Hopp til innhold

Skiskytterverden i sorg: – Han var en bauta

Halvard Hanevold (49) døde tirsdag morgen. I dag sørger Skiskytter-Norge over en idrettsutøver og mann de omtaler som en bauta, en pioner og et stort forbilde.

HISTORISKEBILDER

ET FORBILDE: Skiskytter, NRK-kommentator og familiemannen Halvard Hanevolds liv i bilder.

Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
Tidligere skiskytter og NRK-kommentator Halvard Hanevold (49) er død. OL- og verdensmesteren døde i sin bolig i Asker tirsdag morgen.

Tirsdag kveld kom meldingen om at den suksessrike skiskytteren og sportskommentatoren Halvard Hanevold døde i sitt hjem på Borgen i Asker.

Hanevold ble 49 år gammel og etterlater seg kone og to sønner.

Bjørndalen: – Han var grunnpilaren

Ole Einar Bjørndalen har delt mange minner gjennom en lang skiskytterkarriere med Hanevold.

Hanevold og Bjørndalen

FANTASTISK: Ole Einar Bjørndalen beskriver Hanevold som en mann og utøver med et stort hjerte og godt humør.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Halvard var en annerledes idrettsutøver enn alle andre jeg har møtt. Han var ikke et rått talent i skiskyting, men jobbet seg frem med sin intelligens og motivasjon. For motivasjonen hans var ekstremt stor og han hadde en ekstrem vilje, sier Bjørndalen til NRK.

For Bjørndalen var ikke Hanevold bare en kollega på landslaget, men også en god venn.

– Han har personlig betydd veldig mye for meg. Han hadde veldig tillit til folk og vi hadde tillit til Halvard. Han var en av de få man kunne stole hundre prosent på.

Onsdag la han ut en innlegg på Instagram der han hyller vennen og den tidligere kollegaen.

«Halvard var grunnpilaren i vårt team over så mange år. Fantastisk person og utøver med et stort hjerte og alltid godt humør. Hvil i fred.....» skriver Bjørndalen.

Han forteller videre at han spesielt husker oppkjøringen til OL i Nagano i 1998, der både han og Hanevold tok individuelt gull.

– Det var den beste perioden jeg hadde sammen med Halvard. Vi jobbet så hardt og hadde mange fine, knallharde økter sammen.

Og ikke minst hva han har betydd for norsk skiskyting, spesielt på 90-tallet.

– Han viste veien for utøvere som ikke lykkes med en gang, og ikke helt hadde et rått talent. Han var tålmodig. Da han ble god kunne veldig andre føle at de også kunne bli gode. Han skapte mye motivasjon blant Skiskytter-Norge.

Seier i Vancouver

STORT: Frode Andresen, Halvard Hanevold, Ole Einar Bjørndalen og Egil Gjelland med gullmedaljene sine etter medaljeseremonien i Salt Lake City i 2002. Det var første gang Norge vant OL-gull i skiskytterstafett siden 1960-tallet.

Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix

Bjørndalen og Hanevold vant OL-gull i Salt Lake City i 2002, og tok med det Norges første stafettgull i skiskyting siden 1960-tallet. Halvard Hanevold gikk den første etappen.

Selv mottok Bjørndalen beskjeden om at Hanevold var død i går kveld.

– Det er bare så umenneskelig trist. Jeg tenker på konen, de to sønnene og hans foreldre.

Bø: – Han var alltid glad og optimistisk

Skiskytter Tarjei Bø skriv til NRK at han mottok meldingen med et stort sjokk og at det er vanskelig å forstå at det virkelig har skjedd. Han husker Hanevold som en glad gutt, som alltid var tilstede.

– Og som jeg kunne le høgt og lenge med. Han var alltid glad og optimistisk. Såg alltid muligheter og tenkte fremover, og hadde en enorm gjennomføringskraft.

Han beskriver Hanevold som et prakteksempel på hard jobbing når han selv kom på landslaget.

– Han var et eksempel på at alt er mulig om en jobber hardt nok, minnes Bø.

Lillebror Johannes Thingnes Bø skriver på Instagram at han så på Hanevold som et stort forbilde.

«Et forbilde og en pioner i norsk skiskyting sin historie. Kvil i fred, Halvard❤️🥀 Varme tanker til familie og venner,» skriver skiskytter Johannes Thingnes Bø på Instagram.

Et stort forbilde

Den tidligere tyske skiskytteren Sven Fischer er i sjokk etter dødsbudskapet, og beskriver Hanevold som et forbilde for alle skiskyttere.

Hanevold og Fischer

VENNER: Sven Fischer forteller at Hanevold trente ekstremt mye for å få den perfekte teknikken.

Foto: Michael Probst / AP

– Han ga hundre prosent på trening og kunne tørrtrene i flere timer for å finne det perfekte for å bli bedre og bedre. Da han var ung var det nok mange som stod og smilte på sidelinjen, og lurte på hva han drev med. Etter OL-gullet i 98 fikk han beviset på at all treningen hadde lønt seg, forteller han til NRK.

Fischer jobbet sammen med Hanevold som sportskommentator, Fischer for tysk-TV, og Hanevold for NRK.

Tidligere skiskytter og langrennsløper Lars Berger var tidligere lagkamerat med Hanevold.

– Han var en kjernekar og en veldig god lagkamerat. I dag tenker jeg først og fremst på gutta hans og familien, forteller Berger til NRK.

JAKTSTART MENN

EN KJERNEKAR: Lars Berger omtaler Hanevold som en veldig god lagkamerat. F.v. Halvard Hanevold, Lars Berger, Alexander Os og Ole Einar Bjørndalen somfeiret med kake etter henholdsvis sjette, femte, tredje og førsteplass påjaktstart under VM i skiskyting i Sør-Korea i 2009.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Den tidligere svenske skiskytterkollegaen og SVT-kommentatoren Björn Ferry, minnes Hanevold som en stor idrettsutøver, men viktigst av alt som en god venn.

– Det er tragisk. Vi hadde en del like interesser og pratet mye om aksjer, politikk og andre ting utenom idretten. Han var ekstremt interessert i det han var opptatt av. Vi fant hverandre i disse tingene, forteller Perry til NRK.

Siste nytt

  • Børven skadd før serieåpningen

    Odd-spissen Torgeir Børven fikk en smell i lysken på trening skjærtorsdag og går trolig glipp av eliteseriestarten hjemme mot Haugesund, melder Varden.

    Børven var ikke å se på Odds treningsfelt fredag. Kampen mot Haugesund spilles 1. påskedag, og spissen har fortsatt en liten hevelse i lysken, skriver Varden.

    – Torgeir er ikke bra nok til å trene i dag. Men det er for tidlig å si hvor lang tid dette vil ta. Vi tar dag for dag. Torgeir gikk av i går for ikke å ta noen sjanser, sier trener Kenneth Dokken til avisen.

    (NTB)

    Portrett av Odds Torgeir Børven fotografert på Skagerak Arena
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Dobbel punktering for Solberg i Kenya

    Oliver Solberg havnet i ordentlig trøbbel under fredagens formiddagsøkt i Rally Kenya. Både på den tredje og den fjerde fartsprøven punkterte 22-åringen.

    Dermed er han mer enn sju minutter bak teten i det totale sammendraget, mens det opp til lederen i WRC2-klassen skiller rett i underkant av fire minutter.

    Etter solid kjøring på fredagens første fartsprøve gikk det galt tidlig på den andre. Et dekkskifte kostet 22-åringen nær to minutter.

    – Vi kjørte rent, men disse tingene kan skje når terrenget er så krevende, skrev Solberg på X.

    En drøy time senere punkterte Solberg og makkeren Elliott Edmondson igjen, og nesten fire nye minutter gikk tapt.

    – Fartsprøve nummer fire brakte med seg samme uflaks som den tredje. Vi har ikke marginene på vår side, men alt kan skje i dette rallyet. Herfra og ut er det fullt trykk på pedalen, skriver 22-åringen.

    (NTB)

    OU7SVdPdOTc
    Foto: AFP
  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal