Hopp til innhold

Landslagskollegaer støtter Solbakkens Normann-nekt: – Han får stå for det

Norges Fotballforbund har gitt Mathias Normann (26) landslagsnekt etter Russland-returen. Norske fotballprofiler roser håndteringen, mens Ståle Solbakken gjentok kritikken av sin tidligere elev mandag.

Mathias Normann og Jens Petter Hauge

EKS-KOLLEGAER: Mathias Normann og Jens Petter Hauge under en pressekonferanse i landslagstjeneste i fjor. Nå er førstnevnte uaktuell for kamper med flagget på brystet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Jeg synes landslaget håndterte det fint, sier Jens Petter Hauge.

Han er ordknapp på spørsmål om hva han mener om Normanns kontroversielle klubbvalg, men Gent-spilleren er tydelig på at han støtter måten Norges Fotballforbund løste det på.

Jeg synes Ståle Solbakken og Lise Klaveness håndterte dette veldig fint. Til syvende og sist må Mathias stå for egne valg. Jeg vil egentlig ikke si så mye mer enn det, avslutter Hauge.

Han får støtte av Gent- og landslagskollega Andreas Hanche-Olsen:

Det har blitt håndtert på en fin måte. Han får stå for det.

Privatlandskamp i fotball for menn: Norge - Slovakia (2-0), Mathias Normann og Andreas Hanche-Olsen

EKS-KOLLEGAER: Mathias Normann og Andreas Hanche-Olsen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Det er ikke et valg du kunne tatt?

Nei, det hadde ikke vært så veldig aktuelt for meg. Som Jens sier, ble det håndtert på en OK måte. Det var sikkert noe han var klar over da han tok det valget, tror forsvarskjempen.

NRK har forsøkt å få en kommentar til saken fra både Mathias Normann og hans far og rådgiver Sten Normann foreløpig uten hell.

– Tonedøvt

Ståle Solbakken gjentok også kritikken av Normanns klubbvalg da han presenterte landslagstroppen mandag.

– Det har jeg svart på mange. Det er et totalt uforståelig valg. Han fikk en klar hentydning om konsekvensen før han tok den endelige avgjørelsen. Det er tonedøvt av han og rådgiverne hans. Jeg har stor sans for Mathias, men dette er skivebom, sa landslagssjefen.

Les også En fotballens no-brainer

Mathias Normann gir et håndtrykk til Dynamo Moskva sin sportsdirektør

– Kan du garantere at du hadde gjort det samme med andre spillere?

– Det du egentlig spør om er om jeg hadde gjort det samme med Erling Braut Haaland? Ja, jeg hadde gjort det samme om Haaland hadde gått til Dynamo Moskva, svarte Solbakken.

På pressekonferansen ble det også klart at Omar Elabdellaoui er tilbake på landslaget. Troppen inneholder også to debutanter på A-landslagsnivå. Den ferske Celta Vigo-proffen Jørgen Strand Larsen og Molde-spiller Ola Brynhildsen får også sjansen.

Landslagsuttak fotball

UTTAK: Landslaget skal møte Slovenia borte 24. september og Serbia hjemme tre dager senere i nasjonsligaen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Forberedt på reaksjoner

Normann skapte overskrifter da han signerte for Dynamo Moskva forrige uke. Landslagssjef Ståle Solbakken og fotballpresident Lise Klaveness var raskt ute og sa at avgjørelsen gjorde ham uaktuell for landslagsspill.

– I utgangspunktet er det ikke forbundets rolle å mene noe om landslagsspilleres klubbvalg, men vi er nå i en ekstraordinær situasjon. Hele norsk og europeisk fotball er enige om å sette felles press på Russland som en krigførende part, som også har brukt maktposisjoner i idretten svært aktivt, sa Klaveness i en pressemelding.

Normann selv har ikke brutt stillheten etter at overgangen ble kjent, men har uttalte seg til TV 2 i forkant av offentliggjøringen.

– Er det én ting jeg har lært i min karriere, er det at man ikke blander politikk og fotball. Jeg skal dit for å spille fotball og er «happy» med det, sa 26-åringen, som var tydelig på at han var forberedt på reaksjoner.

Martin Ødegaard, Ørjan Nyland, Marcus Holmgren Pedersen, Fredrik Bjørkan, Andreas Hanche-Olsen, Mathias Normann, Leo Skiri Østigård, Sander Berge, Alexander Sørloth, Mohamed Elyounoussi og Erling Braut Haaland og det slovakiske landslaget markerer for fred i Ukraina før privatlandskampen mot Slovakia på Ullevaal stadion i Oslo

STOPP KRIGEN: Mathias Normann, lengst til venstre i bildet, har deltatt på markeringer til støtte for Ukraina.

Foto: Lise Åserud / NTB

– En veldig fin fyr

Lillestrøm-spiss Thomas Lehne Olsen tok selv et småkontroversielt karrieresteg da han forlot Norge til fordel for Shabab Al-Ahli Club i Dubai i fjor. Han vil ikke fordømme Normanns valg.

– Folk får gjøre hva de vil. Jeg kjenner Mathias litt fra landslaget, og han er en veldig fin fyr.

– Kunne du selv gått til russisk fotball, slik situasjonen er nå?

Trening Norge A-landslag herrer fotball, Thomas Lehne Olsen, 2021

LANDSLAGSSJANSE: Lehne Olsen fikk Norge-debuten sin i fjor høst.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Absolutt ikke. Med alt som skjer der, så hadde ikke det vært aktuelt i det hele tatt, svarer LSKs hjemvendt målsnik.

Han er likevel tydelig på at han står for valget han selv tok.

– Det er mye fælt som skjer i Dubai også, men nå ble det sånn, og jeg står inne for det valget, avslutter han.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson

Sendeplan

Kl. Program Kanal