Hopp til innhold
Kommentar

«Opplevelsen av å være hjelpeløs førte til en identitetskrise»

Hodeskaden til Runa Lillegård er en vond påminnelse om hvor sårbare idrettsutøvere er.

Carl-Erik Torp og Runa Lillegård

VONDE MINNER: NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp synes historien til Vålerenga-spiller Runa Lillegård vekker vonde minner og er en påminnelse om hvor sårbare idrettsutøvere er.

Det er hjerteskjærende å lese hvordan Vålerenga-spiller Runa Lillegård kjemper sin livs viktigste kamp etter å ha fått livet snudd opp ned.

Det vekker vonde minner.

Selv falt jeg om på fotballbanen med hjertestans i 2011 som 27-åring. Det enkleste var å akseptere at karrieren var over, men i dagene, ukene og månedene som fulgte opplevde jeg å nærmest være i fritt fall. Opplevelsen av å være hjelpeløs og helt naken førte til en identitetskrise.

Carl-Erik-Torp-061023

IDENTITETSKRISE: NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp opplevde en identitetskrise da han fikk hjertestans og ble tvunget til å avslutte karrieren.

Foto: Birk Pessl-Kleiven / NRK

«Hva skal jeg gjøre nå? Hva kan jeg?».

Jeg kan ingenting.

Helt siden jeg begynte å spille fotball syv år gammel i Kolbotn, hadde både jeg og alle rundt meg identifisert meg som en fotballspiller. Jeg var best i klassen og stjernen i mitt miljø. Fotballen var altoppslukende og jeg ofret alt for å følge fotballdrømmen.

1745 kilometer lenger nord fulgte Runa den samme drømmen da hun vokste opp i Alta. Hun var ett av Norges største fotballtalenter, men nå må hun stå på sidelinjen å følge idretten hun elsker.

Les også Kampen mot eget hode

Runa Lillegård hos kiropraktoren der hun opplever å få hjelp mot smertene.

– Det er litt sårt, fordi han har det livet jeg vil ha. Det er fint å være en del av gamet, men det er noe annet å stå på sidelinja og heie, sier Runa om hvordan det er å se kjæresten, Oscar Aga, spille for 1.divisjonsklubben Fredrikstad.

Sett i et større perspektiv: Jeg frykter for hverdagen til Runa og andre idrettsutøvere som får drømmen knust som følge av sårbarheten i toppidretten.

Alle utøvere er klar over at man tidlig i karriereløpet bør ta tak i livet som venter etter karrieren. Selv husker jeg hvordan jeg ble oppslukt av jaget etter marginer, levde i nuet og tenkte på neste kamp.

Carl-Erik Torp

FOTBALLIDENTITET: Carl-Erik Torp spilte for Kongsvinger før han ble Brann-spiller foran 2011-sesongen.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix

Disse unnskyldningene brukte jeg for å skyve utdanningstankene foran meg. Lagkameratene mine og jeg tenkte aldri over hvordan sårbarheten i idretten skulle ramme oss.

Derfor hadde jeg hadde aldri noen alternativ plan når karrieren ufrivillig ble revet vekk. Jeg prioriterte aldri skolegang i fotballkarrieren, men i etterpåklokskap ønsker jeg å bruke stemmen min.

Bevisstheten rundt sikkerheten må økes ytterligere. Løft blikket og tenk lengre enn i nuet. Det må være et krav at utøverne tar større ansvar og grep om sin egen fremtid.

Utøverne må ha et forhold til hvilken sikkerhet de har, hvilke erstatninger som gjelder og hvor gode forsikringene er. Det er åpenbart at alle utøvere burde være medlem i NISO, som hjelper i ditt yrke som idrettsutøver.

Runa Lillegård

ALENE: – Jeg ville blitt så sliten at det ikke ville vært mulighet til å tenke noe som helst. Hvis jeg skulle hatt det sånn, så ville jeg ikke levd, det er jeg ærlig på, sier Lillegård om hvordan det ville vært å komme i arbeidslivet.

Foto: Torstein Georg Bøe / NRK

Det er ingen menneskerett å være toppidrettsutøver. Å leve av idretten er et ekstremt privilegium og utøverne aksepterer og er innforstått med risikoen man utsetter seg for, men alvorlige arbeidsulykker er en brutal psykisk påkjenning.

For min del var det verste å erkjenne at verktøyet som har vært viktigst for meg ikke fungerer lenger.

Historien til Runa er en vond påminnelse om hvor sårbare idrettsutøvere er.

Runa var ekstremt uheldig ett sekund på fotballbanen.

Selv om toppidrettsreisen er en kynisk egoreise for selvrealisering betyr ikke det at man skal straffes ekstra hardt hvis man utsettes for arbeidsulykker.

Hun skal ikke føle at hun er en byrde for samfunnet etter å ha fått en ball i hodet på arbeidsplassen sin. NAV har avvist kravet hennes om å få godkjent hendelsen som arbeidsulykke tre ganger og de begrunner avslaget med at skaden er «innenfor hva som kan forventes» når man spiller fotball.

Det synes jeg er et problem.

Jeg forstår ikke hvordan NAV vurderer at hodeskaden til Runa ikke er en arbeidsulykke. I ytterste konsekvens kan hun ikke jobbe etter en situasjon som aldri hadde skjedd dersom hun ikke var fotballspiller.

Runa Lillegård

OPPTRENING: Siden hun pådro seg hodeskaden 23. oktober har ikke Runa Lillegård spilt en eneste kamp.

Foto: Torstein Georg Bøe / NRK

– At en skade skjer på arbeidsplassen er ikke nok til at den blir godkjent som yrkesskade. Det må foreligge det som defineres som en arbeidsulykke. En arbeidsulykke vil si en ytre hendelse som oppstår plutselig og uventet. Det kan også være en konkret ytre belastning eller påkjenning som avviker fra de vanlige arbeidsoppgaver, sa direktør for familie og pensjonsytelser i NAV, Pia Høst, til NRK tidligere i høst.

NAV og forsikringsselskaper burde heller se på konsekvensene av ulykken i stedet for å vurdere hvordan skaden oppsto.

Dersom Runa ikke får yrkesskadeerstatning mener jeg at man underkjenner fotball som et yrke. Som profesjonell fotballspiller er man idrettsutøver og skaden skjedde på arbeidsplassen.

Les også Runa (22) fikk en ball i hodet – frykter livet aldri blir det samme

Runa Lillegård

Jeg er evig takknemlig for at Brann beholdt kontrakten og fant nye arbeidsoppgaver til meg. Det var første gang jeg brøt ordentlig sammen i gråt siden hjertestansen og jeg opplevde det som at jeg hadde kjøpt meg tid til å finne ut av den nye tilværelsen.

Alle idrettsutøvere får ikke denne håndsrekningen.

Sammen med NAV og forsikringsselskaper må utøverne jobbe for å bedre sikkerheten og sikre hjelpen når de trenger den som mest.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal