NRK Meny
Normal

- Min største dag i Tour de France

Thor Hushovd tok sin niende etappeseier i Tour de France fredag. Nordmannen syklet smilende og i ensom majestet den siste kilometeren.

Hushovd

Dette øyblikket kommer verken Thor Hushovd eller sykkelinteresserte nordmenn til å glemme: I ensom majestet sykler Hushovd først i mål på den 13. etappen av Tour de France 2011. Alt dette med verdensmestertrøya han vant i Australia for snart ett år siden.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Hushovd og Roy

Thor Hushovd og Jeremy Roy i brudd på den 13. etappen.

Foto: JOEL SAGET / Afp

- This is the best thing in my life! ropte Hushovd da han syklet forbi de norske journalistene sekunder etter etappeseieren.

Da var han nettopp ferdig med en enorm maktdemonstrasjon: Først gikk han i brudd, så rykket han opp et enormt fjell og så tok han igjen syklisten i front på egenhånd. Til slutt syklet han alene i mål.

- Dette er min største dag i Tour de France, sa han til NRK etter seieren.

Hushovds personlige trener, Atle Kvålsvoll, beskriver seieren som en av verdensmester Thor Hushovds aller største prestasjoner i en allerede imponerende karriere.

- Thor skulle "snuse" på brudd i dag. Må si han har god luktesans... Går inn i rekken som en av de største seirene i Thors "palmares", skriver Kvålsvoll på Twitter.

Hovedpersonen selv trodde det ikke var mulig å gjøre det han faktisk klarte.

- Jeg får frysninger nå. Jeg trodde det ikke var mulig å komme alene til mål , sa han i intervjuet med TV 2 etter seieren.

Også erkervival Mark Cavendish fullroste nordmannen.

- En utrolig prestasjon, sa «Cav» til NRK.

Sjefen: – Som en motorsykkel

Først gikk Hushovd i brudd med ti andre ryttere, blant andre Edvald Boasson Hagen, tidlig på etappen. Deretter rykket han fra utbrytergruppen opp til det 1709-meter høye fjellet Col d'Aubisque.

- Jeg gikk først for da var det vanskelig for de andre å henge på. Jeg kjente fjellet fra før og visste det ikke var så veldig bratt til å begynne med og tenkte at går det så går det, går det ikke har jeg i hvert fall prøvd, sa Hushovd.

Sportsdirektør i Hushovds Garmin-Cervélo-lag, Jonathan Vaughters, var full av beundring over Hushovds taktiske valg i bunn av det bratte fjellet:

- Han skaffet seg en buffer til de andre før den bratte stigningen, det var intelligent.

Et stykke opp i den bratte fjellsiden ble han imidlertid tatt igjen av franske Jeremy Roy. Nordmannen klarte ikke å følge franskmannene opp til toppen, men i utforkjøringen ned fra fjellet viste Thor Hushovd sine imponerende egenskaper som utforkjører og tok mer og mer innpå Roy. I en periode tok nordmannen inn hele 21 sekunder på bare fem kilometer.

Sportsdirektøren var ikke overrasket over nordmannens maktdemonstrasjon.

- Det er hans stil. Han er som en motorsykkel, sa sportsdirektøren til TV 2.

Hushovd: – Jeg koste meg

På flaten inn mot mål tok han så igjen den pinnnestive franskmannen og syklet i ensom majestet over mål.

- Jeg koste meg den siste kilometeren. Det var en utrolig god følelse å vinne med denne trøya (verdensmestertrøya), sa han til NRK.

PS! Edvald Boasson Hagen syklet også en kjempeetappe og endte på en bra sjette plass.

Siste nytt

 • Karjakin har tatt teten

  Sergej Karjakin, som opna kastrofalt svakt, slo i dag Fabiano Caruana og leier kandidatturneringa i sjakk. To rundar står att. Vinnaren skal møte Magnus Carlsen i VM-kamp i november.

  Karjakin
  Foto: KENA BETANCUR / Afp
 • Verdensrekord på halvmaraton

  Netsanet Kebede fra Etiopia løp inn til verdensrekord da hun sikret VM-gullet i halvmaraton for kvinner i Valencia lørdag.

  Vinnertiden lød på 1.06.11. Med det slo Kebede verdensrekorden til nederlandske Lornah Kiplagat fra 2007 med 14 sekunder.

  Netsanet Kebede
  Foto: HEINO KALIS / Reuters
 • Vann lengste skiløpet i verda igjen

  Vasalopp-vinnar Andreas Nygaard vann det 220 km lange Nordenskioldsloppet frå Jokkmokk til Kvikkjokk og tilbake i Nord-Sverige. Løpet starta klokka 06 og var ikkje over før nærmare klokka 19.30.

  – Dette er det tøffaste eg har gjort, sa Nygaard etterpå. Han spurtslo Øyvind Moen Fjeld.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM alpint: Paraalpint slalåm 1. omgang
NM alpint: Paralpint slalåm og slalåm kvinner
NM alpint: Slalåm 1. omgang, kvinner
Vinterstudio
V-cupfinale kombinert: Hopp
NM alpint: Slalåm menn
V-cupfinale hopp: Skiflyging
Sportssøndag: V-cupfinale hopp skiflyging
V-cupfinale kombinert: Hopp
NM alpint: Slalåm 1. omgang, menn
Sportssøndag: NM alpint og v-cupfinale kombinert