Som brannsjef i Østre Agder Brannvesen måtte han hanskes med etterkrigstidens største skogbrann i Norge, i Froland i 2008.
Der varte brannen i seks dager og strakte seg over et område på 30 kvadratkilometer. Brannen som nå herjer i Sverige er ikke under kontroll, og hadde tirsdag rammet et område på om lag 190 kvadratkilometer.
I tillegg til at brannen i Sverige er mange ganger større er det også andre forhold som gjør situasjonen der mer alvorlig.
– I Froland var det lite bebyggelse som var truet. I Sverige virker det som at både tettsteder og annen infrastruktur er truet i mye større grad, sier Jan Jørgen Kongsvik.
- Les også: Norske helikoptre til Sverige
Frolandsbrannen ble et vendepunkt
Kongsvik sier at en av de viktigste lærdommene etter brannen i Froland var viktigheten av å sende ut store ressurser tidlig i forløpet.
– Frolandsbrannen ble et vendepunkt. Vi kommunalt ansatte har hatt en spareånd å leve opp til, også når det gjelder hvor mye ressurser man skal sette inn i en slik situasjon. Man må ikke være beskjeden med pådrag av ressurser i en tidlig fase, men heller dimittere etter hvert, sier Kongsvik.
Han mener erfaringene endret skogbrannberedskapen i Norge.
– Det har skjedd mye positivt på beredskapssida og i måten man tenker om store aksjoner, sier Kongsvik.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Skogbrannen i Froland i juni 2008 dekket et området på om lag 30 kvadratkilometer (30 000 mål).
Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIXTror svenskene håndterer situasjonen godt
Han sier at han ikke kjenner til detaljer i beredskapen i andre nordiske land, men har et godt inntrykk av hvordan brannen som nå herjer håndteres.
– Det jeg har sett gjennom media tyder på at brannen i Sverige håndteres med en god ledelse, sier han.
– Hva gjør at du tenker det?
– Først og fremst pådraget av ressurser, sier Kongsvik.
På en pressekonferanse fredag kunngjorde redningsledelsen i Sverige at de jobber med å doble bakkemanskapen. To helikoptre fra Norge skal også bistå i slukningsarbeidet.
Et stort ansvar
Brannen i Sverige vekker mange minner for Kongsvik, om stort ansvar og vanskelige avgjørelser.
– Det er vanskelige avgjørelser underveis. Særlig i forhold til sikkerheten. I tillegg til de faste innsatsmannskapene melder det seg frivillige, men det er ikke bare å sende ukyndige folk ut i skogen i en slik situasjon, sier Kongsvik.
– Kjente du som brannsjef mye på ansvaret for sikkerheten til dine ansatte og frivillige?
– Helt klart. Det er punkt nummer én at ingen skal komme til skade, sier Kongsvik.
Tirsdag ble det kjent at én person har omkommet i skogbrannen i Sverige. I Froland oppstod ingen personskader av betydning.
– Etter Frolandsbrannen kunne vi bokføre at det ble så godt som ingen skader blant innsatsmannskapene, heldigvis, sier Kongsvik.