Hopp til innhold

– Tittelrivalene har skutt seg selv i foten

KOMMENTAR: Chelsea har vunnet Premier League ved hjelp av logisk og pragmatisk tenkning, både på og utenfor banen. Mot svake tittelrivaler var det mer enn nok.

Eden Hazard

JUBEL: Eden Hazard feirer det avgjørende 1-0-målet mot Crystal Palace søndag.

Foto: Alastair Grant / Ap

Laster innhold, vennligst vent..

Det finnes et uttrykk i England om folk som vender tilbake til klubber hvor de én gang hadde suksess: «Never go back». Situasjonen er klassisk. En trener returnerer for å gjenskape tidligere triumfer ved velkjente metoder. Prosjektet kollapser, før han mister jobben og ødelegger deler av sin legendestatus i klubben.

Moralen er at man har mer å tape enn å vinne. Gi deg mens leken er god.

FOOTBALL/ Hull City v Chelsea - Barclays Premier League

SUKSESSKJØP: Diego Costa har vært en suksess i Chelsea fra første spark på ballen.

Foto: Andrew Yates / Reuters

Prinsippet ble selvsagt presentert for José Mourinho i 2013 da han ble ansatt i Chelsea, klubben han ledet til en første ligatittel på 50 år, i 2005, og en ny tittel i 2006. «Ikke si det til Jupp Heynckes», responderte portugiseren, og viste til tyskeren som vendte tilbake til Bayern München og vant «The Treble» i 2013. Det fantes unntak. Mourinho var ikke bekymret.

Les også: Chelsea kronet som Premier League-mester

Tenkte langsiktig

Dette var alltid en annerledes utfordring. Troppen var endret og det finansielle landskapet forandret. I 2004 hadde «The Special One» stormet inn dørene som en cowboy i en saloon. Nå trådte han mer varsomt.

Han snakket om stabilitet, perspektiv og strategisk pengebruk. Han advarte at Chelsea neppe ville vinne tittelen umiddelbart, og krevde tålmodighet.

For de fleste trenere handler dette om tre eller fire år. Mourinho trengte to.

Slaget på overgangsmarkedet

Historikken antydet at Mourinho ville vinne tittelen i sitt andre år. Han hadde allerede gjort det i Porto, Chelsea, Internazionale og Real Madrid. Men stallen han overtok var i ubalanse, og UEFAs finansielle regler betydde at spillere måtte selges før nye kunne kjøpes.

I løpet av den første sesongen, som endte med tredjeplass, demonstrerte klubben den egenskapen som skulle vinne dem tittelen senere: Se hva du mangler, og så finn det.

Det første eksempelet ble Nemanja Matić. Det var åpenbart at midtbaneleddet trengte en defensiv ballvinner, så Chelsea skaffet nettopp det, ved første anledning.

Britain Soccer Premier League

MIDTPUNKT: Nemanja Matic ble tidlig hentet inn for å stabilisere midtbanen til Chelsea.

Foto: Rui Vieira / Ap

Også i fjor sommer forsterket de troppen. Salgene av Juan Mata, David Luiz og Kevin De Bruyne skaffet store summer som kunne reinvesteres. Kun Filipe Luís ble skivebom. Spissene slet, så de hentet Diego Costa, Loïc Rémy og Didier Drogba. Laget trengte en playmaker, så de kjøpte Cesc Fàbregas. Selvsagt kalte de tilbake Thibaut Courtois, en av verdens beste keepere.

Om tittelracet i Premier League kan sammenlignes med en krig, vant Chelsea det viktigste slaget på overgangsmarkedet.

Konkurrentene mislyktes

Det hele virket enkelt, men en lignende logikk ble ikke alltid brukt av tittelrivalene. Arsenal trengte flere måneder på å skjønne at en ballvinner – som Francis Coquelin – ville balansere midtbanen.

Manchester City brukte en formue på midtstopperen Eliaquim Mangala, og startet så sesongen med kun tre spisser i stallen.

Manchester Uniteds prosjekt trengte alltid tid til å fungere, men det lave antallet midtstoppere hjalp ikke. Og jo mindre sagt om Liverpools rekruttering, jo bedre.

Fra show til sjakkspill

Dermed var Chelsea favoritter før en eneste ball hadde blitt sparket. Stempelet ble bekreftet umiddelbart. De blåkledde vartet opp med festfotball borte mot Burnley, og fulgte opp med 2-0 mot Leicester, 6-3 mot Everton og 4-2 mot Swansea.

Helt frem til januar var Chelsea best, både resultatmessig og spillemessig.

Så endret tonen seg. I januar spilte laget flere åpne kamper, spesielt 5-3-tapet borte mot Tottenham, og 1-1-kampen på Anfield i ligacupen, som fint kunne endt 4-4. Chelsea hadde knapt rotert laget, og utover februar virket spillerne slitne. Fàbregas var tom for energi, og snart ble Diego Costa skadet.

Ledelsen sto i fare for å forsvinne.

Det var logisk å reagere, så Mourinho gjorde spillestilen mer defensiv. De kaotiske kampene ble forvandlet til strategiske sjakkspill hvor Mourinho ofte gjorde det vinnende trekket. Mellom 5-0-seieren mot Swansea 17. januar og 3-1-seieren mot Leicester 29. mars, spilte Chelsea 11 ligakamper uten å tape.

I den perioden vant de heller aldri med mer enn ett mål.

FOOTBALL/ Arsenal v Chelsea - Barclays Premier League

TENK DA EDEN: Jose Mourinho kan knyte igjen sekken, når enkeltspillere som Eden Hazard gjøre det utrolige.

Foto: Eddie Keogh / Reuters

En nødplan ved forlis

Dette betydde at den estetiske verdien var borte. Spillestilen var lite glamorøs, og mot slutten av oppgjøret på Emirates stadion, hvor Chelsea spilte for 0-0 og fikk det, sang Arsenal-fansen «Boring, boring Chelsea». Men Mourinho tar heller en upopulær seier enn et populært tap. Og den taktiske justeringen hadde vært nødvendig.

«Vi har gradvis mistet balansen i laget vårt», forklarte han før kampen. «Når du mister viktige brikker, mister laget visse kvaliteter. Byttet av spillestil har vært en konsekvens av disse tingene».

Alternativet hadde vært å angripe mens forsvaret lekker. Premier League-historien har eksempler på offensive lag som har mistet store forsprang i toppen, fordi de ikke har hatt en solid defensiv grunnmur når andre mekanismer svikter.

Husk for eksempel Kevin Keegans Newcastle i 1996, som kollapset og tapte tittelen til Manchester United, og som var kjent som «The Entertainers».

Alternativet til Keegans filosofi er taktisk fleksibilitet og pragmatisk kampledelse. Dette er en mulighet for trenere som kan kunsten å forsvare seg.

«Når du er ute på havet uten båt, så trenger du noe å holde fast i for å overleve», la Mourinho til. «En flåte. I fotball er dette lagånd og strategi».

Kald rasjonalitet

Denne tankegangen reflekterer Chelseas mentalitet siden Mourinho ankom i 2013. Det finnes en kald rasjonalitet om hva laget trenger til enhver tid, og en evne til å tilføre dette, samme hva andre synes. Dette gjelder både med hensyn til spillerkjøp og spillestil.

Dette bør være en tankevekker for enkelte lag, spesielt Arsenal, som sjelden kan klandres for å være for pragmatiske.

Argumentet om «Boring Chelsea» fra Emirates blir fort en mekanisme for å dekke over spriket i prestasjoner mellom de to klubbene. Det er verdt å huske at sesongen før Mourinhos tilbakekomst, endte Chelsea kun to poeng foran Arsenal på tabellen. De startet praktisk talt likt.

Siden har Mourinho brukt to år på å vinne den ligatittelen Wenger har jaktet siden 2004. Det er betydelig.

Ikke alt har gått knirkefritt. Dette Chelsea-laget ligger fortsatt et hakk under mannskapet som slo Arsenals «Invincibles» og tok 95 poeng i 2004/05. Men dette er en liga hvor nivået er lavere enn på lenge, hvor stjernene lokkes til La Liga, og hvor tittelkandidater skyter seg selv i foten.

Og da er sunn logikk og pragmatisme mer enn nok.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal