Hopp til innhold
Kommentar

En fotballens no-brainer

Etter at Ståle Solbakken utelukket Mathias Normann fra landslaget, har den norske russlandsproffen heller ingenting som hindrer ham i å tilpasse seg sin nye rolle i Putins propagandaapparat.

Mathias Normann gir et håndtrykk til Dynamo Moskva sin sportsdirektør

HÅNDTRYKK: Det endelige håndtrykket som bekrefter at Mathias Normann er klar for Dynamo Moskva.

Foto: Dynamo Moskva

Landslagsfremtiden til Mathias Normann er avgjort. Ståle Solbakken, med støtte fra fotballpresident Lise Klaveness, gjorde det eneste han kunne gjøre. Om Normann noen gang er aktuell for å spille med det norske flagget på brystet er høyst usikkert, om enn fortsatt ikke formelt avgjort.

Mathias Normann er ikke og ville neppe noen gang ha blitt en veldig viktig spiller for Norge. Ubevisst gjør dette selvsagt avgjørelsen enklere for en med ansvar for landslagets sportslige kvalitet.

– Uviktige Normann har gjort seg viktig

Det hadde nødvendigvis blitt en mer smertefull beslutning om situasjonen hadde vært at en Haaland eller Ødegaard skulle østover, men det ville heller ikke kunne endret noe på avgjørelsen.

Den uviktige Mathias Normann er ute av landslaget – og har med det gjort seg atskillig viktigere, paradoksalt nok.

For ved å velge Dinamo Moskva som sin neste klubb, gir han nødvendigvis også legitimitet til et regime som ønsker å bruke sport som symbolsk kraft så ofte det kan.

Dette har også gitt seg utslag i heftig polemikk fra russiske medier, kommentatorer og idrettsledere mot den omfattende boikotten russisk idrett har blitt utsatt for internasjonalt.

Mathias Normann

I HARDT VÆR: Mathias Normann vil ikke bli tatt ut til den neste landslagssamlingen grunnet hans valg om å signere for en ny russisk klubb.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– En ren gavepakke

Alle sprekker i den kollektive fasaden mot Russland blir nødvendigvis utnyttet for alt det kan være verdt rent retorisk. En norsk spiller som frivillig velger å spille i Moskva og i tillegg argumenter for å bli behandlet som han alltid har blitt er en ren gavepakke i propagandaøyemed.

For uansett hva Mathias Normann eller andre som velger å fortsette sine karrierer i et Russland som har gått til krig mot nabolandet Ukraina gjør seg til mer eller mindre verdifulle brikker for regimet.

Nå kan han uansett starte på sitt nye eventyr i Moskva uten å måtte ta hensyn til verken reaksjoner hjemmefra eller fordømme noe som helst av russiske krigshandlinger. For Mathias Normann har ikke lenger noen ting å tape på kort sikt.

– Kynisk, egoistisk, grisk eller ignorant

Fordømmelsen her hjemme har vært massiv og beveget seg i landskapet mellom landsforræder og bare forræder. Slike begreper er det ingen grunn til å bruke. Men Normann har gjort seg fortjent til veldig mye annet. Han er kynisk, egoistisk, grisk eller ignorant. Eller alt på én gang.

Det er noe fascinerende ved mennesker som gjør ting for penger og så skal prøve å skape en helt ny logikk rundt det.

Normanns argument for å gjøre dette er at det er de mest spennende sportslige utfordringer i øyeblikket. Det er nødvendigvis ikke reelt. Russisk liga er tappet for stort sett det meste som er av stjerner, inkludert flere norske, og har ikke vært mindre interessant sportslig på mange år.

Og det vil ta lang tid før den kan bli det igjen. Russland er ikke lenger en del av den store idrettsverdenen lenger, og det svir. Men er nødvendig. Også sportene må gjøre det de kan for å bidra til fordømmelsen mot den russiske invasjonen av Ukraina.

– Kan se frem til invitasjon fra Putin

Når høstens europacuper i fotball starter denne uka, er det derfor helt uten russisk deltagelse.

Alt av lyspunkter på et nasjonalt nivå vil nødvendigvis løftes så høyt det er mulig. Her får Mathias Normann en plass han på ingen måte har fortjent, men definitivt nå har bedt om.

Det neste han kan se frem til, er sannsynligvis invitasjon til president Putins neste groteske sportsgalla, der russiske idrettsstjerner har blitt brukt for å symbolisere nasjonal styrke og kraft.

Kanskje synes han det er på tide med en gjesteopptreden fra Svolvær.

  • NRK har de siste dagene gjort gjentatte forsøk på å få Mathias Normann i tale. Han har foreløpig ikke besvart henvendelsene våre.

Siste nytt

  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal