NRK Meny
Normal

Her er hemmeligheten bak Thors beste dag i «Touren»

Da Thor Hushovd forsto at han ikke klarte å spurtslå Mark Cavendish endret han taktikk. Fredagens etappeseier viste at det var et riktig valg.

Hushovd

Thor Hushovd har endret treningen drastisk. Nå trener han for eksempel mer i fjell. Her er han på vei opp Col d'Aubisque fredag.

Atle Kvålsvoll

Atle Kvålsvoll.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX
- De siste to til tre årene har jeg innsett at jeg ikke klarer å slå ryttere som Cavendish og Ferrar på flate spurter, sier Thor Hushovd til NRK.

Derfor måtte han ta grep for å holde seg i verdenstoppen. Løsningen ble å spisse sin styrke: Spurt i motbakke. I tillegg ville han bli bedre til å klatre. Han ville være med å kjempe om seieren også i løp med lange, tunge motbakker.

- Jeg har forandret treningen. Jeg jobber mye i fjell der jeg bor i Monaco og det ser man resultatet av i dag, sier Hushovd etter sin niende etappeseier i Tour de France. Fredagens seier skapte dagen han beskriver som «min beste i Tour de France noensinne» .

Et skikkelig valg

På den 152,5 kilometer lange etappen ble han tidlig med i et timannsbrudd og da de kom til stigningen opp Col d'Aubisque (1709 meter) rykket han fra resten av utbryterne. Det hadde han ikke klart for fem år siden.

Hushovds personlige trener, Atle Kvålsvoll, forklarer hvordan den «den nye» Thor Hushovd ble skapt:

- Før fjorårssesongen tok han et skikkelig valg. Han bestemte seg for å endre treningen. Det vil si at han endret fokus fra å være god på de flate hurtige spurtene til å bli ennå skarpere i de spurtene som går oppover. Før årets sesongen ble han ennå mer ekstrem på dette. I tillegg har han trent mer i bakker og fjell. Slik har han fått bedre kapasitet i stedet for å bli en bedre spurter på flater, sier Kvålsvoll og legger til:

- Derfor er han ikke like hurtig nå som han var for tre til fire år siden.

Hushovds utvikling kan illustreres med de ulike trøyene han har syklet med i Tour de France.

I 2005 og 2009 vant han den grønne poengtrøya, den vinner du ikke hvis du ikke er god til å spurte. I 2011-utgaven av rittet syklet han med den gule sammenlagtrøyen i en uke. Det hadde han ikke klart hvis han ikke hadde vært sterk i motbakker.

- Mye jobbing

Rent konkret sier Kvålsvoll at Hushovd har lagt flere av langturene til fjell og samtidig hatt flere økter med såkalt terskelintensitet.

- Det vil si at han sykler rett under syregrensen, sier Kvålsvoll.

Men det har kostet.

- Det har vært en lang prosess og det har vært mange år så det har vært veldig mye jobbing, sier Hushovd.

Treneren understreker at det måtte til, selv om det innebar at han måtte innse at Cavendish er en bedre spurter.

- I profflivet blir du målt etter seire, ingen teller topp ti-plasseringer. Thor ønsker å være en av verdens beste syklister og vinne store sykkelløp.

Nå har Hushovd slått seg til ro med at det er slik han kommer til å vinne sykkeløp i fremtiden.

– Ja det er det. Jeg tror det er sånn jeg kommer til å vinne og jeg synes det er gøy å kjøre sykkelløp på denne måten, altså støte, angripe og gå virkelig gå dypt i kjelleren, jeg synes det er moro, sier Hushovd som fredag imponerte en hel sykkelverden.

Siste nytt

 • Italia vinner i Norges gruppe

  Italia slo Finland 1–0 i Norges gruppe i G19-EM. Det norske u-landslaget i fotball, tapte 1–3 tidligere i dag mot Portugal. Dermed blir kampen mellom de to nordiske lagene helt avgjørende for begge. Finland-Norge spilles på søndag.

 • Irans kvinner får se fotball

  Irans president Hassan Rouhani har fjernet forbudet som nekter kvinner å gå på fotballkamper i landet, melder nyhetsbyrået ISNA.

  Forbudet har vart siden den islamske revolusjonen i 1979.

  Vokterrådet har tidligere avslått forslag om fjerningen av forbudet.

  Iranske kvinner ser fotball
  Foto: STRINGER / AFP
 • FCK opna med tap

  Ståle Solbakkens FC København tapte 1-2 for Horsens heime i Parken i den danske serieopninga. Horsens leia 2-0 før Rasmus Falk reduserte fem minutt før slutt.

  Det er Horsens' første bortesiger over FCK i serien, etter 11 tap og ein uavgjort tidlegare.

  Ståle Solbakken
  Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal