NRK Meny
Normal

- De norske triumfene tyder på at vi har fått fjernet det verste ugresset

Flere sykkeleksperter mener den norske dominansen i Tour de France skyldes at det er blitt mindre doping i sykkelsporten. Dopingjegerne tar det som et tegn på at antidopingarbeidet fungerer.

Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen

Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen jubler for hver sin etappeseier i årets Tour de France. Nordmennenes suksess beviser at det er blitt mindre doping i Tour de France, mener flere sykkelprofiler.

Foto: Bildemontasje NRK / Scanpix

Harald Tiedemann Hansen

Harald Tiedemann Hansen, president i Norges Cykleforbund, mener nordmennene lykkes så godt i årets Tour de France er at det er mindre doping i feltet.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix
Ove Eriksen

NRKs sykkelkommentator Ove Eriksen er overbevist om at Hushovd og Boasson Hagen kan takke antidopingarbeidet for at de dominerer årets Tour de France.

Foto: Bjørnar Hjellen / NRK
Inggard Lereim

Inggard Lereim, nestleder i styret i Antidoping Norge, ser på nordmennenes suksess som et godt tegn.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX
Birger Hungerholdt

Birger Hungerholdt, som er manager for Edvald Boasson Hagen, tror ikke antidopingutviklingen er hovedgrunnen til at nordmennene gjør det bedre i år.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd har sørget for et fantastisk Tour de France sett med norske øyne. Så langt har de to rytterne stått for tre etappeseire, syv dager i gul ledertrøye og én seier på lagtempo.

Flere sentrale figurer i sykkelmiljøet mener nå at den norske suksessen skyldes mindre doping i sykkelsporten.

– Bakgrunnen for at nordmennene i større grad greier å hevde seg, er at sporten er blitt renere. Det er jeg ganske overbevist om, sier Harald Tiedemann Hansen, president i Norges Cykleforbund, til NRK.

Uavhengig av Tiedemann Hansen gir sykkelkommentator Ove Eriksen akkurat samme forklaring på den norske parademarsjen.

– Jeg tror dette er mulig fordi doping ikke er like fremtredende i Tour de France som tidligere. Våre gutter er reine, og nå kommer det fram hvor gode de er, sier Eriksen til NRK.

– En honnør for sporten

Inggard Lereim, nestleder i styret i Antidoping Norge, er enig i at de norske rytterne er dopingfrie. Derfor mener han det er et godt tegn at de lykkes.

– Etter utallige tester vet vi at våre er rene, så deres gode resultater kan være et indisium på at vi har luket bort det verste ugresset, sier den profilerte dopingjegeren.

– Når de greier å vinne i en sånn konkurranse, er det en honnør for sporten, fortsetter Lereim.

Likevel vil han ikke gå så langt som å si at de norske resultatene utvilsomt viser at sporten er renere.

– Det er et tegn på at det går an å vinne også som ren. Men å uttale seg om alle andre utøvere, det er kanskje å tøye strikken litt langt, sier Lereim.

– Liten innvirkning

Birger Hungerholdt, Edvald Boasson Hagens manager, er ikke villig til å gå så langt som å si at nordmennene overbeviser fordi det er mindre doping.

– Jeg er enig i at det er et renere felt enn noen gang, men jeg tror ikke det har den aller største innvirkningen. Det er vel heller det at de to norske guttene er bedre enn noen sinne, sier Hungerholdt til NRK.

På mange måter er det naturlig at de norske skal hevde seg på en helt annen måte enn tidligere denne sesongen.

Boasson Hagen er bare 24 år gammel, og det er ingen overraskelse om han blir bedre for hver sesong som går.

Hushovd er 33 år gammel, men har lagt om treningsopplegget for å bli bedre i motbakkene. Dermed er det heller ikke unaturlig at han får vinnersjanser på litt tøffere etapper.

Men at de to norske er såpass dominante som de tross alt har vært, dét hadde ikke vært mulig med like mye doping som for noen år siden, mener flere av ekspertene.

– Nå har vi en reell mulighet til å kunne hevde oss, og det viser resultatene, sier sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen.

Tror vi aldri blir kvitt doping

Dopingjeger Lereim er glad for at ting nå tyder på at det er mindre doping i sykkelsporten, men nekter å tro at doping er et problem man kan få bukt med for godt.

– Helt ren blir ingen idrett noengang. Det vil alltid være juksemakere i fremtiden. Det vil være uredelige trenere og ledere som bruker utøverne i sitt spill til enhver tid, det er jeg helt sikker på. Men at den er blitt noe renere, det tror jeg faktisk vi kan spandere på oss å si, avslutter Lereim.

Les mer om den norske triumfferden mot Champs-Élysées:

Siste nytt

 • Mollekleiv vil bli idrettspresident

  Etter å ha blitt kontaktet av både særforbund og kretser, åpner Sven Mollekleiv (63) for å erstatte Tom Tvedt som idrettspresident om ett år, skriver VG.

  Han er best kjent som tidligere toppsjef i Norges Røde Kors. Valget skjer på idrettstinget.

  Dommerkonflikt i NFF
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Kombinertgutta har signert avtalen

  Jørgen Graabak bekrefter overfor NRK at landslagsutøverne har signert utøverkontrakten med Norges skiforbund.

  NM kombinert sprint
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sykdom i Sverige-leiren

  Pontus Jansson, Filip Helander og Marcus Rohdén er rammet av magesyke før den viktige kampen mot Tyskland i morgen. – De tre ble dårlige i magen i går kveld, og vi lot dem bli hjemme for sikkerhets skyld, sa landslagssjef Janne Andersson.

  VM fotball 2018, Sverige - Sør-Korea.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
FIFA Fotball-VM 2018: Belgia - Tunisia
VM-studio Fotball-VM 1998, menn, Frankrike: Brasil-Norge
Veien til VM: Mexico og Kroatia
VM fotball: Sør-Korea - Mexico
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Sør-Korea - Mexico
FIFA Fotball-VM 2018: Sør-Korea - Mexico
FIFA Fotball-VM 2018 Sør-Korea - Mexico og eliteserien Molde - Stabæk
FIFA Fotball-VM 2018: Tyskland - Sverige