NRK Meny
Normal

- Skadene er enorme

Ødeleggelsene i brannherjede Froland har gjort sterkt inntrykk på justisministeren. Han lover all mulig hjelp.

Knut Storberget på Froland

Knut Storberget har fått et overblikk over ødeleggelsene.

Foto: Lars Helge Rasch / NRK

Justisminister Knut Storberget og landbruksminister Terje Riis-Johansen fløy i ettermiddag med helikopter over de utbrente skogområdene i Froland.

Storberget fikk dannet seg et bilde av situasjonen.

- Vi har sett alvorlige ødeleggelser. Jeg husker skogbrannen på Elverum i 76 og den var stor og alvorlig, men denne brannen er tre ganger arealet. Her er det alvorlige skader, sier han til NRK.

Helikopter brann

11 helikoptre skal drive slukningsarbeid.

Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX

Flere helikoptre i kveld

Etter en brifing av ledelsen for brannmannskapene om situasjonen i hele brannområdet, holdt justismisteren en pressekonferanse hvor han lovte både flere helikoptre og flere bakkemannskap.

- Innen klokka 19 i kveld skal elleve helikoptre delta i slukningsarbeidet og det vil bli satt inn flere styrker fra Sivilforsvaret i løpet av morgendagen, sa Storberget.

LES: FLYFORBUD OVER FROLAND

Tilbud om hjelp fra naboland

I løpet av dagen har flere land tilbudt hjelp i form av brannfly.

- Flere europeiske land kan bistå, men ut fra brannfaglige vurderinger og sikkerhetsmessige hensyn er det ikke forsvarlig å ha mer aktivitet i luftrommet enn de elleve helikoptrene, sa Storberget.

Det vurderes likevel kontinuerlig om det vil bli behov for hjelpen fra naboland og EU-land.

Ordføreren er fornøyd

Ordfører Sigmund Pedersen som i fem døgn har sett flammene ødelegge store deler av kommunen, etterlyste i dag morges hjelp fra statsminister og regjering.

Han er glad for at helikopterkapasietet styrkes i kveld. - Jeg tror elleve helikoptre er det som skal til for at vi skal få stoppet brannen.

LES: KREVER STATSMINISTEREN PÅ BANEN