NRK Meny
Normal

– Evi Sachenbacher-Stehle testet positivt

Det skal være den tyske skiskytteren Evi Sachenbacher-Stehle (33) som har avlagt positiv dopingtest i vinter-OL. Dopingsaken er den første i Sotsji.

Evi Sachenbacher-Stehle

Det skal være tyske Evi Sachenbacher-Stehle som er tatt i doping. Det melder blant annet nyhetsbyrået DPA.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Dette melder blant annet nyhetskanalen ARD, nyhetsbyrået DPA og flere tyske aviser fredag. Skiskytteren skal ha testet positivt på et sentralstimulerende middel.

Ola Lunde

Ola Lunde er sjokkert over dopingsaken.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Den tyske olympiske komité har ikke bekreftet at det er tyskeren som har testet positivt.

Sachenbacher-Stehle er en tysk skiskytter og tidligere langrennsløper.

I langrenn under OL 2002 i Salt Lake City tok hun gull på 4 x 5 km stafett og sølv på den individuelle sprinten (se også faktaboks).

I OL i 2006 fikk imidlertid Sachenbacher-Stehle startnekt (15 km) på grunn av for høye blodverdier.

Fra sesongen 2012 gikk hun over til å satse kun på skiskyting og har vært på Tysklands verdenscuplag i skiskyting siden.

– Hvis både A- og B-prøven viser seg å være positiv, er jo dette rett og slett for jævlig, sier presidenten i Norges Skiskytterforbund Tore Bøygard til NRK.no.

Utelatt fra stafetten

Mandag var hun nær å ta sin første OL-medalje som skiskytter, men tapte spurten om bronse på fellesstarten mot Tiril Eckhoff.

Torsdag ble Sachenbacher-Stehle utelatt fra det tyske laget til stafetten fredag. Da ble det vist til at hun var sliten og ukonsentrert etter mange renn.

– Laget til damestaffeten er klar, og jeg er ikke på laget. Forhåpentligvis er lykken på vår side i morgen, sånn at jentene kan ta en medalje. Jeg skal gjøre mitt beste med å heie fra sidelinjen, skrev skiskytteren torsdag på sin Facebook-side.

– Sjokkert

Tidligere landslagstrener i skiskyting og nå ekspertkommentator i NRK, Ola Lunde, er sjokkert over avsløringen.

– Det er et stort sjokk for skiskyttermiljøet at det skal komme en positiv prøve igjen.

Like før Sotsji-OL ble tre skiskyttere fra henholdsvis Russland og Litauen suspendert etter å ha avgitt positive prøver.

– Evi Sachenbacher-Stehle har vært en stjerneløper og har kommet seg veldig skytemessig i det siste. Det er en kjempenedtur for Tyskland å få en positiv dopingprøve her i OL, sier Lunde.

NRKs andre ekspertkommentator Halvard Hanevold påpeker at tyskerne alltid har vært ryddige i forhold til doping.

– Det er vanskelig å kommentere. Hvis dette stemmer, er det trist, sier han.

Ukjent stoff

Fredag formidddag kom beskjeden om at en tysk utøver hadde avgitt positiv A-prøve.

Ifølge en pressemelding fra den tyske OL-komiteen (DOSB) viste en A-prøve at en tysk utøver hadde testet positivt på et ikke navngitt stoff.

Navnet på utøveren ble imidlertid ikke offentliggjort. B-prøven skal analyseres senere fredag.

Den kjente tyske kombinertløperen Eric Frenzel sa tidligere fredag at han var sjokkert over at en landsmann skulle være tatt for doping i OL.

– Jeg er sjokkert. Jeg er veldig overrasket over denne informasjonen, sa han til Bild.

Frenzel tok OL-gull i Sotsji.

– Hvilken idrettsutøver det er har ikke DOSB blitt informert om. Utover dette ønsker jeg ikke å kommentere dette, sa lederen for den tyske OL-komiteen, Michael Vesper til DPA.

Saken fortsetter under bildet

Faksimilie - Bild

Faksimile av forsiden til Bild som slår saken stort opp.

Kan være flere prøver

Den tyske OL-komiteen skal ha blitt orientert om saken av IOC torsdag kveld. Det vil kalles inn til en disiplinærhøring i Sotsji når B-prøven er analysert fredag ettermiddag eller kveld.

Ifølge ubekreftet informasjon kan det også være snakk om tre positive dopingprøver.

Det er TV-kanalen DW som melder dette.

IOC lovet ekstra satsing på dopingkontroller under Sotsji-OL, og det har blitt gjennomført rekordmange tester.

Kritikk før Sotsji

Før vinterlekene i Sotsji har det likevel vært rettet kritikk mot både det nasjonale og internasjonale antidopingarbeidet.

Den tidligere dopingjegeren Mads Drange mente blant annet at testingen under OL handler mest om omdømmebygging.

«Tanken om at testing under et OL er en effektiv måte å sikre like konkurransevillkår på er jo også helt gal, rett og slett fordi de mest effektive dopingmidlene vil man slutte å bruke i god tid før OL», skriver han i boken «Den store dopingbløffen».

Det var ingen dopingsaker i Lillehammer-lekene i 1994 eller i Nagano-lekene fire år senere. Sju utøvere ble avslørt under Salt Lake City-OL i 2002 og like mange i Torino i 2006. Det var bare en dopingsak i Vancouver-OL i 2010.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Japan neste for Iniesta

  Barcelona-legenden Andrés Iniesta, 34-åringen som har vunnet 32 titler for den spanske klubben, avslører at japanske Vissel Kobe blir hans nye arbeidsgiver. På Instagram postet han et bilde med eieren av den japanske klubben og skrev: «På vei til mitt nye hjem med min venn».

  Laster Instagram-innhold
 • Schmeichel VM-klar for Danmark

  Danmarks førstekeeper Kasper Schmeichel er kampklar etter å ha vært ute de siste fire kampene for Premier League-klubben Leicester. Dansken har slitt med en ankelskade. Danmark spiller sin første VM-kamp mot Peru 16. juni i Saransk.

  Denmark Panama Soccer
  Foto: Mads Claus Rasmussen / AP
 • Capitals til NHL-finale

  Washington Capitals er klare for NHL-finale mot Vegas Golden Knights etter 4-0-seieren over Tampa Bay Lightning. Svenske André Burakovsky ble den store helten: – Naturligvis føles det bra å få to mål i en sånn kamp, sier Burakovsky til Aftonbladet.

  Capitals Lightning Hockey
  Foto: Chris O'Meara / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag