Hopp til innhold

– Ville jeg noen gang bedt om doping? Nei, aldri i livet!

I over ti år har Armstrong nektet, avvist og gjort narr av dopingbeskyldningene som har kommet mot ham. Her er noen av 41-åringens svar på anklagene som nå kan vise seg å stemme.

Her nekter Armstrong gjentatte ganger for dopingbruk

Lance Armstrong har blitt beskyldt for dopingbruk av både tidligere lagkamerater og Det amerikanske antidopingbyrået. Han her hele tiden nektet for å ha gjort noe som strider med idrettens dopingreglement. Her er noen av situasjonene der Armstrong har nektet.

Lance Armstrong

Lance Armstrong løfter trofeet etter sammenlagtseieren i Tour de France i 1999. Franske medier hevdet sammenlagtvinneren avla positive dopingprøver dette året, noe Armstrong har benektet.

Foto: MICHEL SPINGlER / AP

Natt til mandag norsk tid skal Lance Armstrong for første gang ha bekreftet å ha brukt doping som aktiv proffsyklist. Innrømmelsen skal ha kommet i det mye omtalte intervjuet med Oprah Winfrey.

Detaljene i Armstrongs innrømmelser er ennå ikke kjent, men den påståtte tilståelsen flerrer en allerede tynnslitt troverdighet.

Her er en gjennomgang av en rekke av Armstrongs forsvarstaler, blant annet basert på denne gjennomgangen fra Velo News.

Kjepphøy i Nike-reklamer

Armstrong har over flere år hatt en personlig sponsorkontrakt med Nike. Sportsutstyrsgiganten valgte å bryte kontrakten med Armstrong etter dopinganklagene mot syklisten i høst.

I 2001 var Armstrong i en Nike-reklame krystallklar på at han ikke hadde brukt doping, skriver Velo News.

«Dette er min kropp og jeg kan gjøre hva jeg vil med den. Jeg kan presse den, studere den, høre på den. Alle vil vite hva jeg er på. Hva jeg er på? Jeg er på sykkelen min, sliter ræva av meg seks timer om dagen.»

4.44 minutter ut i dette klippet fra ForaTV sier Lance Armstrong at han aldri i livet ville brukt doping.

Åtte år senere serverte han en ny forsvarstale i en Nike-reklame som var en del av hans oppbygging til Tour de France-deltagelsen i 2009:

Armstrong i reklame

Lance Armstrong har hatt en personlig sponsoravtale med Nike i flere år, men selskapet brøt kontrakten med Armstrong etter dopingbeskyldningene.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP
Armstrong Oprah Cycling Lance Armstrong

Lance Armstrong har i over ti år blitt beskyldt for å ha brukt doping. I samme tidsperiode har han gang på gang nektet for å ha jukset seg til sykkelsuksess.

Foto: Thao Nguyen / Ap

«Kritikerne sier jeg er arrogant. En doper. En svindel. De kan si hva de vil. Jeg er ikke tilbake på sykkelen for deres skyld.»

Kan ha løyet under ed

Armstrong gjorde stor suksess på sykkelsetet som aktiv utøver. Han har fått utbetalt millionbonuser for sine seire i Tour de France, men beskyldningene om doping skapte turbulens for amerikaneren.

I 2004 nektet Texas-selskapet SCA Promotions å utbetale en bonus på 5 millioner dollar (rundt 30 millioner kroner) på grunn av beskyldningene mot Armstrong.

Deres advokat avhørte Armstrong under ed i 2005, noe USADA aldri har hatt tilgang til å gjøre. Armstrong visste at løgner under dette avhøret kunne medføre straff. Her nektet Armstrong for å ha brukt doping.

– Nesten alt jeg har gjort utenfor sykkelidretten ville forsvinne om jeg hadde dopet meg. Ikke tro at jeg ikke forstått det, sa Armstrong ifølge Velo News.

Blånektet hos Larry King

For sju år siden skrev den franske avisen L'Equipe at Armstrong hadde avlagt positive dopingprøver under Tour de France i 1999. Avisen hevdet at urinprøvene viste spor av EPO.

Armstrong slo tilbake mot anklagene da han gjestet CNNs talkshowvert Larry King.

– Dette stinker. Det uheldige er at jeg kanskje må kjempe mot disse ryktene resten av livet. De fulgte ikke rutinene og tok ingen reservetest, freste Armstrong mot anklagene.

– Jeg må bare gjenta det jeg har sagt så mange ganger før: Jeg har aldri tatt noe prestasjonsfremmende midler, sa han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

King og Armstrong

Lance Armstrong (t.h) svarte på beskyldningene som kom frem i L'Equipe i et intervju med Larry King. Der benktet han noen gang å ha tatt prestasjonsfremmende midler.

Foto: AP

Forsvarstale etter sjuende triumf

I 2005 så Armstrong ut til å avslutte en stor sykkelkarriere med sin sjuende seier i Tour de France.

Etter den seieren kom han en ny forsvarstale mot dopbeskyldningene.

– Til folk som ikke tror på sykling, kynikerne og skeptikerne, sier jeg følgende: Jeg synes synd på dere. Jeg synes synd på dere for at dere ikke kan drømme. Jeg beklager at dere ikke kan tro på mirakler, sa han og fortsatte:

– Det er ingen hemmeligheter - dette er et tøft sportsarrangement og hardt arbeid skaper vinneren.

Kjempet mot sykkelkoner

Året etter måtte Armstrong svare på enda flere beskyldninger.

Betsy Andreu, kona til Armstrongs tidligere bestevenn Frankie Andreu, sa under ed i januar 2006 at Armstrong hadde innrømmet dopingmisbruk overfor henne.

– Denne saken er i dag så absurd og usann som den var første gang historien sirkulerte for flere år siden. Det skjedde aldri, hevdet Armstrong i en uttalelse.

Han beskrev beskyldningene som forringet, grunnløse og usanne.

Andreu har senere påstått at hun ble truet av Armstrong etter sitt vitnemål.

I videoklippet fra ENPS under, forsvarer Lance Armstrong seg mot beskyldningene fra blant andre Betys Andreu. Syklisten sier gjentatte ganger, og beklager at han gjentar seg selv, at beskyldningene ikke har rot i virkeligheten.

Hånet lagkamerats troverdighet

Armstrongs tidligere lagkamerat Floyd Landis innrømmet at han dopet seg under Tour de France i 2007. Landis hevdet også at Armstrong brukte ulovlige midler da han vant sine sju titler i det prestisjefylte rittet.

Dette har Armstrong blånektet på.

– Jeg har ingenting å skjule. Vi har ingenting å løpe fra, sa Armstrong til beskyldningene.

Armstrong og Hamilton

Lance Armstrong i prat med Floyd Landis under Tour de France i 2005. Landis har siden han selv innrømmet doping beskyldt Armstrong for det samme, Armstrong har nektet.

Foto: TAMI CHAPPELL / Reuters

– Det blir mitt ord mot hans, og jeg liker mine ord og troverdighet, sa Armstrong videre.

Samme år gjorde han narr av dem som påstod at han hadde begynt å bruke doping etter at han kom tilbake fra kreftsykdommen.

– Tror du jeg ville komme tilbake til sporten og si «Ok doktor, gi meg alt du har, jeg vil bare kjøre fort?» aldri i livet. Jeg ville aldri gjort det, sa han i et intervju med CBS.

Tidligere lagkamerat Tyler Hamilton har også beskyldt Armstrong for dopingbruk. Armstrong skal ifølge Hamilton ha truet ham etter beskyldningene, noe Armstrong nekter for.

Ga opp kampen

I juli i fjor gikk Lance Armstrong til søksmål mot Det amerikanske antidopingbyrået (USADA), men han tapte i retten. Hans forhold til USADA har vært svært betent.

– Jeg har aldri dopet meg. I motsetning til mange anklagere, har jeg konkurrert som en utholdenhetsutøver i 25 år uten prestasjonstopper. Jeg har vært gjennom mer en 500 dopingprøver og aldri avlagt en positiv prøve, skrev Armstrong på sine egen hjemmeside.

Like kom Armstrong med en uttalelse, der han erklærte at han gir opp kampen mot USADA.

– Det kommer et punkt i alles liv der man må si «nok er nok». For meg har dette punktet kommet nå. Jeg har kjempet mot anklager om at jeg har jukset og hadde en urettferdig fordel helt siden jeg vant Touren i 1999, skrev Armstrong.

Sportsnyheter

Havertz

Hardt ut etter Arsenal-seier: – Her feiler VAR igjen

Arsenal tok sin fjerde strake seier lørdag, men dommeren og VAR ble nok en gang den store snakkisen.

Siste nytt

  • Verstappen med sin syvende strake kvalifiserings-seier

    Max Verstappen i Red Bull-bilen overbeviste nok en gang under kvalifiseringen i Miami Grand Prix. Dermed ble det syvende strake start fra første startposisjon for Verstappen.

    – La oss fortsette denne gode trenden, sa Verstappen over lagradioen på Viaplay-sendingen.

    Ingen av førerne klarte å forbedre rundetiden sin på siste runde i Q3.

    Charles Leclerc var den som var nærmest nederlenderen. Etter første sektor var han bare åtte tusendeler bak, men etter en voldsom skrens i sving 15 måtte han nøye seg med andreplass i kvalifiseringen. Lagkamerat i Ferrari, Carlos Sainz, ble nummer tre.

    For Daniel Ricciardo ble det en skuffende kvalifisering. Han endte på 4. plass på sprintløpet tidligere lørdag, men røk ut etter Q1 sammen med Valtteri Bottas, Logan Sargeant, Kevin Magnussen og Guanyu Zhou. I Q2 røk disse ut: Lance Stroll, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alex Albon og Fernando Alonso.

    CUKXnB20R1A
    Foto: AFP
  • Graham Hansen med mål og assist – Barcelona ett poeng fra seriegullet

    Caroline Graham Hansen bidro med mål og assist da Barcelonas kvinnelag slo Granada 4-1. Nå er laget ett poeng fra et nytt seriegull.

    Real Madrid er 15 poeng bak med fem kamper igjen å spille. Ett Barcelona-poeng på lagets fire gjenstående kamper, eller et poengtap for Real Madrid, vil bety at Barcelona er mester for niende gang.

    Den norske landslagsstjernen scoret sitt 26. mål for Barcelona i ulike turneringer denne sesongen.

    Rop1_HGpc_o
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen er i form og vant kulekonkurransen i Stora Turebergskastet i Sverige lørdag formiddag med 21.05.

    Thomsen leverte jevnt over en sterk serie der han åpnet med sesongbeste 20.94, før det lengste støtet kom i andre omgang, ifølge friidrett.no.

    – Jeg er ekstremt glad for 21.05. Fire år med trening og tålmodighet for endelig å få en ny personlig rekord utendørs. Jeg er glad, men langt fra fornøyd, sier Marcus Thomsen til NRK.

    Han forbedret sin personlige rekord utendørs fra 2020 med to centimeter og var bare fire centimeter bak innendørspersen. Utøveren fra Norna-Salhus klarte EM-kravet og fikk opp det lengste kulestøtet av en nordmann utendørs på 38 år, Lars Arvid Nilsen satte den norske rekorden på 21.22 det året.

    Thomsen er foreløpig kvalifisert til OL i Paris på ranking. Der er kravet er 21.50.

    – Det er digg å få tatt EM-kravet og slippe å bekymre seg over om man ryker ut av topp 30. Nå skal jobben fortsettes for å sikre en plass i OL, sier Thomsen.

    Marcus Thomsen klarte lørdag 4. mai EM-kravet i kulestøt. Her støter han 21.05.
    Video: Arwid Koskinen, Swethrows

Sendeplan

Kl. Program Kanal