Irlin Schaldemose har fokus på trening og fitness.

Provoserer i bikini

Irlin (20) veide 90 kilo og ble mobbet. Nå er hun ribbet og muskuløs, og hetses mer.

– De stygge kommentarene gir meg energi, jeg blir sint og vil bare trene enda mer, sier 20 år gamle Irlin Schaldemose fra Søgne i Vest-Agder.

Irlin er 165 cm høy, har langt brunt hår og strålende blå øyne. Hun er slank, muskuløs og beveger seg selvsikkert mens hun går fra apparat til apparat inne på treningssenteret.

«Hun store i hjørnet»

Kroppen til Irlin er ny. Hun har vært overvektig mesteparten av sitt unge liv, og kjempet en hard kamp mot seg selv og omgivelsene.

– Jeg bar på 90 kilo og var vant med å være hun store som stod i hjørnet, sier hun.

Nå trener sørlandsjenta tre ganger om dagen, for å vinne sin første bikinifitness konkurranse.

Irlin 90 2

Irlin på vei ut med venninner for noen år tilbake.

Foto: PRIVAT

Ukentlig legger hun ut pikante bilder og videoer av kroppen sin på Instagram. Det er det mange som ikke liker.

– Da jeg var liten ville jeg ikke ha gym, foreldrene mine ga meg penger for å trene.

Irlin Schaldemose

Irlin ble mobbet med blikk, ord og kroppsspråk da hun var overvektig.

– Alle bildene fra ungdomstiden slettet jeg da jeg var stor, og det angrer jeg på nå, sier hun.

Da Irlin var 15 år skjedde det noe. Hun ble forelsket i en gutt som trente styrke, og begynte selv.

– Endelig ble jeg mager slik jeg hadde drømt om så lenge, men da jeg fikk opp øynene for styrketrening var ikke lenger det «magre» et mål. Tung styrketrening og det å kunne forme kroppen gav mersmak, og jeg satt meg ett nytt mål, nemlig fitness, forteller hun.

Det ekstreme fokuset hennes økte. Hun trente morgen og kveld, mens detaljerte kostholdsplaner sørget for at hun spiste riktig mengde proteiner, fett og karbohydrater.

– Jeg spiser hver andre eller tredje time, og jeg organiserer maten min i små plastbokser som jeg har med meg hvor enn jeg er, sier Irlin.

Hatere på Instagram

I to år har Irlin svettet, sultet og posert. Bildene på Instagram er beviset. 19. mars skal hun stå på scenen og stille ut kroppen til dommerne under bikinifitness-konkurransen Sandefjord Open, som debutant.

– Før konkurransen er det hardt, for jeg spiser begrenset og trener tre timer hver dag. Jeg er ikke sulten lenger fordi magesekken krymper, beskriver hun.

Irlin har 13,5 tusen følgere på Instagram, og hun får stadig flere.

mot til irelin

Mammaen til tror fitnessfokuset er datterens ungdomsopprør.

Foto: Elisabeth Sandve / NRK

– Kritikerne på Instagram kommenterer bildene mine med «Looks like a man», «Too much body», eller «stygg», sier hun.

Hvorfor må du ta av deg klærne for å vise at du er sterk?

– Nei, men i den grenen jeg skal konkurrere i bedømmes jentene i en liten bikini for å vise symmetri og fysikk. Det er ikke noe seksuelt i poseringene, for vi utøvere ser på kroppen som et kunstverk vi kan forme som vi selv ønsker, sier hun.

Moren til Irlin er glad for at datteren føler seg bedre med sin nye kropp, men hun er ikke fan av bildene datteren legger ut.

– Mange er for seksualiserte, og det liker jeg ikke, sier Marit Schaldemose.

Familien til Irlin er skeptiske til hvor ekstremt fokusert hun er på seg selv.

– Viljestyrken hennes er enorm, og det imponerer meg. Vi snakker åpent med henne om risikoen for spiseforstyrrelser i sporten, men vi opplever at hun har kontroll, sier Marit Schaldemose.

– Vanlig middag, godteri og vin, er ikke ok når jeg er på diett.

Irlin Schaldemose

«Lene Alexandra-effekten»

Irlin skal konkurrere i samme fitness-gren som Lene Alexandra Øien gjorde i USA i januar. Da Øien la ut formbilder av konkurranse- kroppen på sin Instagram-side, ble det forsidestoff i flere aviser, og netthetsen var enorm.

Irlin 90

Dette er et av de få bildene som Irlin har av seg selv, fra da hun var på sitt største.

Foto: PRIVAT

– Jeg merket hetsen hun fikk, for noen av mine følgere sammenlignet meg med henne, sier Irlin.

NRK har vært i kontakt med Øien og fortalt henne om Irlin sine erfaringer.

– Jøss, jeg vet ikke hvorfor hun får negative kommentarer fordi media trykker bilder av meg. Men jeg håper at Irlin velger å ta det som et kompliment og at det gjør henne sterkere, skriver Øien i en e-post.

– Hva er det viktigste jenter som Irlin kan gjøre for å beholde selvtilliten når folk mobber?

– Hun kan velge å ta det som et kompliment. For det er akkurat det er. Det er imponerende hva den jenta har fått til! Hun ser helt fantastisk ut, og jeg heier på henne, skriver Øien.

Professor i sosialpsykologi, Arnulf Kolstad har bred kompetanse på netthets. Han har utarbeidet en liste med råd til dem som blir utsatt for hets.

– Å legge ut bilder av seg selv på Instagram inviterer jo til kommentarer. Mange vil nok benytte anledningen til å si noe negativt hvis overvektige stiller ut sin kropp, eller hvis kroppen er altfor perfekt eller syltynn, sier Kolstad.

– Bør hun droppe det?

– På den ene siden må hun regne med kommentarer når hun legger ut kroppsbilder på nettet. Det bør også Irlin tenke på når hun legger ut bildene dersom hun ikke vil bli «krenket», understreker Kolstad.

Vil ikke bli avslørt

Mobilalarmen vekker henne ofte klokken 04, da knyter hun på seg joggeskoene og trener 30–50 minutter kondisjon. Økt to med løping og styrke venter etter jobb.

Tre timer trening hver dag er kravet hun stiller til seg selv.

– Jeg bytter mellom alle Shapes-sentrene i Kristiansands-området. Jeg syntes det er godt å variere, slik at jeg slipper spørsmål som «hvorfor er du her igjen», forteller hun.

– Det høres ut som praksisen til mange rusavhengige som ikke vil avsløres?

– Ja, kanskje, men jeg orker ikke å hele tiden rettferdiggjøre at jeg trener mye, sier hun.

– På Sørlandet skal du ikke stikke deg frem, da får du høre det, slik Irlin gjør.

Marit Schaldemose, mamma

Førsteamanuensis Monica Klungland Torstveit ved fakultet for helse og idrettsvitenskap ved Universitetet i Agder, er ekspert på ekstremtreningens konsekvenser. Hun peker på at sosiale medier og blogger øker kropp- og treningsfokuset.

– Flere av dem som driver med bikinifitness kan ikke assosieres med sunnhet. Et slikt ekstremt fokus på trening, mat og utseende kan få alvorlige fysiske og mentale konsekvenser.

Klungland
Foto: PRIVAT

Klungland sier at sannheten om bikinifitness sjelden kommer frem på Instagram,

– De kommer til oss som fagpersoner når de sliter med vektproblemer, skader, depresjon og angst, konkluderer Klungland.

Ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole, Therese Fostervold Mathisen har selv vært fitness-utøver, i en annen konkurranseklasse, og hun har kritisert bikinifitness mye i media som fagperson.

Therese Fostervold Mathisen
Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

– Det er ikke en sport. Jentene bedømmes for hvordan bikinien er, hårfrisyre, ynde, sminke og gange. Det kan for mange se ut som de har en del muskler, men det er både etter reglement og ved erfaren vurdering, lite muskelutvikling å spore. De synlige magerutene og muskel-definisjoner er et resultat av slanking, der fettlaget er redusert, da vil de fleste få synlige muskler, sier Mathisen.

For Irlin er det viktig å presisere at hun er seriøs, og trener som en sportsutøver.

– Det å si at bikinifitness er en gren hvor man bare skal se bra ut, vrikke på rumpen og gå gjennom diett, stemmer ikke. Jeg trener fordi jeg elsker det. De få minuttene jeg står glitrende på scenen er ikke selve sporten, understreker hun.

Ekstremsportlivet

En vanlig matdag begynner med havregryn, eggehviter og proteinpulver, to måltider med kylling, ris og brokkoli, og et måltid med torsk og squash. Kveldsmaten er eggehviter og proteinpulver.

Regimet gjør henne fokusert og sterk, men asosial.

– Hvor mange venner har du mistet?

– Noen, men de fleste vennene mine er lojale. Jeg har ikke mye tid til å møte dem under konkurranseoppkjøringen, og jeg savner dem mye, sier hun.

– Er det vanskelig å ha kjæreste?

– Jeg hadde kjæreste, men jeg tror livet mitt var vanskelig for han. Treningen kommer først. Kjærligheten kommer i andre rekke, innrømmer.

– Da jeg veide 90 kg, gav mange meg blikk når jeg forsynte meg to ganger med middag.

Irlin Schaldemose

Der mange 20 år gamle jenter er mest opptatt av klær og festing, er Irlin mest alene på treningssenteret.

– Ja, jeg er kanskje egoistisk og usosial, men det er Petter Northug også. Livet mitt er ekstremt, og jeg har nok noe i meg som tiltrekkes av det, understreker hun.

Rekordmange deltok i NM i bikinifitness 2015

Rekordmange deltok i Norgesmesterskapet i bikinifitness i 2015.

Foto: Ingvild Edvardsen

Hva skjer når energien er lav?

– Jeg gråter ikke, men jeg blir sliten av hvordan jeg lever når det er like før en konkurranse og jeg spiser lite. Når jeg er på diett kan jeg bli liggende og se på bilder av mat på nett, men vanligvis spiser jeg godt og har mye energi, forsikrer Irlin.

– Er det en ok måte å leve på?

– Jeg har ikke hatt det bedre enn jeg har det nå, og mat stresser meg bare når jeg er på diett, legger hun til.

– Fitness er ekstremt, og man kan miste kontrollen, men det kan man i all toppidrett.

Lene Alexandra Øien

Med sommeren og bikinilivet like rundt hjørnet ser hun frem til å tørre å vise seg på stranden.

– Jeg tror mange som jobber mot bikiniformen trenger mer kunnskap om kosthold, ulike type matvarer og hvilke type trening de trenger for å nå målet. Jeg tror små endringer over lengre tid, større fokus og mer kunnskap er det som må til for å få resultater»

– Jeg tror mange som nå jobber med bikiniformen kan ha godt av å skjerpe seg, fokusere og kanskje være ærlig om kostholdet sitt. Da får du resultater, konkluderer hun.