Hopp til innhold

- Min største dag i Tour de France

Thor Hushovd tok sin niende etappeseier i Tour de France fredag. Nordmannen syklet smilende og i ensom majestet den siste kilometeren.

Hushovd

Dette øyblikket kommer verken Thor Hushovd eller sykkelinteresserte nordmenn til å glemme: I ensom majestet sykler Hushovd først i mål på den 13. etappen av Tour de France 2011. Alt dette med verdensmestertrøya han vant i Australia for snart ett år siden.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Hushovd og Roy

Thor Hushovd og Jeremy Roy i brudd på den 13. etappen.

Foto: JOEL SAGET / Afp

- This is the best thing in my life! ropte Hushovd da han syklet forbi de norske journalistene sekunder etter etappeseieren.

Da var han nettopp ferdig med en enorm maktdemonstrasjon: Først gikk han i brudd, så rykket han opp et enormt fjell og så tok han igjen syklisten i front på egenhånd. Til slutt syklet han alene i mål.

- Dette er min største dag i Tour de France, sa han til NRK etter seieren.

Hushovds personlige trener, Atle Kvålsvoll, beskriver seieren som en av verdensmester Thor Hushovds aller største prestasjoner i en allerede imponerende karriere.

- Thor skulle "snuse" på brudd i dag. Må si han har god luktesans... Går inn i rekken som en av de største seirene i Thors "palmares", skriver Kvålsvoll på Twitter.

Hovedpersonen selv trodde det ikke var mulig å gjøre det han faktisk klarte.

- Jeg får frysninger nå. Jeg trodde det ikke var mulig å komme alene til mål , sa han i intervjuet med TV 2 etter seieren.

Også erkervival Mark Cavendish fullroste nordmannen.

- En utrolig prestasjon, sa «Cav» til NRK.

Sjefen: – Som en motorsykkel

Først gikk Hushovd i brudd med ti andre ryttere, blant andre Edvald Boasson Hagen, tidlig på etappen. Deretter rykket han fra utbrytergruppen opp til det 1709-meter høye fjellet Col d'Aubisque.

- Jeg gikk først for da var det vanskelig for de andre å henge på. Jeg kjente fjellet fra før og visste det ikke var så veldig bratt til å begynne med og tenkte at går det så går det, går det ikke har jeg i hvert fall prøvd, sa Hushovd.

Sportsdirektør i Hushovds Garmin-Cervélo-lag, Jonathan Vaughters, var full av beundring over Hushovds taktiske valg i bunn av det bratte fjellet:

- Han skaffet seg en buffer til de andre før den bratte stigningen, det var intelligent.

Et stykke opp i den bratte fjellsiden ble han imidlertid tatt igjen av franske Jeremy Roy. Nordmannen klarte ikke å følge franskmannene opp til toppen, men i utforkjøringen ned fra fjellet viste Thor Hushovd sine imponerende egenskaper som utforkjører og tok mer og mer innpå Roy. I en periode tok nordmannen inn hele 21 sekunder på bare fem kilometer.

Sportsdirektøren var ikke overrasket over nordmannens maktdemonstrasjon.

- Det er hans stil. Han er som en motorsykkel, sa sportsdirektøren til TV 2.

Hushovd: – Jeg koste meg

På flaten inn mot mål tok han så igjen den pinnnestive franskmannen og syklet i ensom majestet over mål.

- Jeg koste meg den siste kilometeren. Det var en utrolig god følelse å vinne med denne trøya (verdensmestertrøya), sa han til NRK.

PS! Edvald Boasson Hagen syklet også en kjempeetappe og endte på en bra sjette plass.

Siste nytt

  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal