Hopp til innhold

– Evi Sachenbacher-Stehle testet positivt

Det skal være den tyske skiskytteren Evi Sachenbacher-Stehle (33) som har avlagt positiv dopingtest i vinter-OL. Dopingsaken er den første i Sotsji.

Evi Sachenbacher-Stehle

Det skal være tyske Evi Sachenbacher-Stehle som er tatt i doping. Det melder blant annet nyhetsbyrået DPA.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Dette melder blant annet nyhetskanalen ARD, nyhetsbyrået DPA og flere tyske aviser fredag. Skiskytteren skal ha testet positivt på et sentralstimulerende middel.

Ola Lunde

Ola Lunde er sjokkert over dopingsaken.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Den tyske olympiske komité har ikke bekreftet at det er tyskeren som har testet positivt.

Sachenbacher-Stehle er en tysk skiskytter og tidligere langrennsløper.

I langrenn under OL 2002 i Salt Lake City tok hun gull på 4 x 5 km stafett og sølv på den individuelle sprinten (se også faktaboks).

I OL i 2006 fikk imidlertid Sachenbacher-Stehle startnekt (15 km) på grunn av for høye blodverdier.

Fra sesongen 2012 gikk hun over til å satse kun på skiskyting og har vært på Tysklands verdenscuplag i skiskyting siden.

– Hvis både A- og B-prøven viser seg å være positiv, er jo dette rett og slett for jævlig, sier presidenten i Norges Skiskytterforbund Tore Bøygard til NRK.no.

Utelatt fra stafetten

Mandag var hun nær å ta sin første OL-medalje som skiskytter, men tapte spurten om bronse på fellesstarten mot Tiril Eckhoff.

Torsdag ble Sachenbacher-Stehle utelatt fra det tyske laget til stafetten fredag. Da ble det vist til at hun var sliten og ukonsentrert etter mange renn.

– Laget til damestaffeten er klar, og jeg er ikke på laget. Forhåpentligvis er lykken på vår side i morgen, sånn at jentene kan ta en medalje. Jeg skal gjøre mitt beste med å heie fra sidelinjen, skrev skiskytteren torsdag på sin Facebook-side.

– Sjokkert

Tidligere landslagstrener i skiskyting og nå ekspertkommentator i NRK, Ola Lunde, er sjokkert over avsløringen.

– Det er et stort sjokk for skiskyttermiljøet at det skal komme en positiv prøve igjen.

Like før Sotsji-OL ble tre skiskyttere fra henholdsvis Russland og Litauen suspendert etter å ha avgitt positive prøver.

– Evi Sachenbacher-Stehle har vært en stjerneløper og har kommet seg veldig skytemessig i det siste. Det er en kjempenedtur for Tyskland å få en positiv dopingprøve her i OL, sier Lunde.

NRKs andre ekspertkommentator Halvard Hanevold påpeker at tyskerne alltid har vært ryddige i forhold til doping.

– Det er vanskelig å kommentere. Hvis dette stemmer, er det trist, sier han.

Ukjent stoff

Fredag formidddag kom beskjeden om at en tysk utøver hadde avgitt positiv A-prøve.

Ifølge en pressemelding fra den tyske OL-komiteen (DOSB) viste en A-prøve at en tysk utøver hadde testet positivt på et ikke navngitt stoff.

Navnet på utøveren ble imidlertid ikke offentliggjort. B-prøven skal analyseres senere fredag.

Den kjente tyske kombinertløperen Eric Frenzel sa tidligere fredag at han var sjokkert over at en landsmann skulle være tatt for doping i OL.

– Jeg er sjokkert. Jeg er veldig overrasket over denne informasjonen, sa han til Bild.

Frenzel tok OL-gull i Sotsji.

– Hvilken idrettsutøver det er har ikke DOSB blitt informert om. Utover dette ønsker jeg ikke å kommentere dette, sa lederen for den tyske OL-komiteen, Michael Vesper til DPA.

Saken fortsetter under bildet

Faksimilie - Bild

Faksimile av forsiden til Bild som slår saken stort opp.

Kan være flere prøver

Den tyske OL-komiteen skal ha blitt orientert om saken av IOC torsdag kveld. Det vil kalles inn til en disiplinærhøring i Sotsji når B-prøven er analysert fredag ettermiddag eller kveld.

Ifølge ubekreftet informasjon kan det også være snakk om tre positive dopingprøver.

Det er TV-kanalen DW som melder dette.

IOC lovet ekstra satsing på dopingkontroller under Sotsji-OL, og det har blitt gjennomført rekordmange tester.

Kritikk før Sotsji

Før vinterlekene i Sotsji har det likevel vært rettet kritikk mot både det nasjonale og internasjonale antidopingarbeidet.

Den tidligere dopingjegeren Mads Drange mente blant annet at testingen under OL handler mest om omdømmebygging.

«Tanken om at testing under et OL er en effektiv måte å sikre like konkurransevillkår på er jo også helt gal, rett og slett fordi de mest effektive dopingmidlene vil man slutte å bruke i god tid før OL», skriver han i boken «Den store dopingbløffen».

Det var ingen dopingsaker i Lillehammer-lekene i 1994 eller i Nagano-lekene fire år senere. Sju utøvere ble avslørt under Salt Lake City-OL i 2002 og like mange i Torino i 2006. Det var bare en dopingsak i Vancouver-OL i 2010.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Stiftelse støtter Vipers med fem millioner til talentsatsing

  Håndballklubben Vipers Kristiansand, som nylig ble reddet fra konkurs, får fem millioner kroner av stiftelsen Cultiva for å drive talentarbeid.

  Det opplyser stiftelsen i en pressemelding tirsdag. Der vises det til at Vipers gjennom sine resultater de siste årene har bygget erfaring og kompetanse innenfor internasjonal topphåndball.

  Sørlandsklubben har blant annet vunnet Champions League tre ganger på rad.

  «Ingen andre norske lag har gjort noe lignende. Vipers regnes nå som et av de beste lagene i Europa. Vipers Kristiansand er derfor en viktig og spennende klubb for internasjonale og nasjonale talenter», skriver stiftelsen.

  Daglig leder i Vipers, Benedicte Løyland, er glad for støtten.

  – Dette betyr urolig mye for oss som klubb og vårt prosjekt. Det gjør at vi kan fortsette å være en arena for utvikling av morgendagens håndballstjerner samtidig som Kristiansand blir en enda tydeligere aktør i håndballverdenen. Vi ønsker å være med på at forme håndball- og Idretts-Norge nå og i fremtiden, sier hun.

  Søndag vant klubben NM-finalen mot Storhamar.

  (NTB)

  vheapWk4U8g
  Foto: NTB
 • Hergeirsson avslører samtaler med forbundet – ønsker fire nye år som sjef

  Thorir Hergeirsson har ledet håndballjentene i 15 år. Nå har han hatt samtaler med forbundsledelsen om å signere en ny kontrakt til etter sommer-OL i 2028.

  – Jeg har hatt samtaler med både generalsekretær og president. De ønsker meg videre, sier islendingen til NTB og utdyper:

  – Jeg trives veldig godt, men jeg har fullt opp med OL og et EM nå. Sånn sett har jeg ikke mye tid til å tenke på dette, men det vil komme en avgjørelse om en måned eller to eller tre.

  Altså før Paris-OL?

  – Det er fristende å vente til etter OL, men overfor meg selv og andre er det en fordel å få klarhet i dette. Men seinest etter OL, svarer Hergeirsson.

  Hergeirsson tok over jobben som landslagssjef i 2009. Siden den gang har det blitt 15 mesterskapsmedaljer og ni gull. Suksesstrener er et mildt uttrykk.

  Hergeirsson sier følgende om hva som blir avgjørende før han signerer en ny avtale.

  – Det handler veldig mye om å være klar for å stå i dette i fire år til. Jeg har stor respekt for denne jobben. Enten er det «all in» på alle områder hele tiden, eller så er det ikke det.

  Norge møter Østerrike på onsdag. Deretter skal laget ut i kamper mot Sveits og Ungarn i april i Euro Cup.

  (NTB)

  iBpHYK_NpZg
  Foto: NTB
 • Ny jobb for Bråthen

  Hopplandslagets avtroppende sjef Clas Brede Bråthen (55) går ikke arbeidsledig lenge.

  Overfor VG forteller Bråthen at han blir daglig leder i selskapet Veisikring 2. mai.

  – Jeg kjenner ikke på noe vemod, men jeg er spent på det å starte i en ny jobb, med de utfordringene som ligger foran meg. Det er mange mennesker og mye penger involvert, sier han til VG.

  Bråthen har vært sjef for hopplandslaget siden 2004. De siste årene har vært preget av bråk med ledelsen i Norges Skiforbund, men også internt i hopplandslaget.

  vUVVljcppzw
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal