– Vi må ha akuttfunksjon og fødeavdeling

Ordfører i Flekkefjord, Jan Sigbjørnsen, frykter for helsetilbudet i Lister-regionen dersom det blir ett felles sykehus for hele Agder.

Sørlandet sykehus Flekkefjord

Utvalget foreslår ett sykehus for hele Agder. Ordfører Jan Sigbjørnsen vil derimot beholde sykehuset i Flekkefjord (bildet).

Foto: Lars Eie / NRK

– Sykehuset i Flekkefjord leverer kvalitet til hele Lister-regionens befolkning og det vil vi jobbe for å opprettholde, sier Høyre-ordfører Jan Sigbjørnsen.

Utvalget som har sett på sykehusstruktur frem mot 2030 la frem sin modell i dag, og konkluderer med at det kun bør være ett sykehus på Agder.

Ordfører Jan Sigbjørnsen

Ordfører Jan Sigvaldsen (H) i Flekkefjord mener det fortsatt bør være et sykehus i den vestlige delen av Agder.

Foto: Lars Eie / NRK
Hans Antonsen

Grimstad-ordfører Hans Antonsen (V) mener det er et sammensatt bilde, men vil gjerne ha et eventuelt nytt sykehus i sin kommune.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK
Tor Askildsen

Mandals-ordfører Tore Askildsen (KrF) vil har ett sykehus.

Foto: NRK

Sigbjørnsen er ikke enig i konklusjonen.

– Vi vet ikke hva slags befolkningsgrunnlag det bør være frem i tid. Vi er klar over at det er endringer på gang, men akuttfunksjon og fødeavdeling, det må vi ha i vestregionen også, sier Sigbjørnsen.

Holder av tomt i Grimstad

Utvalget sier ikke noe om hvor et felles sykehus eventuelt bør ligge. Grimstads ordfører Hans Antonsen sier han holder av ei tomt på Omre.

– Den passer fint til et nytt sykehus, sier Antonsen.

Han tror landsdelen står ovenfor en stor og viktige debatt, som kan være mer sammensatt enn det utvalget tar høyde for i sine vurderinger.

– Virkeligheten i kommunene er mer sammensatt en slik fagfolkene på sykehuset beskriver den. Kvalitetskrav bringer oss i retning av ett sykehus, mens trygghetsbehovet hos folk er etter slik man har vært vant til å tenke mer i retning av flere sykehus, sier Antonsen.

– Riktig retning

Mandals Ordfører Tore Askildsen har lenge vært tilhenger av ett sykehus og støtter utvalgets forslag.

– Jeg er glad for at utvalget løfter dette ut av en lokaliseringsdebatt og at det er det faglige som er avgjørende. Vi bør ha ett sterkt sykehus, men med lokale helsesentere blant annet her i Mandal, slik det legges opp til i denne modellen, sier Askildsen.