reprimande.

– De har et reglement de må forholde seg til, og jeg forstår jo det at de må forholde seg til det. Vi tok den beslutningen vi mente var best for vårt lag og står helt og fast ved det, sier Skinstad.

Johaug: – Det var viktig for meg

Therese Johaug, som var venn av Jacobsens bror, har uttalt at sørgebåndsmarkeringen var noe hun følte de bare måtte gjøre.

– Det var viktig å få gjøre det og spesielt viktig for meg. Det skal være en arena for glede, men det kom uventet og vi må få ut sorgprosessen. Du kan ikke bare legge det til siden og glemme det. Dette skjedde dagen før åpningsdistansen. Vi kunne ikke gjort det annerledes, sier hun til Aftonbladet.

– Jeg synes alle skal akseptere det når det kom så brått og uventet og nært som det gjorde for oss, spesielt for jentene, legger hun til.

Thomas Bach tok over som IOC-president i september. Han erstattet da Jacques Rogge, som var i stillingen i hele 12 år.

Bach er tidligere fekter, og har selv OL-gull i lagfekting for Tyskland.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Østrøm ble cupmester med Silkeborg – fikk et kort innhopp i finalen

    Robin Østrøm kom inn helt på tampen da Silkeborg ble dansk cupmester for annen gang med 1-0-seier over AGF i finalen.

    Parken i København var fullsatt da de to jyllandsklubbene møttes til finale. Det var anslagsvis 22.000 AGF-tilhengere mot 12.000 Silkeborg-tilhengere, men de sistnevnte fikk mest å juble for.

    Østrøm har spilt aldersbestemte landskamper for både Danmark og Norge, men 21-åringen er nå U21-landslagsspiller for Norge.

    (NTB)

    Robin Østrøm
    Foto: BILDBYRÅN
  • Rasmussen ble belgisk cupmester

    Mathias Rasmussen kunne sammen med sine lagkamerater i Union Saint-Gilloise juble for en svært etterlengtet tittel i den belgiske cupen.

    Japanske Koki Machidas scoring på overtid i første omgang ble den eneste i finalen mot Royal Antwerp.

    Union Saint-Gilloise har 11 seriemesterskap og to cuptitler fra før, men forrige seriegull kom i 1935 og den forrige cupseieren i 1914. (NTB)

    R-qRhvQEQVk
    Foto: NTB
  • Spansk bruddseier i Giroen

    Pelayo Sánchez tråkket først over målstreken på Giro d'Italias 6. etappe. Han var blant torsdagens utbrytere.

    Den spanske Movistar-rytteren vant foran Julian Alaphilippe og Luke Plapp.

    Trioen var alene i føringen i sluttfasen av den kuperte etappen. Tidligere på dagen var det sju syklister i bruddet. (NTB)

    K7QkCKHN1QA
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal