Hopp til innhold

Forkjølt Edvald avsluttet med andreplass

Mark Cavendish vant sjarmøretappen i Tour de France inn til Chaps Elysées. Edvald Boasson Hagen leverte en kjempespurt og ble nummer to.

Mark Cavendish og Cadel Evans

Mark Cavendisg ble igjen søndagens store triumfator. Her gratulerer han sammenlagtvinner Cadel Evans

Foto: Christophe Ena / Ap

Cavendish vant dermed den avsluttende Tour-etappen for tredje året på rad.Det har ingen klart før. Etappeseieren var også hans 20. i Touren totalt, og han sikret seg den grønne spurttrøya.

Inn på oppløpet klarte han i vanlig stil å tråkke fra alle andre. Den eneste som gav briten litt kamp, var Edvald Boasson Hagen, men også han ble for lett på de aller siste metrene.

- Jeg fikk hjulet til Mark, men han ble for god i spurten. Men jeg er godt fornøyd med andreplassen, sa Boasson Hagen til NRK.

- Nå har jeg vist at jeg kan kjempe mot ham, sier Boasson Hagen, som er strålende fornøyd med årets Tour. Han har to etappeseirer og to andreplasser.

Boasson Hagen roste lagkamerat Juan Antonio Flecha for hjelpen på oppløpet. Og han roste også lagets støtte i forbindelse med terroraksjonene i Norge.

- Alle på laget kjørte med sørgebånd. Og det blir litt ratr å komme hjem igjen nå. Overgangen fra folkefesten her til et stille Norge med så mye sorg blir vanskelig, sier Boasson Hagen, som avslører en ting til etter sin andreplass::

- Forkjølelsen min var mye verre i dag.

Hushovd i 3-5 år til

Thor Hushovd er også fornøyd med Touren.

- Høydepunktet var da jeg kom aleine mot mål og vant, sier Hushovd, som også har to etappeseirer.

33-åringen sier at han ser at det er mulig å fortsette en stund til.

- Cadel Evans (34) har vist at det er en fordel å ha litt erfaring. Jeg regner med at jeg kan fortsette i 3-5 år til, sier Hushovd til NRK.

Hushovd og Boasson Hagen reiser nå til Norge der de skal sykle ritt i Sandefjord, Grimstad og Kristiansand til uka.

- En fornøyelse å sykle

Midt i feltet satt også Cadel Evans, som allerede lørdag i praksis sikret seg seieren sammenlagt. Han er den første australier som har klart dette, og 34-åringen er også den eldste Tour-vinneren etter Dean andre verdenskrigen.

- En del folk har alltid trodd på meg, og jeg har alltid trodd jeg kunne klare det. Det har vært en fornøyelse å sykle de siste tre ukene. Høydepunktet for min del var nok de siste tre-fire kilometerne av tempoetappen lørdag, oppsummerte sammenlagtvinneren.

Etter 21 etapper på 23 dager og over 3400 kilometer ble årets Tour de France avsluttet inne på Champs Elysées i hjertet av Paris søndag ettermiddag.

Cadel Evans

Cadel Evans feirer med cahpagne under avslutningsteappen

Foto: Laurent Cipriani / Ap

Som vanlig åpnet sjarmøretappen med champagne og rusletempo. Etterhvert som feltet nærmet seg de brosteinsbelagte gatene i den franske hovedstaden økte tempoet. Seks mann gikk i brudd og ledet med opptil 40 sekunder.

Den 95 kilometer lange etappen ble avsluttet med åtte drøyt 6 km lange runder opp og ned den franske paradegaten Champs Elysées. Dermed møtte brudd og felt hverandre stadig vekk.

Om Tourens seier var det ingen kamp søndag. Den sikret Cadel Evans seg med sin drepende tempoetappe lørdag, og han seilte gjennom i feltet i sin gule trøye, sammen med de andre som har kjempet om sammenlagtseieren.

Etappen startet med ett minutts stillhet der rytterne mintes de norske ofrene i hendelsene i Oslo og på Utøya fredag.

Siste nytt

  • Kvandal med suverent NM-gull

    Eirin Maria Kvandal hoppet 129 meter i storbakken på Lillehammer, og vant NM-gullet med en margin på 31,2 poeng.

    – Hun er i en egen klasse, og det har hun vært de siste 14 dagene, sier NRK-ekspert Anders Bardal om Kvandal som nylig vant Raw Air sammenlagt.

    – Det er vanvittig å følge den utviklingen som Kvandal har hatt gjennom hele vinteren, fortsetter Bardal.

    Kvandal hoppet med langt lavere avsats enn sine konkurrenter, i det som ble karrierens andre NM-gull i storbakken for Mosjøen-utøveren.

    Thea Minyan Bjørseth hoppet 127,5 meter i finaleomgangen og tok sølvet. Heidi Dyhre Traaserud tok bronsen etter et svev på 128,5 meter i andreomgang.

    Se NM-veka fra Lillehammer direkte på NRK.

  • IOC kritiserer Russlands plan om alternativt OL

    Den internasjonale olympiske komité retter skarp kritikk mot de russiske planene om å arrangere et alternativt OL på hjemmebane like etter sommerlekene i Paris.

    IOC-styret møttes tirsdag i Lausanne for blant annet å ta stilling til om utøvere fra Russland og Belarus skal få adgang til å delta på åpnings- og avslutningsseremonien i den franske hovedstaden i sommer.

    I den forbindelse sendte IOC ut en kraftfull formulert uttalelse knyttet til arrangementet Vennskapslekene som planlegges i Moskva og Jekaterinburg senere i år.

    Det planlegges også en vinterutgave av arrangementet i 2026, samme år som det er vinterleker i Milano og Torino.

    «IOC bemerker at den russiske regjeringen, i strid med de grunnleggende prinsippene i det olympiske charteret og resolusjonene fra FNs hovedforsamling, har til hensikt å organisere rent politisk motiverte sportsarrangementer i Russland», heter det fra IOC tirsdag.

    «Dette er et åpenbart brudd på det olympiske charteret og et brudd på de ulike FN-resolusjonene på samme tid», skriver styret i sin uttalelse.

    IOC kaller Friendship Games «et kynisk forsøk fra den russiske føderasjonen på å politisere idretten».

    Thomas Bach
    Foto: AFP
  • Johansson disket fra NM-gull: – Jeg legger meg paddeflat

    Robert Johansson klinket til i finaleomgangen i hopp-NM og trodde han ble norgesmester på Lillehammer. Så ble 33-åringen diskvalifsiert, og gullet gikk derfor til Johann André Forfang.

    – Jeg legger meg paddeflat. Det er min feil, sier Johansson til NRK.

    – Det er ikke noe mer komplisert enn at jeg har huska å sjekke tre av fire hopp. Før det fjerde glemte jeg det. Da var jeg litt for lett på vekta etter det siste hoppet, forklarer han.

    Johansson glemte altså å sjekke vekten mellom første- og andreomgang. Etter rennet viste det seg at han veide mindre enn han skulle, og dermed hadde hoppet med feil lengde på skiene.

    Han har full forståelse for juryens avgjørelse om å diskvalifisere ham.

    – Jeg må tørre å stå for det hvis jeg har driti meg ut og glemt å ta de slurkene med vann, sier Johansson og fortsetter:

    – Det er vel første gangen jeg har røket på en sånn smell. Det er drit. Hoppinga er fin, men det er sånn som ikke skal skje. Det er min feil. Da må man tåle å stå i det.

    Johansson – som bor og er fra Lillehammer – lå på andreplass før den første omgangen, men etter et hopp på 142,5 meter satt han presset på Johann André Forfang.

    Forfang ledet bare med én tidel før finaleomgangen. Der hoppet han 137,5 meter og endte 3,1 poeng bak Johansson. Etter at sistnevnte ble disket, endte Forfang likevel opp som gullvinner.

    Benjamin Østvold endte på tredjeplass, men også han ble disket og mistet sin første NM-medalje.

    Etter de to diskvalifiseringene hoppet Marius Lindvik og Robin Pedersen opp til henholdsvis sølv- og bronseplass.

    Se NM-veka fra Lillehammer direkte på NRK.

    Til helgen avlsuttes verdenscupsesongen i Planica for de mannlige hopperne.

Sendeplan

Kl. Program Kanal