Hopp til innhold

– Evi Sachenbacher-Stehle testet positivt

Det skal være den tyske skiskytteren Evi Sachenbacher-Stehle (33) som har avlagt positiv dopingtest i vinter-OL. Dopingsaken er den første i Sotsji.

Evi Sachenbacher-Stehle

Det skal være tyske Evi Sachenbacher-Stehle som er tatt i doping. Det melder blant annet nyhetsbyrået DPA.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Dette melder blant annet nyhetskanalen ARD, nyhetsbyrået DPA og flere tyske aviser fredag. Skiskytteren skal ha testet positivt på et sentralstimulerende middel.

Ola Lunde

Ola Lunde er sjokkert over dopingsaken.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Den tyske olympiske komité har ikke bekreftet at det er tyskeren som har testet positivt.

Sachenbacher-Stehle er en tysk skiskytter og tidligere langrennsløper.

I langrenn under OL 2002 i Salt Lake City tok hun gull på 4 x 5 km stafett og sølv på den individuelle sprinten (se også faktaboks).

I OL i 2006 fikk imidlertid Sachenbacher-Stehle startnekt (15 km) på grunn av for høye blodverdier.

Fra sesongen 2012 gikk hun over til å satse kun på skiskyting og har vært på Tysklands verdenscuplag i skiskyting siden.

– Hvis både A- og B-prøven viser seg å være positiv, er jo dette rett og slett for jævlig, sier presidenten i Norges Skiskytterforbund Tore Bøygard til NRK.no.

Utelatt fra stafetten

Mandag var hun nær å ta sin første OL-medalje som skiskytter, men tapte spurten om bronse på fellesstarten mot Tiril Eckhoff.

Torsdag ble Sachenbacher-Stehle utelatt fra det tyske laget til stafetten fredag. Da ble det vist til at hun var sliten og ukonsentrert etter mange renn.

– Laget til damestaffeten er klar, og jeg er ikke på laget. Forhåpentligvis er lykken på vår side i morgen, sånn at jentene kan ta en medalje. Jeg skal gjøre mitt beste med å heie fra sidelinjen, skrev skiskytteren torsdag på sin Facebook-side.

– Sjokkert

Tidligere landslagstrener i skiskyting og nå ekspertkommentator i NRK, Ola Lunde, er sjokkert over avsløringen.

– Det er et stort sjokk for skiskyttermiljøet at det skal komme en positiv prøve igjen.

Like før Sotsji-OL ble tre skiskyttere fra henholdsvis Russland og Litauen suspendert etter å ha avgitt positive prøver.

– Evi Sachenbacher-Stehle har vært en stjerneløper og har kommet seg veldig skytemessig i det siste. Det er en kjempenedtur for Tyskland å få en positiv dopingprøve her i OL, sier Lunde.

NRKs andre ekspertkommentator Halvard Hanevold påpeker at tyskerne alltid har vært ryddige i forhold til doping.

– Det er vanskelig å kommentere. Hvis dette stemmer, er det trist, sier han.

Ukjent stoff

Fredag formidddag kom beskjeden om at en tysk utøver hadde avgitt positiv A-prøve.

Ifølge en pressemelding fra den tyske OL-komiteen (DOSB) viste en A-prøve at en tysk utøver hadde testet positivt på et ikke navngitt stoff.

Navnet på utøveren ble imidlertid ikke offentliggjort. B-prøven skal analyseres senere fredag.

Den kjente tyske kombinertløperen Eric Frenzel sa tidligere fredag at han var sjokkert over at en landsmann skulle være tatt for doping i OL.

– Jeg er sjokkert. Jeg er veldig overrasket over denne informasjonen, sa han til Bild.

Frenzel tok OL-gull i Sotsji.

– Hvilken idrettsutøver det er har ikke DOSB blitt informert om. Utover dette ønsker jeg ikke å kommentere dette, sa lederen for den tyske OL-komiteen, Michael Vesper til DPA.

Saken fortsetter under bildet

Faksimilie - Bild

Faksimile av forsiden til Bild som slår saken stort opp.

Kan være flere prøver

Den tyske OL-komiteen skal ha blitt orientert om saken av IOC torsdag kveld. Det vil kalles inn til en disiplinærhøring i Sotsji når B-prøven er analysert fredag ettermiddag eller kveld.

Ifølge ubekreftet informasjon kan det også være snakk om tre positive dopingprøver.

Det er TV-kanalen DW som melder dette.

IOC lovet ekstra satsing på dopingkontroller under Sotsji-OL, og det har blitt gjennomført rekordmange tester.

Kritikk før Sotsji

Før vinterlekene i Sotsji har det likevel vært rettet kritikk mot både det nasjonale og internasjonale antidopingarbeidet.

Den tidligere dopingjegeren Mads Drange mente blant annet at testingen under OL handler mest om omdømmebygging.

«Tanken om at testing under et OL er en effektiv måte å sikre like konkurransevillkår på er jo også helt gal, rett og slett fordi de mest effektive dopingmidlene vil man slutte å bruke i god tid før OL», skriver han i boken «Den store dopingbløffen».

Det var ingen dopingsaker i Lillehammer-lekene i 1994 eller i Nagano-lekene fire år senere. Sju utøvere ble avslørt under Salt Lake City-OL i 2002 og like mange i Torino i 2006. Det var bare en dopingsak i Vancouver-OL i 2010.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Manchester United tapte igjen - verste ligastart på 34 år

  Manchester United får det ikke til å stemme i Premier League. Lørdag tapte laget 0-1 hjemme mot Crystal Palace.

  Det var det andre strake hjemmetapet på Old Trafford. Inntil nylig hadde United gått over ett år uten nederlag i egen storstue.

  Etter syv kamper i Premier League denne sesongen står de dermed med fire tap og bare ni poeng. Det gjør at de er på 10. plass på tabellen i skrivende stund, ni poeng bak byrival Manchester City.

  Det er ifølge BBC den verste sesongstarten til United på 34 år.

  Høsten 1989 sto Manchester United med bare syv poeng etter de syv første ligakampene.

  Gjestene fra London kom foran etter et småvilt volleytreff fra Joachim Andersen. Et frispark havnet hos dansken i det 25. minutt, og på halvspretten sendte han ballen i krysset.

  Det ble mye forsvarsjobb for gjestene resten av kampen, men det mestret Crystal Palace og de kunne dermed juble for sesongens tredje ligaseier og revansje etter at de tapte 0-3 mot nettopp Manchester United tidligere i uka. (NTB/NRK)

  Premier League - Manchester United v Crystal Palace
  Foto: CRAIG BROUGH / Reuters
 • Ødegaard herjet i storseier

  Arsenal er fortsatt ubeseiret i Premier League denne sesongen før neste ukes storkamp mot Manchester City. Lørdag hadde de full kontroll borte mot Bournemouth, i en kamp som London-laget til slutt vant 4-0.

  Sentral i seieren var Arsenals norske kaptein, Martin Ødegaard. Nordmannen slo først innlegget som til slutt endte med 1-0-scoringen til Bukayo Saka etter et kvarter.

  Deretter var det Ødegaard som fikk sjansen fra straffemerket rett før pause da Eddie Nketiah ble felt inne i 16-meteren.

  Der gjorde Ødegaard ingen feil og scoret sitt tredje Premier League-mål for sesongen.

  I den andre omgangen tok det kun fem minutter før Ødegaard selv ble felt inne og Arsenal på ny fikk straffe.

  Den tok Kai Havertz, en sjanse tyskeren tok vare på og dermed scoret sitt første mål for Arsenal etter overgangen fra Chelsea i sommer.

  På overtid fastsatte Ben White sluttresultatet til 4-0 da han headet inn et godt slått frispark fra Ødegaard.

  Arsenal Martin Ødegaard
  Foto: IAN WALTON / Reuters
 • Haaland usynlig og målløs i nytt City-tap

  Manchester City røk ut i ligacupen etter tap mot Newcastle i midtuka og lørdag kom sesongens første tap i Premier League. Borte mot Wolverhampton tok hjemmelaget ledelsen allerede etter tolv minutter.

  Pedro Neto stormet inn i boksen og prøvde å finne en medspiller. Istedenfor fant han landsmannen Rúben Dias, som på uheldig vis styrte ballen inn i eget nett.

  Selvmålet var kampens eneste mål i den første omgangen og i pausen fikk Oscar Bobb klarsignalet. Den unge nordmannen kom inn til sin tredje Premier League-kamp og det tok ikke lang tid før han gjorde seg bemerket.

  Drøyt ti minutter ut i omgangen ble han felt like utenfor 16-meteren til Wolverhampton. Julián Álvarez tok ansvar på frisparket og sendte av gårde et skudd som suste opp i det nærmeste hjørnet.

  I en kamp hvor Erling Braut Haaland var så godt som usynlig, presset City på for ledermålet. Istedenfor utnyttet Wolverhampton det da Hwang Hee-chan kontret inn 2-1 halvveis i omgangen.

  Til tross for at City presset på i siste halvdel av omgangen, kom aldri scoringen. Dermed ble det sesongens første Premier League-tap for City, som kan passeres av Liverpool senere lørdag.

  Erling Braut Haaland Wolverhampton
  Foto: HANNAH MCKAY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste