NRK Meny
Normal

Nå kan de havne i fjellet

Båtplasser sprengt inn i fjellet er framtida, mener politikere i Arendal.

Båthavn

FULL SKJÆRGÅRD: Mangelen på båtplasser er stor mange steder. Nå lanserer politikerne i Arendal, ideen om båtplasser sprengt inn i fjell.

Foto: Marius Harlem / NRK

Det er stor mangel på båtplasser i de fleste kystbyer i Norge og presset ser ikke ut til å lette.

Einar Halvorsen

HÅPER PÅ UTREDNING: Einar Halvorsen (H) tror båtplasser i fjell er framtida.

Foto: Sundsdal, Svein / NRK

Flere sentrale politikere i Arendal tar nå til ordet for å løse båtplassmangelen med å sprenge seg inn i fjell i skjærgården.

- Det er flere og flere som får båt. Alle bukter og strender bygges nå ut med flytebrygger, slik at tilgangen til sjøen blir mindre og mindre. Da bør man vurdere om man kan få båtplasser i fjell, sier Einar Halvorsen fra Høyre.

- Båten mer hellig enn bilen

Halvorsen sammenligner fjellanlegg for båter med parkeringshus i fjell, og tror at mange er villige til å betale, selv om det vil koste.

- Per i dag vil nok en slik plass ligge på rundt 250 000 kroner, men med mangel på båtplasser tror jeg mange er villige til å investere i det. Hvis en entreprenør kjørte i gang og tilbøy båtanlegg i fjell, tror jeg mange ville være interessert. Folk betaler villig 250 000 kroner for å kjøpe en parkeringsplass i fjellet i Arendal, og båten er faktisk talt mer hellig enn bilen for mange.

LES OGSÅ: MORINGER ER EN FARE FOR BÅTTRAFIKKEN

Dessuten kan slike fjellanlegg også har en annen fordel.

- Der kan båten ligge hele vinteren. Man slipper å ta den på land for noe annet enn båtpussen, sier Halvorsen, som nå håper kommunen setter i gang en utredning.

- Bare for rikfolk

Kristen Bjormyr

FRYKTER MILJØKONSEKVENSENE: Kristen Bjormyr (Sp) er negativ til å sprenge seg inn i for mye fjell.

Foto: Sundsdal, Svein / NRK

Kristen Bjormyr fra Senterpartiet er negativ til båtanlegg i fjell. Han frykter konsekvensene for miljøet, om det skal sprenges rundt om i skjærgården.

- Jeg synes det virker helt sprøtt å bruke så mye energi og dynamitt, når man vet hvor mange miljøproblemer sprenging i fjell har skapt for vann under arbeidet med ny E18. Sprenging utløser masse mineraler og støv til vann, og det er problematisk.

- Man kan bruke dynamitten andre steder. Dette er veldig kostbart og bare for rikfolk, sier Bjormyr.

- Ikke pent med flytebrygger

Ordfører i Arendal, Torill Rolstad Larsen fra Arbeiderpartiet, synes ideen er kjempegod.

Torill Rolstad Larsen

HAR GOD TRO PÅ FJELL: Torill Rolstad Larsen (Ap) liker ikke alle flytebryggene langs kysten.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

- Jeg synes ikke at alle flytebryggene med 200 og 300 båter, som ligger langs kysten vår, er noe særlig pent syn. Jeg synes det er en smart løsning å få dem inn i fjellet.

Selv om en båtplass kan komme til å koste 250 000 kroner, tror ordføreren båtplasser i fjell på sikt kan bli billigere. Hun mener også at folk er villige til å betale.

- Da må vi jo også trekke fra det de uansett betaler for båtplass og vinterlagring andre steder, sier Rolstad Larsen.