Hopp til innhold

– Evi Sachenbacher-Stehle testet positivt

Det skal være den tyske skiskytteren Evi Sachenbacher-Stehle (33) som har avlagt positiv dopingtest i vinter-OL. Dopingsaken er den første i Sotsji.

Evi Sachenbacher-Stehle

Det skal være tyske Evi Sachenbacher-Stehle som er tatt i doping. Det melder blant annet nyhetsbyrået DPA.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Dette melder blant annet nyhetskanalen ARD, nyhetsbyrået DPA og flere tyske aviser fredag. Skiskytteren skal ha testet positivt på et sentralstimulerende middel.

Ola Lunde

Ola Lunde er sjokkert over dopingsaken.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Den tyske olympiske komité har ikke bekreftet at det er tyskeren som har testet positivt.

Sachenbacher-Stehle er en tysk skiskytter og tidligere langrennsløper.

I langrenn under OL 2002 i Salt Lake City tok hun gull på 4 x 5 km stafett og sølv på den individuelle sprinten (se også faktaboks).

I OL i 2006 fikk imidlertid Sachenbacher-Stehle startnekt (15 km) på grunn av for høye blodverdier.

Fra sesongen 2012 gikk hun over til å satse kun på skiskyting og har vært på Tysklands verdenscuplag i skiskyting siden.

– Hvis både A- og B-prøven viser seg å være positiv, er jo dette rett og slett for jævlig, sier presidenten i Norges Skiskytterforbund Tore Bøygard til NRK.no.

Utelatt fra stafetten

Mandag var hun nær å ta sin første OL-medalje som skiskytter, men tapte spurten om bronse på fellesstarten mot Tiril Eckhoff.

Torsdag ble Sachenbacher-Stehle utelatt fra det tyske laget til stafetten fredag. Da ble det vist til at hun var sliten og ukonsentrert etter mange renn.

– Laget til damestaffeten er klar, og jeg er ikke på laget. Forhåpentligvis er lykken på vår side i morgen, sånn at jentene kan ta en medalje. Jeg skal gjøre mitt beste med å heie fra sidelinjen, skrev skiskytteren torsdag på sin Facebook-side.

– Sjokkert

Tidligere landslagstrener i skiskyting og nå ekspertkommentator i NRK, Ola Lunde, er sjokkert over avsløringen.

– Det er et stort sjokk for skiskyttermiljøet at det skal komme en positiv prøve igjen.

Like før Sotsji-OL ble tre skiskyttere fra henholdsvis Russland og Litauen suspendert etter å ha avgitt positive prøver.

– Evi Sachenbacher-Stehle har vært en stjerneløper og har kommet seg veldig skytemessig i det siste. Det er en kjempenedtur for Tyskland å få en positiv dopingprøve her i OL, sier Lunde.

NRKs andre ekspertkommentator Halvard Hanevold påpeker at tyskerne alltid har vært ryddige i forhold til doping.

– Det er vanskelig å kommentere. Hvis dette stemmer, er det trist, sier han.

Ukjent stoff

Fredag formidddag kom beskjeden om at en tysk utøver hadde avgitt positiv A-prøve.

Ifølge en pressemelding fra den tyske OL-komiteen (DOSB) viste en A-prøve at en tysk utøver hadde testet positivt på et ikke navngitt stoff.

Navnet på utøveren ble imidlertid ikke offentliggjort. B-prøven skal analyseres senere fredag.

Den kjente tyske kombinertløperen Eric Frenzel sa tidligere fredag at han var sjokkert over at en landsmann skulle være tatt for doping i OL.

– Jeg er sjokkert. Jeg er veldig overrasket over denne informasjonen, sa han til Bild.

Frenzel tok OL-gull i Sotsji.

– Hvilken idrettsutøver det er har ikke DOSB blitt informert om. Utover dette ønsker jeg ikke å kommentere dette, sa lederen for den tyske OL-komiteen, Michael Vesper til DPA.

Saken fortsetter under bildet

Faksimilie - Bild

Faksimile av forsiden til Bild som slår saken stort opp.

Kan være flere prøver

Den tyske OL-komiteen skal ha blitt orientert om saken av IOC torsdag kveld. Det vil kalles inn til en disiplinærhøring i Sotsji når B-prøven er analysert fredag ettermiddag eller kveld.

Ifølge ubekreftet informasjon kan det også være snakk om tre positive dopingprøver.

Det er TV-kanalen DW som melder dette.

IOC lovet ekstra satsing på dopingkontroller under Sotsji-OL, og det har blitt gjennomført rekordmange tester.

Kritikk før Sotsji

Før vinterlekene i Sotsji har det likevel vært rettet kritikk mot både det nasjonale og internasjonale antidopingarbeidet.

Den tidligere dopingjegeren Mads Drange mente blant annet at testingen under OL handler mest om omdømmebygging.

«Tanken om at testing under et OL er en effektiv måte å sikre like konkurransevillkår på er jo også helt gal, rett og slett fordi de mest effektive dopingmidlene vil man slutte å bruke i god tid før OL», skriver han i boken «Den store dopingbløffen».

Det var ingen dopingsaker i Lillehammer-lekene i 1994 eller i Nagano-lekene fire år senere. Sju utøvere ble avslørt under Salt Lake City-OL i 2002 og like mange i Torino i 2006. Det var bare en dopingsak i Vancouver-OL i 2010.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal