Hopp til innhold

Bjørgen om sørgebånd-reprimanden: – Det var verdt det

SOTSJI/OSLO (NRK.no): De norske langrennsdamene fikk refs fra IOC for å ha gått med sørgebånd under åpningsdistansen, men sier selv at de ikke kunne gjort det annerledes.

Therese Johaug og Marit Bjørgen

Det var en følelsesladet dag for de norske langrennsjentene da de gikk 15-kilometeren med skibytte på lørdag. Her trøster Marit Bjørgen og Therese Johaug hverandre etter målgang.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

LKLAP20140208125732HTTT
Foto: Timo Jaakonaho / NTB Scanpix

– Det var verdt det, sier Marit Bjørgen til Aftonbladet når de spør hva hun tenker om at IOC har gitt det norske langrennslandslaget en reprimande for å ha gått med sørgebånd under lørdagens skiathlon.

De norske damene bar sørgebåndene for å vise sin omtanke for lagvenninnen Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som brått og uventet mistet broren sin på fredag.

Johaug: – Viktig for oss

IOC har imidlertid nulltoleranse for både reklame og alle slags ytringer på klær og utstyr. Organisasjonen har uttalt til VG, som først omtalte saken at de ikke ønsker at OL-konkurransene skal bli en arena for sorg, og at de i tillegg mener gesten var «upassende».

IOC har derfor gitt Norge refs for bruken av sørgebåndene.

– Jeg vet at vi har fått en reprimande om det. Det var vi egentlig forberedt på, men det var verdt det, legger Bjørgen til.

Therese Johaug, som var venn av broren, sier at de ikke kunne gjort noe annerledes.

– Det var viktig å få gjøre det og spesielt viktig for meg. Det skal være en arena for glede, men det kom uventet og vi må få ut sorgprosessen. Du kan ikke bare legge det til siden og glemme det. Dette skjedde dagen før åpningsdistansen. Vi kunne ikke gjort det annerledes, sier hun til Aftonbladet.

– Jeg synes alle skal akseptere det når det kom så brått og uventet og nært som det gjorde for oss, spesielt for jentene, legger hun til.

– Stort av jentene

marthe
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

IOCs reprimande har skapt reaksjoner, og flere har uttalt at de synes organisasjonen er altfor strenge.

Landslagsløper Marthe Kristoffersen, som ikke er med til OL, skjønner heller ikke mye av refsen.

– Det jeg kan si er at jeg tenkte det var en stor ting å gjøre av jentene. De viste sin styrke i laget, og jeg syntes bare det var en fin ting. IOC har sikkert sine grunner, men jeg synes at akkurat det tilfellet burde vært lov, sier hun til NRK.no.

Det samme synes Torgeir Bjørn, NRKs langrennskommentator.

– Jeg synes det var en fin og verdig gest, som ikke forstyrret rennet på noen måte, sier han.

Vil ta opp saken på høyeste hold

Generalsekretær i Idrettsforbundet, Inge Andersen, sier til VG Nett at han vil ta opp IOCs håndtering av saken på høyeste hold.

– I en situasjon hvor du har et damelag i dyp sorg må det være lov å sørge. Det betyr at vi kommer til å ta dette opp med IOC på høyeste hold, sier Inge Andersen til avisen.

– Det må være rom i fremtiden for at det menneskelige aspektet går foran i den type ekstremsituasjon som Norges dametropp ble utsatt for. Derfor vil vi ta det opp i samtaler med toppledelsen i IOC. Det har jeg absolutt bestemt meg for, konkluderer han.

– En utidig reprimande

Emmanuelle Moreau, kommunikasjonsansvarlig i IOC, forklarer reprimanden på denne måten overfor VG:

– Vi har den dypeste sympati for familien, venner og lagkamerater som har mistet noen de er glad i, og vi ser deres ønske om å hylle deres minne. Likevel mener vi at konkurransearenaene, hvor atmosfæren er feiring, ikke er det rette stedet for å sørge.

Bjørn skjønner lite av den forklaringen.

– Jeg tror nok folk flest oppfatter dette som en utidig reprimande av IOC. De er unødvendig strenge i dette tilfellet. Det er nok et eksempel på at en del av IOCs verdier ikke lenger er helt i takt med samfunnet, sier han, og legger til:

– IOC sier konkurransene ikke skal være en arena for sorg. Men utøverne er bare mennesker, og må få lov til å få utløp for alle slags følelser, som empati, respekt og medmenneskelighet. Livet er både gleder og sorg, og når et lag er så preget av en hendelse må de ikke tvinges til å legge lokk på det. De sa jo at alternativet kunne være at de ikke gikk rennet, og det hadde ikke vært riktig.

– En verdig markering

Guri Hetland, som trener landslaget til Sveits, er skuffet over IOCs reaksjon mot Norge.

– Jeg synes det å gå med sørgebånd var en fin og verdig markering. Jeg skjønner ikke kritikken, sier hun til NRK.no.

– Ville dere gjort det samme?

– Det har jeg ikke tenkt på, men jeg tenker at jentene følte det føltes riktig for dem og da synes jeg det var bra at de gjorde det.

– Kan du tenke deg noen grunn overhodet til at de ikke burde ha gjort det?

– Nei. Ikke i den situasjonen, sier Hetland.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal