Hopp til innhold

– Jose Mourinho har ikke holdt sine løfter

KOMMENTAR: José Mourinho har lovet å bygge et offensivt og underholdende lag i Manchester United. Det så man få tegn til mot Celta Vigo torsdag kveld.

Jose Mourinho

LOVET UNDERHOLDNING: Men José Mourinho har ikke fått helt til det offensive spillet han lovet da han ble United-manager, mener kommentatoren

Foto: MIGUEL RIOPA / AFP

Det var trykk rundt boksen, høy ballbesittelse, lekre detaljer og susende løp langs kant. Torsdag kveld fikk fansen på Old Trafford se glimt av den sprudlende fotballen de hadde kost seg med under storhetstiden til Sir Alex Ferguson.

Men dessverre for dem var det Celta Vigo som sto bak finspillet. Manchester United var opptatt med helt andre ting.

Den kaotiske poengdelingen i går kan fort bli en oppsummering av José Mourinhos debutsesong på Old Trafford: Gode nok resultater, uten å overbevise stort. Sammenlagtseieren (2–1) sender United til finalen i Europaligaen, hvor seier mot Ajax vil gi billett til mesterligaen.

Det er det beste United realistisk sett kunne ha håpet på i år, og med to cuper i boks, vil sesongen kunne anses som en suksess.

Men spillestilen de har brukt, har vært helt annerledes enn det Mourinho har lovet.

Gull og grønne skoger

Jose Mourinho

FINALEJUBEL: Mourinho kunne i det minste juble for finale i europaligaen torsdag kveld

Foto: Dave Thompson / AP

Man trenger kun å gå et par måneder tilbake for å finne en rekke sitater hvor Mourinho bygget opp viktigheten av å spille god fotball. Portugiseren har basert mesteparten av sin karriere på solid forsvarsspill, kynisme og kontringsfotball – men United krevde en annen stil, og han lovet å tilpasse seg klubbens stolte tradisjoner.

– Jeg er her for å bygge en fremtid med en viss stil og et visst DNA, sa han i desember.

Han gjorde dette i starten. Han la om til 4-3-3 og brukte Michael Carrick som midtbaneanker. Aldri før hadde Mourinho hatt et lag uten en defensiv ballvinner på midten.

Han ga tillit til Juan Mata, den samme spilleren han hadde solgt fra Chelsea noen år tidligere, fordi playmakeren ikke passet den dynamiske, direkte spillestilen.

Og innen januar skapte United mer enn de gjorde under Louis van Gaal. Spesielt hjemme uteble resultatene, men Mourinho hadde et poeng når han skyldte på ineffektive spisser og litt uflaks. Det så genuint ut som om han prøvde å skape en ny type lag.

Parkerte bussen

Manchester United - Celta Vigo

"BUSSEN": Celta hadde over 67 prosent ballbesittelse mot United på Old Trafford. Men Uniteds "parkerte buss" holdt spanjolene på avstand

Foto: PAUL ELLIS / AFP

Men siden har stilen skiftet. De siste månedene har Mourinho blitt mer pragmatisk og mer defensiv.

Han har i korte trekk lignet mer på sitt gamle jeg.

Spesielt i storkampene borte har han vært forsiktig. Utenom den første ligakampen borte mot Chelsea, hvor United slapp inn umiddelbart og dermed ikke kunne legge seg for mye bakpå, har han i praksis parkert bussen borte mot Liverpool, Chelsea (i FA-cupen), Manchester City og Arsenal.

United har ikke funnet nettet i noen av disse kampene. Tar man med ligakampen mot Chelsea, har resultatene vært 0–0, 0–4, 0–1, 0–0, 0–2.

Mot Arsenal lå United så dypt at ballkunstnerne Mata og Henrikh Mkhitaryan i praksis ble brukt som backer for å markere Arsenals vingbacker.

Dette var på ingen måte i tråd med Mourinhos løfter.

Unnskyldningene

Til gjengjeld har Mourinho brukt de unnskyldningene han har hatt tilgjengelige. Om agendaen handlet om offensiv fotball før, har den skiftet til det travle kampprogrammet: United har spilt flest kamper i England ved å vinne Ligacupen, nå semifinalen i FA-cupen samt finalen i Europaligaen.

Zlatan Ibrahimovic

SKADER: United har hatt mange skader. Her er det toppscorer Zlatan Ibrahimovic som må av banen, ute for resten av sesongen

Foto: Dave Thompson / AP

Dette har ført til skader, som har tvunget Mourinho til å gjøre rotasjoner, som igjen har gjort det nødvendig å spille defensivt. Visstnok.

Men Mourinho visste at dette kunne bli tilfellet før sesongen startet. Dessuten finnes det en mellomting mellom offensiv fotball og den bussparkeringen United til tider har drevet med.

Kun resultatene gjelder

Kanskje er den virkelige årsaken heller at Mourinho er for desperat etter gode resultater til å bry seg om finspill akkurat nå. United har alltid hatt en sjanse til å nå topp fire, og Mourinho vet at kvalifisering til mesterligaen er livsviktig.

Noe lignende hendte også da han vant Premier League med Chelsea i 2014/15.

Chelsea for ut av startblokkene, med finspill og masse mål. Mourinho skrøt av hvor pen fotballen var, og hadde fakta på sin side.

Men etter jul begynte spillerne å bli slitne, mens skader satte inn. Mourinho innså at de stilmessige ambisjonene måtte skrinlegges om laget skulle oppnå sine mål, så Chelsea ble langt mer defensive og slapp knapt inn mål i det de haltet over målstreken.

Når det virkelig strammer seg til, er det kun resultatene som gjelder.

Celta i førersetet

Dette er forståelig, og det kan forsvares at United slet seg forbi Celta i semifinalen når så mye står på spill. Bortekampen, som United vant 1–0, var dessuten en typisk solid, disiplinert prestasjon som minnet om de kvalitetene Mourinho mestrer så godt.

Marouane Fellaini

SCORING: Angrepsspillet har ikke alltid vært imponerende, men Marouane Fellaini scoret mot Celta

Foto: MIGUEL RIOPA / AFP

Men rent stilmessig var returkampen på Old Trafford, hvor det kreves bedre fotball, en depressiv påminnelse om hvor langt unna United ligger den idealistiske visjonen Mourinho lovet i starten.

Helt fra begynnelsen var det Celta som truet mest, som ønsket ballen, som tok initiativet. Marouane Fellaini headet inn 1–0, men gjestene var uheldige som ikke scoret før de gjorde. De skulle vinne skuddstatistikken 16–11.

Celtas ballbesittelse var 67,2 prosent – altså mer enn to tredjedeler.

Nebb og klør

De fortsatte trykket i andre omgang. Under de samme flomlysene hvor Fergusons lag slo Roma 7–1 for rundt 10 år siden, var det laget på 12. plass i La Liga som tvang United til å forsvare seg dypt med nebb og klør.

John Guidetti brente to sjanser før Facundo Roncaglia headet inn 1–1 fem minutter før slutt. Celta trengte kun ett mål til. Fem minutter på overtid skuslet Guidetti bort muligheten som kunne sendt United ut av cupen, og lettelsen var enorm da fløyta gikk.

– De var bedre enn oss, innrømmet Mourinho.

Snart ble ‘Glory Glory Man United’ spilt på Old Trafford. Men dette er ikke den type seier en klubb som United identifiserer som suksess.

Og selv om de skulle bli to cuper i år, vet Mourinho at fansen vil kreve mer enn dette.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal