Hopp til innhold
Analyse

«Mourinho var kun en del av problemet»

Sparkingen av José Mourinho bør utløse strukturelle endringer i Manchester United som har blitt utsatt altfor lenge.

Champions League - Group Stage - Group H - Manchester United v BSC Young Boys

SPARKET: José Mourinho fikk tirsdag sparken som manager i Manchester United.

Foto: Carl Recine / Reuters

Det gikk akkurat slik skeptikerne hadde spådd.

José Mourinho bygget opp laget i sitt første år, forbedret det i sitt andre og fikk så sparken i sitt tredje. Akkurat som i sitt siste opphold i Chelsea.

Bare med verre resultater.

Det ble ingen serietittel i Manchester United, som er på sjetteplass, 19 poeng bak Liverpool. Om mange mistenkte at Mourinho var utdatert da han kom til i United, har denne sparkingen bekreftet det.

Hvor vidt han kommer tilbake fra dette, vil tiden vise. Spørsmålet som haster mer, er hva United bør gjøre nå. Svaret må være det samme som det var da Mourinho ble ansatt.

De bør pusse opp huset sitt.

Premier League - Liverpool v Manchester United

SISTE KAMP: Det ydmykende tapet for Liverpool ble Mourinho sin siste kamp som manager for Manchester United.

Foto: Phil Noble / Reuters

Gammel modell

En av hovedgrunnene til at United aldri burde ansatt Mourinho i 2016, var at han kom til å skjule de strukturelle utfordringene som lenge har plaget klubben.

United ble tross alt styrt av én og samme mann i 26 år. Under Sir Alex Ferguson var modellen av den gamle skolen: En manager som styrte alt, og en daglig leder, David Gill, som hjalp med overganger.

Denne modellen fungerte fordi Gill og Ferguson hadde enorm sportslig kompetanse, og fordi Ferguson var flink til å delegere ansvar til sitt støtteapparatet.

Premier League - Manchester United v Wolverhampton Wanderers

LEGENDE: Sir Alex Ferguson styre United i 26 år.

Foto: Andrew Yates / Reuters

Slik kunne styreformenn og finansielle eksperter holde seg unna det sportslige og konsentrere seg om sitt.

Slik fungerer det ikke i United nå.

For mye å gjøre

For da Ferguson gikk av i 2013, sa Gill takk for seg samtidig. Akkurat det var øyeblikket da United burde ha oppgradert strukturen i klubben.

Nesten samtlige toppklubber i Europa hadde tross alt gått over til en modell hvor treneransvaret deles på flere. Oppgaver som overganger, forhandlinger, kontrakter og budsjetter tas hånd om av direktører, speidere og analytikere.

Treneren tar seg av laget, og det er det. Ellers blir han overbelastet.

Den siste toppklubben i Premier League som gjorde denne overgangen, var Arsenal. De fikk på plass speidere og direktører allerede før Arsène Wenger gikk av i mai. Da Unai Emery ble trener i sommer, var strukturen på plass.

I motsetning utsatte United alt dette da de ansatte Mourinho. Han spaserte i praksis inn i den samme rollen som Ferguson hadde hatt.

Dermed hadde United ikke bare en utdatert trener, men en utdatert sportslig modell.

Og det har vært roten til mange av problemene som har oppstått de siste årene.

Katastrofale resultater

For mens Mourinhos har gjort sin del – med skyllebøtter mot egne spillere, klaging og negativ taktikk – må mye av skylden legges ved døren til Ed Woodward, visepresidenten, som i praksis er klubbens daglige leder.

Wigan Athletic v Manchester United - Pre Season Friendly

SKYLD: Ed Woodward (t.h) må ta sin del av skylden for at United er havnet der de er, mener Thore Haugstad.

Foto: Lee Smith / Reuters

Det har blitt nevnt ofte på disse sidene at Woodward har lite kompetanse som sportsdirektør. Han er en forretningsmann som hjalp Glazer-familien med å kjøpe United i 2005, og er et geni innen markedsføring og kommersiell strategi.

Sponsoravtalene han har sikret, har gjort United til fotballklubben med høyest inntekt i verden.

Men siden United ikke har hatt noen form for mellommann mellom Mourinho og styret, har Woodward også tatt på seg ansvaret med å forhandle om spillere og ansette trenere. Resultatet har vært katastrofalt.

Mourinho er den tredje treneren Woodward har sparket, etter David Moyes og Louis van Gaal.

Siden Woodward ble daglig leder i 2013, har United ikke vært i nærheten av tittelen.

Rekrutteringen til Woodward har vært kaotisk og svindyr. Lønningene har gått i taket.

Det falleferdige huset

Mourinho innså dette selv. Så nylig som forrige fredag, før kampen med Liverpool, sammenlignet han en fotballklubb med et hus.

– Det handler ikke bare om å kjøpe møbler. Man må arbeide med selve huset, og når huset er klart, så kan man kjøpe de beste møblene, sa Mourinho.

Poenget hans var at møblene er spillerne, og huset selve klubben. Liverpool, sa han, var et fantastisk hus, fordi de har en struktur hvor støtteapparatet, treneren, direktørene, analytikerne og eierne alle jobber effektivt sammen.

De har spesialister og klare arbeidsfordelinger. De har sportslig kompetanse i alle ledd. Dette mangler United.

Det ironiske er imidlertid at Mourinho selv var en del av grunnen. United har lenge vært ryktet å ønske en slags sportssjef mellom styret og treneren, men Mourinho sies å ha vært imot dette, fordi han ønsker kontroll på overgangene.

Men nå som Mourinho er sparket, kan United endelig pusse opp.

Veien videre

Det er grunn til å tro at United vil gjøre dette. De vil ansette en midlertidig trener til å ta jobben ut sesongen – Ole Gunnar Solskjær har blitt lenket til rollen – før de sannsynligvis vil finne en enda mer profilert trener i sommer.

Eliteserien fotball 2018, Molde - Sarpsborg 08.

Molde-trener Ole Gunnar Solskjær er en av de som har blitt spekulert i som midlertidig trener.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Innen det bør en dyktig sportssjef også komme på plass.

Hvor vidt United vil lykkes fremover vil også komme an på Woodwards rolle. Sier han fra seg hele det sportslige ansvaret, kan United bruke sine enorme ressurser til å ta igjen rivalene.

Men skulle han fortsette å styre ting, kan United forvente mer av det samme.

Det eneste som er sikkert, er at Woodward ikke vil forsvinne helt. Dette er knyttet til den mest depressive delen av klubben for fansen: At Woodward er der fordi han får kronene til å rulle inn.

Pengene er viktigst

Glazer-familien bryr seg tross alt om penger, og så lenge Woodward får kronene til å rulle inn, vil de med mest makt i klubben bry seg mer om markedsføring enn selve sporten. Det gjør Glazer-familien lite om United ligger på sjetteplass, så lenge finansene er solide.

Og om perioden etter Ferguson har vist noe, så er det at United som merkevare forblir bunnsolid, samme hvor dårlig de gjør det på banen.

Slik er prioriteringene. The Times-journalisten Oliver Kay gjorde et godt poeng denne uken da han skrev at om Uniteds finansielle resultater hadde vært like svake som de sportslige, hadde hodene rullet for lenge siden.

Nå er imidlertid Mourinho ute, og ikke før tiden. Det er på tide for United å modernisere klubben.

Den vanskelige delen begynner nå.

Siste nytt

  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters
  • Ny teknikktrener for alpinkvinnene: – Glade for at vi er attraktive for de beste trenerne i verden

    Østerrikske Johannes Zöchling (44) har blitt ansatt som ny hovedtrener for de norske alpinkvinnenes teknikklag.

    Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding.

    – Vi er glade for at Johannes velger å bli med oss og ser fram til å få han på laget. «Hannes» har en sterk og variert bakgrunn, med gode resultater, forteller alpinsjef Claus Johan Ryste.

    Zöchling kommer fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han har jobbet i ulike roller de siste 15 årene. Blant annet har han hatt ansvaret for kvinnenes teknikklag i seks år, mens han de siste tre sesongene har hatt ansvar for rekrutteringslandslaget på herresiden.

    Østerrikeren tar over for Janne Haralla, som har fått en rolle i den amerikanske superstjernen, Mikaela Shiffrins, lag. (NTB)

    Thea Louise Stjernesund i Kranjska Gora
    Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal