Normal

Han vil ha folkemøte i Flekkefjord

Etter at prosjektleder Per W. Torgersen la fram planene om ett sykehus i Agder har ikke reaksjonene latt vente på seg. Nå vil han roe befolkningen.

Per W Torgersen Sørlandet sykehus

Per W. Torgersen vil ha folkemøte i Flekkefjord.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

Onsdag ble planene om ett sykehus i Agder presentert. Samtidig ble det klart at fødeavdelingene i Flekkefjord og Arendal kan henge i en tynn tråd. Dette har skapt sterke reaksjoner blant lokalbefolkning og politikere.

LES OGSÅ: – Vi må ha akuttfunksjon og fødeavdeling

LES OGSÅ: Styreleder om én fødeavdeling på Agder: – Her må vi tenke oss om .

I forslaget fra prosjektgruppa som Per W. Torgersen leder, kom det fram at i forhold til befolkningsgrunnlaget burde det kun være ett sykehus i Agder.

Sykehuset skal suppleres med flere helsesentere andre steder i landsdelen og det vil bety at det ikke vil være kirurgisk akuttberedskap eller fødeavdelinger hverken på sykehuset i Flekkefjord eller i Arendal.

Vil roe ned befolkningen med folkemøte

Reaksjonene har vært spesielt sterke i Flekkefjord. Onsdag kveld ble det blant annet opprettet en facebook-gruppe med navnet "Bevar Flekkefjord sykehus." Onsdag ettermiddag hadde den over 8000 tilhengere.

En av initiativtakerne bak gruppa er Jan Egil Omdal.

– Gruppa på Facebook er et kraftig budskap til beslutnigstakerne. Det er for sent å si noe i desember, da beslutningen skal tas. Vi må sende signaler hva vi mener om det, sie Omdal.

Prosjektleder som har sett på sykehusstrukturen, Per W. Torgersen, ønske å roe folk ned.

– Vi skjønner at dette skaper usikkerhet, særlig i Lister-regionen. For å få ut bedre informasjon tar vi initiativ til et folkemøte, også for å kunne svare på spørsmål, sier Torgersen.

Han sier de gjerne samarbeider med Flekkefjord kommune eller andre i Lister-regionen.

– Det blir et minst like godt tilbud

Torgersen sier han ikke fullt ut skjønner all oppstyret rundt planene.

– Folk frykter en nedbygging, men vi prøver å legge til rette for en utvikling som skal gi et minst like godt tilbud, sier Torgersen.

Vil dere klare å roe ned en befolkning dere har truet med å ta fra et fødetilbud?

Dette er vårt største tankekors, vi er ganske usikre her, men de faglige anbefalingene er klare på at det ikke blir fødeavdeling lokalt, sier Torgersen.

Hva vil dere legge vekt på da, for å roe ned befolkningen?

– At vi er i en prosess og at ingenting er avgjort. Dette er en utviklingsplan som gjelder for de neste 15 til 20 årene, understreker Torgersen.

– Dere vil merke vår motstand!

Tidligere ordfører i Flekkefjord, Sigmund Kroslid, sier mange nå er veldig negative til planene og har ingen tro på at tilbudet vil bli "minst like godt".

– Hvis Torgersen sier det, så må han fortelle mye mer enn det han har gjort til nå, sier Kroslid kort.

Video Comeback for Sigmund kroslid

Tidligere ordfører i Flekkefjord, Sigmund Kroslid.

Foto: Nyhetsspiller

– Vil et folkemøte hjelpe?

– Det vil vise seg, svarer Kroslid.

– Vil dere lage noen form for opprør?

– Vi skal lage så mange møter at det ikke vil være tvil om hva vi mener, jeg vil ikke si noe her, men folk planlegger litt av hvert og vi kommer tilbake med noe opplegg slik at vi blir hørt, sier Kroslid.

– Vi kommer til å merke at dere sier ifra?

– Det kan jeg love, sier Kroslid.