NRK Meny
Normal

- Min største dag i Tour de France

Thor Hushovd tok sin niende etappeseier i Tour de France fredag. Nordmannen syklet smilende og i ensom majestet den siste kilometeren.

Hushovd

Dette øyblikket kommer verken Thor Hushovd eller sykkelinteresserte nordmenn til å glemme: I ensom majestet sykler Hushovd først i mål på den 13. etappen av Tour de France 2011. Alt dette med verdensmestertrøya han vant i Australia for snart ett år siden.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Hushovd og Roy

Thor Hushovd og Jeremy Roy i brudd på den 13. etappen.

Foto: JOEL SAGET / Afp

- This is the best thing in my life! ropte Hushovd da han syklet forbi de norske journalistene sekunder etter etappeseieren.

Da var han nettopp ferdig med en enorm maktdemonstrasjon: Først gikk han i brudd, så rykket han opp et enormt fjell og så tok han igjen syklisten i front på egenhånd. Til slutt syklet han alene i mål.

- Dette er min største dag i Tour de France, sa han til NRK etter seieren.

Hushovds personlige trener, Atle Kvålsvoll, beskriver seieren som en av verdensmester Thor Hushovds aller største prestasjoner i en allerede imponerende karriere.

- Thor skulle "snuse" på brudd i dag. Må si han har god luktesans... Går inn i rekken som en av de største seirene i Thors "palmares", skriver Kvålsvoll på Twitter.

Hovedpersonen selv trodde det ikke var mulig å gjøre det han faktisk klarte.

- Jeg får frysninger nå. Jeg trodde det ikke var mulig å komme alene til mål , sa han i intervjuet med TV 2 etter seieren.

Også erkervival Mark Cavendish fullroste nordmannen.

- En utrolig prestasjon, sa «Cav» til NRK.

Sjefen: – Som en motorsykkel

Først gikk Hushovd i brudd med ti andre ryttere, blant andre Edvald Boasson Hagen, tidlig på etappen. Deretter rykket han fra utbrytergruppen opp til det 1709-meter høye fjellet Col d'Aubisque.

- Jeg gikk først for da var det vanskelig for de andre å henge på. Jeg kjente fjellet fra før og visste det ikke var så veldig bratt til å begynne med og tenkte at går det så går det, går det ikke har jeg i hvert fall prøvd, sa Hushovd.

Sportsdirektør i Hushovds Garmin-Cervélo-lag, Jonathan Vaughters, var full av beundring over Hushovds taktiske valg i bunn av det bratte fjellet:

- Han skaffet seg en buffer til de andre før den bratte stigningen, det var intelligent.

Et stykke opp i den bratte fjellsiden ble han imidlertid tatt igjen av franske Jeremy Roy. Nordmannen klarte ikke å følge franskmannene opp til toppen, men i utforkjøringen ned fra fjellet viste Thor Hushovd sine imponerende egenskaper som utforkjører og tok mer og mer innpå Roy. I en periode tok nordmannen inn hele 21 sekunder på bare fem kilometer.

Sportsdirektøren var ikke overrasket over nordmannens maktdemonstrasjon.

- Det er hans stil. Han er som en motorsykkel, sa sportsdirektøren til TV 2.

Hushovd: – Jeg koste meg

På flaten inn mot mål tok han så igjen den pinnnestive franskmannen og syklet i ensom majestet over mål.

- Jeg koste meg den siste kilometeren. Det var en utrolig god følelse å vinne med denne trøya (verdensmestertrøya), sa han til NRK.

PS! Edvald Boasson Hagen syklet også en kjempeetappe og endte på en bra sjette plass.

Siste nytt

 • VM-sølvvinner må ta pause

  Milans kroatiske landslagsforsvarer Ivan Strinic har fått konstatert et hjerteproblem og tar pause fra fotballen på ubestemt tid. Det opplyste den italienske fotballklubben lørdag kveld. Hjerteproblemet ble oppdaget i en rutineundersøkelse.

  strinic
  Foto: Rebecca Blackwell / AP
 • Iden med verdenscupseier

  Gustav Iden vant lørdagens verdenscupstevne i triatlon i Lausanne foran den britiske stjernen Johnny Brownlee. Kristian Blummenfelt ble nummer tre. Det ble konkurrert i olympisk distanse, 1,5 km svømming, 40 km sykling og 10 km løping.

  Pressekonferanse med triatlonforbundet
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Alonso sendte Chelsea til himmels

  Marcos Alonso reddet 3-2-seier for Chelsea mot Arsenal etter at Unai Emerys hadde hentet opp blåtrøyenes 2-0-ledelse. Lørdagens London-derby var det første i Premier League etter at Maurizio Sarri og Unai Emery tok over som managere i klubbene.

  FBL-ENG-PR-CHELSEA-ARSENAL
  Foto: GLYN KIRK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: Baseball, finale
NM-veka
NM-veka: Baseball
NM-veka: Baseball
NM-veka: Friidrett
NM-veka: NM i friidrett
NM-veka: Friidrett og cricket
NM-veka: Cricket, finale
NM-veka: Cricket
NM-veka: Cricket
NM-veka: Kajakkpolo