Kommentar

Akademiproduktet som kan løse Pogba-problemet

Ved å bruke Scott McTominay (21) og beholde 4-3-3, kan José Mourinho slå flere fluer i en smekk.

Scott Mctominay

PROBLEMLØSER: Scott McTominay kan løse Manchester Uniteds problemer med å komponere midtbanen.

Foto: Jason Cairnduff / Reuters

José Mourinho sponses av Jaguar, så man skulle tro han visste litt om hvordan man får mest mulig ut av luksuriøse investeringer.

Bruken av Paul Pogba har imidlertid tydet på det motsatte.

Stjernen som kom fra Juventus for 900 millioner kroner i 2016, skal være motoren som driver Manchester United fremover. Få playmakere har en lignende blanding av fysikk, overblikk og målteft.

Derfor er det så rart at Mourinho lenge har gitt ham en restriktiv rolle på banen. Det virker bortkastet å kjøpe en så talentfull spiller, for så å ikke utnytte hele ferdighetsregisteret.

Det er litt som å kjøre en sportsbil i 50-sonen.

Paul Pogba

PROBLEMER: José Mourinho har vært misfornøyd med Paul Pogbas prestasjoner i Manchester United.

Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Strålende mot Sveits

Prioriteringen er spesielt merkelig når man ser på alt som tilsier at Pogba bør gis mer frihet.

Franskmannen herjet i Juventus som venstre indreløper. Med to midtbanespillere bak seg stormet han inn i farlige soner, hvor han driblet, fyrte av kanoner og avsluttet angrep.

Da han spilte for Frankrike i EM i 2016, slet han i en dypere rolle i 4-2-3-1. Kun mot Sveits, da han spilte venstre indreløper, fikk han vist hva han kunne.

Så da United hentet ham samme sommer, virket det klart at Mourinho burde bruke ham i 4-3-3. Likevel har treneren kun gjort det unntaksvis – til tross for at Pogba har fortsatt å vise at han hører hjemme i en annen rolle.

Giggs vs Mourinho

Husk for eksempel starten av denne sesongen, da United for ut av startblokken med fire strake seiere. Pogba så ut til å storspille i 4-2-3-1, med to mål og to målgivende.

Men høydepunktene hans kom mot slutten av oppgjørene, da Mourinho hadde gjort defensive bytter og gitt ham frihet til å ta kontringer. Tre av de fire målinvolveringene kom i løpet av de siste 10 minuttene.

Mot Everton 1. januar fikk Pogba sjansen som venstre indreløper. Han skapte to mål i en av Uniteds beste kamper denne sesongen.

Så hvorfor lar ikke Mourinho ham beholde rollen?

Én grunn ser ut til å være at Mourinho ønsker alt på en gang. Han krever at Pogba både angriper og forsvarer seg i 4-2-3-1. Da Ryan Giggs påpekte at Pogba burde få en «boks til boks»-rolle, sa Mourinho seg uenig i hva begrepet betydde.

– Folk sier nå at boks til boks betyr at man ikke forsvarer seg. Det er ikke boks-til-boks; det er heller å bli værende igjen i boksen! sa Mourinho.

Paul Pogba

SLEPEN: Paul Pogba spilte en strålende kamp mot Everton da han fikk sjansen som venstre indreløper.

Foto: Lee Smith / Reuters

Farlige rom

Men Mourinho forenklet poenget: Det er store forskjeller mellom å spille boks til boks i 4-3-3 og 4-2-3-1. Og de påvirker Pogba.

Som indreløper har Pogba mer frihet, pluss to midtbanespillere bak seg som kan finne ham med pasninger i mellomrommet. Han opererer nærmere kanten, i en sone på utsiden av motstanderens sentrale midtbanespillere som ofte er vanskelig å forsvare.

Han trenger ikke komme dypt i banen for å bygge angrep. Når Pogba spiller i 4-2-3-1, må han ofte ned til stopperne for å hente ballen.

I 4-3-3 vil også Pogba kunne utnytte det farlige rommet mellom motstanderens forsvar og midtbane, som nå brukes av den offensive midtbanespilleren, Jesse Lingard.

Det handler altså ikke først og fremst om defensivt arbeid, men heller om posisjonene Pogba kan innta når United har ballen.

Benket og vraket

Dermed er det for enkelt å si at Pogba kun er «midtbanespiller» og derfor bør kunne passe inn hvor som helst. De to rollene er så ulike at Pogba skal ha spurt Mourinho om å få spille indreløper, ifølge britiske aviser.

At Pogba ikke har fått viljen sin, har skapt minst to problemer.

Det ene er Pogbas form. De siste tre ligakampene har han enten blitt tatt av banen eller blitt vraket. Vanligvis spiller han 90 minutter. Mot Sevilla onsdag ble han igjen benket, før Ander Herreras skade tvang Mourinho til å bytte ham inn.

Mourinho har sagt han er misfornøyd med Pogbas prestasjoner, som er forståelig. Men kanskje hadde den vært bedre om Pogba hadde fått spille der han er best?

Det andre problemet er at Pogba ikke virker egnet til å ta den defensive jobben.

Pogba benk

RESERVE: Paul Pogba (helt til venstre) har slitt benken under José Mourinho.

Foto: Paul Ellis / AFP

Misunnelig på Lampard

For man merker at han ikke er vant til å spille dypt. I 4-2-3-1 ligger han ofte for høyt i banen og glemmer å beskytte forsvaret. Spesielt borte mot Tottenham i januar, da United tapte fortjent 2–0, var Nemanja Matić isolert.

Det hjelper heller ikke at United bruker tre offensive midtbanespillere foran Pogba. Matić er ofte midtbanens eneste skikkelige ballvinner.

Mourinho pleide ikke å bygge lag slik. I Porto fra 2002 til 2004 hadde han tre arbeidshester bak playmakeren Deco. I Chelsea fra 2004 til 2007 hadde han Claude Makélélé, Tiago Mendes og Frank Lampard foran forsvaret. Lampard hadde rollen Pogba ønsker seg nå: Han jobbet hjemover, men kunne alltid angripe med to spillere bak seg.

Mourinhos midtbanetrio nå er Pogba, Matić og Lingard. Det oser ikke akkurat av defensiv disiplin, og man ser det på banen. At United har sluppet inn færrest mål i ligaen, handler mer om David de Geas briljans enn en solid lagstruktur.

LES OGSÅ: Hvor viktig har David de Gea vært for United?

Jose og Frank

DUO: Frank Lampard var Mourinhos drømmespiller i Chelsea.

Foto: Dave Caulkin / AP

Lovende løsning

Så hvorfor ikke vrake Lingard og fortsette med 4-3-3, som Mourinho la om til mot Sevilla?

Det finnes noen motargumenter. Systemet gir kun plass til to av de fem offensive midtbanespillerne: Lingard, Alexis Sánchez, Juan Mata, Marcus Rashford og Anthony Martial. Pogba var indreløper mot Sevilla, uten at verken han eller laget imponerte.

Og de to førstevalgene til den andre indreløperrollen, Herrera og Marouane Fellaini, er skadet.

Likevel er fordelene med 4-3-3 flere enn ulempene. Mourinho kan gi den andre indreløperrollen til Scott McTominay, akademiproduktet som har fysikken og disiplinen treneren liker, og som startet i Spania. Et slikt trekk vil ikke løse alle problemene til United, men det bør gi dem bedre balanse og forsvaret mer hjelp. Dessuten vil Mourinho få utviklet en lokal unggutt.

Og ikke minst: Pogba, lagets nøkkelspiller, vil endelig få spille med håndbrekket av.

Jose og Scott

SJANSEN: Mourinho har gitt unggutten Scott McTominay muligheten på A-laget.

Foto: Rui Vieira / AP

Sportsnyheter

Sommer-OL i Tokyo 2021

Knust etter OL-nedturen – ramlet i vannet og ble kjørt ut i redningsbåt

TOKYO/OSLO (NRK): Den norske dobbeltsculleren var på vei mot finale da ulykken inntraff, båten kantret og alle tanker om finale og medaljer forsvant.

Tufte rørt

Tufte hevder lagkameraten ljuger og vil trekke seg unna: – Klart de er lei av meg

TOKYO/OSLO (NRK): Olaf Tufte (45) avsluttet sin OL-karriere med skuffelse og tårer. Nå mener han lagkameratene er lei av ham – og vil trekke seg unna romiljøet for en stund.

Siste nytt

 • Kantret fra finaleplass

  Kristoffer Brun og Are Strandli røk ut i semifinalen etter at båten kantret på de siste 500 meterne.

  Den norske duoen la på en andreplass, da Are Strandli misset på et åretak og ett til, før båten gikk rundt og de norske karene havnet i vannet.

  Dermed er et av Norges store medaljehåp ute av OL.

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Bambas Tyrkia-overgang stadfesta

  Brann-spissen Daouda Bamba (26) er seld til Altay. Det stadfestar den tyrkiske klubben i kveld.

  Det melder Bergens Tidende.

  26-åringen kom fråKristiansund og har spela for Brann i tre år, og scora 28 mål på 80 kampar. Han har scora i alle dei frem siste for Bergens-klubben, som er i akutt nedrykksfare i eliteserien.

  Ifølgje avisa skal Bamba allereie vere på plass i Tyrkia. Han hadde kontrakt med Brann ut årets sesong.

  Ligasesongen i Tyrkia tek til 15. august, og nyopprykka Altay opnar mot Kayserispor.

  Daouda Bamba
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Jaktar rekord med femårskontrakt

  Alex Ovetsjkin (35) har skrive ny femårskontrakt med NHL-klubben Washington Capitals, med målsetjing å slå målrekorden til legenden Wayne Gretzky.

  Ovetsjkins 13-årskontrakt frå 2008 var i ferd med å gå ut då han i dag signerte forlenginga som bind han til klubben til han er 40.

  Kontraktsforlenginga er ved 47,5 millionar dollar.

  Han er på sjetteplass på NHLs toppscorarliste med 730 mål. Gretzky greidde 894, så russaren må score 33 i snitt dei neste fem åra for å ta igjen canadiaren.

  Han har vore NHLs toppscorar ni sesongar, åtte av dei med meir enn 50 mål.

  Han har vore Capitals' kaptein sidan 2010, og leia laget til Stanley Cup-tittel i 2018.

  Alex Ovetsjkin
  Foto: Gene J. Puskar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal