NRK Meny
Normal

Vind skaper ny frykt

Igjen øker vinden i styrke og brannen i Froland i Aust-Agder blusser opp. Likevel sier brannledelsen at brannen er under kontroll.

Brann Froland

Det er i områdene Belland og Ytre Lauvrak at brannen enkelte steder blusser opp igjen.

Foto: Jan Inge Thomassen

- Det har begynt å blåse igjen og bekymringsrynkene er begynt å komme tilbake hos operasjonsledelsen her, sier reporter Lars Helge Rasch, som er på stedet.

SE BILDENE: STORBRANNEN I FROLAND

LES: FOLK TENNER BÅL

Brann Froland

Totalt 16 helikoptre skal i dag slå ned brannen i Froland. Aldri før har Norge hatt en så stor innsats fra lufta i en brann.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

Totalt 16 helikoptre jobber nå med å slukke brannen, og med å frakte bakkemannskaper inn i skogsområdene hvor det fremdeles brenner.

NETT-TV: STORBERGET TAR GREP

Har kontroll

Brannsjef i Østre Agder branndistrikt, Jan Kongsvik, sier til NRK at brannen lørdag ettermiddag har blusset opp enkelte steder, men at den ikke vokser i areal.

brannsjef Jan Kongsvik

Brannsjef Jan Kongsvik sier brannmannskapene nå har kontroll over brannen og at hovedfokus fremdeles er på å redde bebyggelsen i Belland og Ytre Lauvrak.

Foto: Kleveland, Einar / Einar Kleveland/NRK

- Men vind kan skape problemer. Vi liker veldig dårlig at vinden nå dreier. Det har vist seg i denne brannen at det er vinden som har vært vår største utfordring, sier Kongsvik.

Ved 14.30-tida begynte også skogsmaskiner å rydde branngater mellom Mykland og Øvre Lauvrak, for å hindre brannen i å spre seg.

Skal snu torva

Bakkemannskapenes fokus er i dag - i tillegg til å sikre boliger - å vende på torva i skogbunnen, for at vannet som slippes fra helikopterne skal trekke godt ned i bakken. Det ligger ulmebranner i bakken flere steder i området.

Ove Frigstad

Fagleder i Østre Agder brannvesen, Ove Frigstad.

Foto: Per-Kårs Sandbakk / NRK

LES: - SKADENE ER ENORME

- Nå driver vi med et intensivt arbeid på bakken. Vi snur torva og får vann ned i dybden. 200 personer er ute i terrenget, i tillegg til alle som hjelper oss med vannvogner og andre ting, sier fagleder i Østre Agder brannvesen, Ove Frigstad.

Også 50 nye bakkemannskaper fra Sivilforsvaret fra Oslo og Akershus har kommet til Froland i dag.

- Vi vil holde bakkestyrken stabil eller øke den, for på et tidspunkt kommer disse helikoptrene til å forlate oss, og da må vi ikke gradere ned innsatsen på bakken, men heller øke den, sier Kongsvik.

Fortsatt evakuert

På et møte klokka 15.00 i dag vil det avgjøres om de over 70 evakuerte kan vende hjem i løpet av dagen.

Brann Froland

Slitne bakkemannskaper tar en pust i bakken.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

Ifølge Kongsvik er brannvesenets anbefaling at innbyggerne i Mykland sentrum, som ble evakuert tirsdag, kan vende tilbake til hjemmene sine i dag, mens innbyggerne i Belland, Valle og Ytre Lauvrak, må vente inntil videre.

BRANNEN STARTET MANDAG

"BRANNBI" REDDET FRA FLAMMENE

- Det er ved Belland og Ytre Lauvrak vi nå har størst fokus, fordi det er her brannen er nærmest bebyggelsen, sier Kongsvik.

- Vi har kontroll på brannområdet, i den forstand at brannen ikke vokser lenger, sier Kongsvik.