Hopp til innhold
Kommentar

«Opplevelsen av å være hjelpeløs førte til en identitetskrise»

Hodeskaden til Runa Lillegård er en vond påminnelse om hvor sårbare idrettsutøvere er.

Carl-Erik Torp og Runa Lillegård

VONDE MINNER: NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp synes historien til Vålerenga-spiller Runa Lillegård vekker vonde minner og er en påminnelse om hvor sårbare idrettsutøvere er.

Det er hjerteskjærende å lese hvordan Vålerenga-spiller Runa Lillegård kjemper sin livs viktigste kamp etter å ha fått livet snudd opp ned.

Det vekker vonde minner.

Selv falt jeg om på fotballbanen med hjertestans i 2011 som 27-åring. Det enkleste var å akseptere at karrieren var over, men i dagene, ukene og månedene som fulgte opplevde jeg å nærmest være i fritt fall. Opplevelsen av å være hjelpeløs og helt naken førte til en identitetskrise.

Carl-Erik-Torp-061023

IDENTITETSKRISE: NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp opplevde en identitetskrise da han fikk hjertestans og ble tvunget til å avslutte karrieren.

Foto: Birk Pessl-Kleiven / NRK

«Hva skal jeg gjøre nå? Hva kan jeg?».

Jeg kan ingenting.

Helt siden jeg begynte å spille fotball syv år gammel i Kolbotn, hadde både jeg og alle rundt meg identifisert meg som en fotballspiller. Jeg var best i klassen og stjernen i mitt miljø. Fotballen var altoppslukende og jeg ofret alt for å følge fotballdrømmen.

1745 kilometer lenger nord fulgte Runa den samme drømmen da hun vokste opp i Alta. Hun var ett av Norges største fotballtalenter, men nå må hun stå på sidelinjen å følge idretten hun elsker.

Les også Kampen mot eget hode

Runa Lillegård hos kiropraktoren der hun opplever å få hjelp mot smertene.

– Det er litt sårt, fordi han har det livet jeg vil ha. Det er fint å være en del av gamet, men det er noe annet å stå på sidelinja og heie, sier Runa om hvordan det er å se kjæresten, Oscar Aga, spille for 1.divisjonsklubben Fredrikstad.

Sett i et større perspektiv: Jeg frykter for hverdagen til Runa og andre idrettsutøvere som får drømmen knust som følge av sårbarheten i toppidretten.

Alle utøvere er klar over at man tidlig i karriereløpet bør ta tak i livet som venter etter karrieren. Selv husker jeg hvordan jeg ble oppslukt av jaget etter marginer, levde i nuet og tenkte på neste kamp.

Carl-Erik Torp

FOTBALLIDENTITET: Carl-Erik Torp spilte for Kongsvinger før han ble Brann-spiller foran 2011-sesongen.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix

Disse unnskyldningene brukte jeg for å skyve utdanningstankene foran meg. Lagkameratene mine og jeg tenkte aldri over hvordan sårbarheten i idretten skulle ramme oss.

Derfor hadde jeg hadde aldri noen alternativ plan når karrieren ufrivillig ble revet vekk. Jeg prioriterte aldri skolegang i fotballkarrieren, men i etterpåklokskap ønsker jeg å bruke stemmen min.

Bevisstheten rundt sikkerheten må økes ytterligere. Løft blikket og tenk lengre enn i nuet. Det må være et krav at utøverne tar større ansvar og grep om sin egen fremtid.

Utøverne må ha et forhold til hvilken sikkerhet de har, hvilke erstatninger som gjelder og hvor gode forsikringene er. Det er åpenbart at alle utøvere burde være medlem i NISO, som hjelper i ditt yrke som idrettsutøver.

Runa Lillegård

ALENE: – Jeg ville blitt så sliten at det ikke ville vært mulighet til å tenke noe som helst. Hvis jeg skulle hatt det sånn, så ville jeg ikke levd, det er jeg ærlig på, sier Lillegård om hvordan det ville vært å komme i arbeidslivet.

Foto: Torstein Georg Bøe / NRK

Det er ingen menneskerett å være toppidrettsutøver. Å leve av idretten er et ekstremt privilegium og utøverne aksepterer og er innforstått med risikoen man utsetter seg for, men alvorlige arbeidsulykker er en brutal psykisk påkjenning.

For min del var det verste å erkjenne at verktøyet som har vært viktigst for meg ikke fungerer lenger.

Historien til Runa er en vond påminnelse om hvor sårbare idrettsutøvere er.

Runa var ekstremt uheldig ett sekund på fotballbanen.

Selv om toppidrettsreisen er en kynisk egoreise for selvrealisering betyr ikke det at man skal straffes ekstra hardt hvis man utsettes for arbeidsulykker.

Hun skal ikke føle at hun er en byrde for samfunnet etter å ha fått en ball i hodet på arbeidsplassen sin. NAV har avvist kravet hennes om å få godkjent hendelsen som arbeidsulykke tre ganger og de begrunner avslaget med at skaden er «innenfor hva som kan forventes» når man spiller fotball.

Det synes jeg er et problem.

Jeg forstår ikke hvordan NAV vurderer at hodeskaden til Runa ikke er en arbeidsulykke. I ytterste konsekvens kan hun ikke jobbe etter en situasjon som aldri hadde skjedd dersom hun ikke var fotballspiller.

Runa Lillegård

OPPTRENING: Siden hun pådro seg hodeskaden 23. oktober har ikke Runa Lillegård spilt en eneste kamp.

Foto: Torstein Georg Bøe / NRK

– At en skade skjer på arbeidsplassen er ikke nok til at den blir godkjent som yrkesskade. Det må foreligge det som defineres som en arbeidsulykke. En arbeidsulykke vil si en ytre hendelse som oppstår plutselig og uventet. Det kan også være en konkret ytre belastning eller påkjenning som avviker fra de vanlige arbeidsoppgaver, sa direktør for familie og pensjonsytelser i NAV, Pia Høst, til NRK tidligere i høst.

NAV og forsikringsselskaper burde heller se på konsekvensene av ulykken i stedet for å vurdere hvordan skaden oppsto.

Dersom Runa ikke får yrkesskadeerstatning mener jeg at man underkjenner fotball som et yrke. Som profesjonell fotballspiller er man idrettsutøver og skaden skjedde på arbeidsplassen.

Les også Runa (22) fikk en ball i hodet – frykter livet aldri blir det samme

Runa Lillegård

Jeg er evig takknemlig for at Brann beholdt kontrakten og fant nye arbeidsoppgaver til meg. Det var første gang jeg brøt ordentlig sammen i gråt siden hjertestansen og jeg opplevde det som at jeg hadde kjøpt meg tid til å finne ut av den nye tilværelsen.

Alle idrettsutøvere får ikke denne håndsrekningen.

Sammen med NAV og forsikringsselskaper må utøverne jobbe for å bedre sikkerheten og sikre hjelpen når de trenger den som mest.

Siste nytt

 • Borchgrevink utnevnt til ny Vålerenga-kaptein: – En ære

  Christian Borchgrevink ble i dag presentert som Vålerengas nye kaptein.

  Det melder klubben på sin nettside.

  Laget har vært uten kaptein etter at midtstopper og landslagsspiller Stefan Strandberg annonserte at han måtte legge opp etter en livstruende blodpropp.

  – Det er et vanvittig ansvar og rett og slett en ære. Det er stort, og jeg tror de fleste som kjenner meg og som har fulgt Vålerenga lenge nok, kommer til å forstå at dette betyr en del for meg, sier han.

  Vålerenga-trener Geir Bakke mener valget om lagets nye kaptein var enkelt.

  – Han tar ansvar, han bryr seg om folk rundt seg, ser mennesker og skjønner mye fotball. Det valget var egentlig ganske åpenbart, sier han.

  24-åringen har gått gradene i klubben siden han var juniorspiller i klubbens akademi.

  Vålerenga hadde en marerittsesong og rykket ned fra landets toppdivisjon for første gang siden 2000.

  (NTB)

  ZihbJQVyAE4
  Foto: NTB
 • Straffet for bedrageri - meldte mekanikeren på ritt

  Sykkellaget Cynisca Cycling tydde til kreative og ulovlige grep for å få starte rittet Argenta Classic.

  Hvert lag var påkrevd å stille med fem ryttere, men Cynisca Cycling hadde bare fire tilgjengelig. Da ba sportsdirektør Danny Van Heute laget om å lyge og si at den femte rytteren var blitt syk.

  Arrangøren krevde likevel at de måtte være fem. Da sendte Van Haute avgårde lagets mekaniker Moira Barrett, utkledd i lagets drakt og med munnbind for å skjule sin egentlige identitet.

  Hun presenterte seg som og signerte som lagets femte utøver. Stuntet ble avslørt og nå har straffen fra Det internasjonale sykkelforbundet kommet:

  Van Heute er utestengt fra all sykkelsport ut året, mens Barrett kan returnere 1. september. Rytterne Anna Hicks, Cara O’Neil, Katherine Sarkisov og Claire Windsor blir også straffet for bedrageri.

  X90016
  Foto: Stefano Rellandini / Reuters Creative
 • Everton sitt poengtrekk reduseres

  Everton anket dommen de fikk om trekk på ti poeng, og mandag ble den redusert til seks poeng. Det bekrefter Premier League på sin nettside.

  Det gjør at klubben rykker opp to plasser på tabellen, og ligger nå på en 15. plass – fem poeng over nedrykksstreken.

  Everton ble i november trukket ti poeng etter å ha blitt funnet skyldig i brudd på Premier Leagues finansielle fairplay-regler. Det er den strengeste poengstraffen i ligaens historie.

  Det skapte store reaskjoner fra Everton-supporterne. Under hjemmekampen mot Manchester United i november holdt samtlige tilskuere opp plakater med Premier League-logoen og ordet «korrupt».

  uKpWIcM7juo
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal