Hopp til innhold
Kommentar

«Hva ville du ha sagt, Halvard?»

Mannen som startet det norske gullrushet i moderne skiskyting hadde en egen evne til å forberede seg. Når jeg rusler rundt i kald vind på skiskytterarenaen i Zhangjiakou, tar jeg meg stadig i å lure på hva Halvard ville ha sagt.

Hanevolds jobbet i NRK

KJENT ANSIKT: Slik mange TV-seere husker Halvard Hanevold, som ekspertkommentator for NRK.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

11. februar 1998 var dagen da alt snudde for norsk skiskyting.

Ingen norske jeg har møtt som var i Nozawa Onsen den dagen er i tvil om at denne dagen er den største. Norsk skiskyting steg ut av mørket etter mange magre mesterskap.

At det ikke var den nye superstjernen Ole Einar Bjørndalen som vant, ga det hele et ekstra slør av overraskelse.

Enda mer gledelig var det at dette var Norges første gull i Nagano-OL i det hele tatt, etter en litt treg start. Først på lekenes femte dag kom gullet som endret alt.

Og vinneren het Halvard Hanevold.

Halvard Hanevold jubler etter å ha mottatt sin olympiske gullmedalje for 20 km. skiskyting.

Den da 28 år gamle Halvard Hanevold tok et overraskende OL-gull i Nagano i 1998.

Foto: Tor Richardsen / NTB

Bjørndalen var favoritt

Halvard var allerede 28 år, og hadde fått sin første verdenscupseier bare en snau måned før, i Anterselva. Den drøyt fire år yngre Ole Einar Bjørndalen var nok i utgangspunktet en langt større favoritt til medalje, men Bjørndalen var for opptatt på å gå fort på ski akkurat denne dagen.

Med fire bom var han sjanseløs på gullet. Hanevold derimot, han var forberedt.

Alex Rosen tok askerbøringen på skuldrene, lenge før geværet var satt vekk og Hanevold hadde fått skiftet. Inn fra høyre kom sponsorkongen Jacob Lund og ristet i den nybakte mesteren. «Er jeg en kald fisk eller?», spurte Hanevold glisende.

I kommentatorboksen skrek Rike og Carlsen som de knapt hadde gjort før. Det var pur glede og ren galskap i skjønn forening. Jeg tror det var lettere å elske OL før i tiden.

En av Norges beste skiskyttere gjennom tidene, Halvard Hanevold (49), døde tirsdag morgen.

Fascinert av ærligheten

Selv var jeg skoleelev i 1998 og våknet til nyheten om Hanevolds gull en onsdags morgen i Oslo. Slik er det med et OL i Asia.

Jeg husker gleden og overraskelsen og at jeg ikke helt visste hvem gullvinneren var. Skiskyting stod ikke øverst på lista over ting jeg var opptatt av. Men jeg og mange andre ble litt frelst den dagen.

Dette framsto som en idrett å like, mye takket være gullvinneren med det varme gliset på toppen av pallen, iført i OL-troppens tullete, men antagelig helt tidsriktige bekledning.

Som reporter i NRK noen år etter, ble jeg fascinert av ærligheten til denne Hanevold. Da kollega Harald Thingnes møtte ham før OL-sprinten i Torino i 2006 og spurte: «Hva er målet for dagen?», så svarte Halvard enkelt og greit:

«I dag skal jeg prøve å gjøre mitt livs løp, det er målet».

Og det var ikke tomme ord, for den OL-sprinten var helt perfekt. Han gikk til og med raskere enn Bjørndalen! Det ble sølv, men det var et gulløp.

OLY-2006-BIATHLON-NOR-HANEVOLD-ANDERSEN

I 2006 gikk Hanevold en nesten perfekt sprint. Han var raskere enn Ole Einar Bjørndalen, og sikret OL-sølv.

Foto: MLADEN ANTONOV

Grundig og opptatt av detaljer

Som kollega av Halvard i årene etter at han la opp i 2010, fikk jeg en innsikt i hvor detaljert han kunne gå til verks. Det ble grublet og veiet for og imot på en måte jeg aldri har sett maken til.

På bussen på vei til stadion i Tjumen til det som skulle vise seg å bli Ole Einar Bjørndalens siste renn spurte jeg Halvard på starten av turen: «Tror du dette blir siste gang for Ole Einar?»

Da bussturen var ferdig hadde han akkurat resonnert ferdig: «Han har ingenting å tape på å fortsette». Bussturen tok én time.

Som utøver kunne denne grundigheten sikkert til tider være en byrde, men mest av alt var det en gave. Særlig var han god på å eliminere mulige feilkilder.

Da Swix lanserte en ny stav rett før OL i Vancouver, var jeg vitne til en Hanevold som hadde fått et ekstra problem. Stavene var nemlig ikke limt i festet nederst, men Swix hadde for første gang innført en skrumekanisme, som faktisk fungerte helt utmerket.

Men Halvard ante fare. Han hadde stått på trinsen og dratt så hardt han kunne, og jammen løsnet den ikke til slutt. Slike bekymringer var uaktuelle, «her må vi ha lim!».

Halvard Hanevold

En fornøyd Halvard Hanevold viser frem stafettgullet fra Vancouver-OL i 2010.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Hva ville han sagt?

Sansen for detaljer gjorde at Hanevold la alt inn på gode forberedelser, tilpasset det stedet der mesterskapet skulle være. Er inngangen til standplass hard, så trener du på det.

Er det ventet tåke, så oppsøker du det. Vind likeså. Som ekspertkommentator i NRK var han like opptatt av slike ting. Og det hendte vel at han mente jobben var gjort litt slurvete av dagens utøvere.

Halvard er borte, men jeg tar meg stadig i å lure på: Hva ville han sagt? Et nytt OL i Asia står for tur og vi har mange spørsmål:

  • Hva med vinden, og kulda? Har de norske trent nok på det? Det vet vi for lite om, men vi vet de har tatt det på alvor. Et par renn med dårlig norsk skyting, ville ført til alvorlige diskusjoner mellom ekspertene Hanevold og Lunde om dette temaet.
  • Hvem har gjort rett? Marte Olsbu Røiseland som stod over i Anterselva, eller resten av landslaget som stod over Ruhpolding? Her kan jeg se for meg at Halvard ville gitt Martes opplegg et anerkjennende nikk, før han nok hadde argumentert FOR at resten av laget sitt opplegg også KAN gå bra.
  • Kan Tarjei Bø vinne OL-gull? Lite ville nok gledet Halvard mer, Tarjei er jo den siste igjen på laget som han faktisk gikk med. Og her hadde det vært optimisme, Bø har aldri vært bedre fysisk enn i år.
  • Men reiste Tarjei, og broren Johannes Thingnes Bø for sent til Kina med tanke på blandet stafett? Det mener Ola Lunde, og denne debatten hadde neppe blitt veldig lang.
  • Kan Tiril Eckhoff komme tilbake og ta individuelt OLgull? Her hadde eksperten vært krystallklar, troen på Eckhoff var alltid der. «Det er bare opp til Tiril selv», kunne han nok sagt.
  • Andre ting å si om den norske oppkjøringen? Mulig det norske laget har hatt det litt for godt, Halvard var alltid litt bekymret for det. Det skulle være enkle kår i hans øyne, da trente man best. Luksus og komfort kan være støy som ødelegger, mente han alltid.

Fortsatt med oss

Jeg vet selvsagt ikke hva Halvard ville ment om alt dette. Men jeg vet hvordan samtalene ville vært og hva slags type betraktninger som ville kommet. Og så vet jeg at engasjementet var helt ekte. Og at ingen har fått mer ut av en skiskytterkarriere ut fra forutsetningene enn nettopp Halvard Hanevold.

Jeg unner dagens unge å våkne opp til en ny OL-helt de skal bli kjent med. Gjerne en som Halvard, om slike fortsatt finnes.

To år etter sin død er han fortsatt med oss i diskusjonene. «Hva ville Halvard sagt?», er noe jeg ofte sier til Ola når vi snakker skiskyting.

Den tilnærmingen skal vi aldri legge bort. For den gir mange gode svar.

Og takk for det, Halvard.

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • Messi herjet foran rekordpublikum

    Over 65.000 tilskuere møtte opp for å se New England Revolution i aksjon mot Inter Miami og Lionel Messi i MLS. Argentineren ga hjemmefansen en sur kveld.

    Messi var nemlig i toppslag og noterte to mål og en målgivende pasning på veien mot en 4-1-seier på bortebane. Det ga tross alt en minneverdig kveld for rekordpublikummet på 65.612 , selv om de fleste tilskuerne nok hadde ønsket seg et annet resultat.

    Det startet som en drøm for bunnlaget New England på eget gress. Tomas Chancalay gjorde 1-0 allerede i kampens første spilleminutt. Men derfra og ut handlet det meste om en stor, liten trollmann fra Argentina.

    – Jeg føler at i første omgang, etter målet, så hadde vi ganske god kontroll på dem. De fikk ikke mange sjanser, og de fant ikke tid eller rom å operere i. Så gjorde Messi det han gjorde, sa Revolution-trener Caleb Porter etter kampen. (NTB)

    6Qza6mzjKT8
    Foto: AP
  • Lilleberg og Lightning slo Panthers

    Emil Lilleberg og Tampa Bay Lightning tok sin første seier i årets NHL-sluttspill og reduserte til 3–1 i kamper mot Florida Panthers.

    Nattens kamp endte 6-3 i Amalie Arena i Tampa Bay. Lilleberg fikk 19 minutter og to sekunder på isen, men noterte seg ikke for noen målpoeng.

    Lightnings seier betyr dermed at lagene i hvert fall må ut i en femte kamp for å avgjøre vinneren av best av sju-serien. Den kampen spilles natt til tirsdag norsk tid. (NTB)

    YIumGPwHu2A
    Foto: AP
  • VAR-drama da Aston Villa snublet mot Chelsea

    Det ble 2-2 mellom Aston Villa og Chelsea på Villa Park lørdag kveld, etter en opphenting fra bortelaget. VAR sørget for at Chelsea ikke stakk av med seieren.

    Dermed tapte Villa viktige poeng i kampen om Mesterliga-plass. De ligger foreløpig som nummer fire, med tre kamper mer spilt, og syv poeng foran Tottenham på 5. plass.

    Aston Villa tok ledelsen allerede etter fire minutter. Marc Cucurella var uheldig og scoret selvmål.

    Et kvarter ut i kampen scoret Chelsea-spiss Nicolas Jackson, men etter en VAR-sjekk ble scoringen annullert for offside. Senere i omgangen var Jackson nære på med en heading, men denne gangen var det stolpen som hindret utligningen for Chelsea.

    I stedet var det Aston Villa som doblet ledelsen med et langskudd fra Morgan Rogers.

    Det tok 62 minutter før bortelaget fikk sin uttelling. Chelsea vant ballen etter høyt press og Noni Madueke curlet ballen i lengste hjørne og reduserte for gjestene.

    Og Chelsea var ikke ferdig. Ti minutter før slutt vartet Conor Gallagher opp med en nydelig utligning for gjestene.

    Cole Palmer var centimeter unna å sende Chelsea i ledelsen på overtid, men Robin Olsen reddet ut til hjørnespark.

    Hjørnesparket endte opp hos Axel Disasi, som trodde han sluttførte snuoperasjonen da han scoret 3-2 med en heading via Olsen. VAR ville dog ha et ord med i laget, og annullerte scoringen for en dytt i forkant.

    Chelsea blir med det værende på niendeplass, 19 poeng bak Villa.

    Gallagher
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal