NRK Meny
Normal

Skal kikke sørlendinger i tarmen

Kanskje ikke så fristende å få et kamera nesten én meter opp i tarmen. Men flere tusen sørlendinger stiller opp helt frivillig og nå utvides kreftforskningsprosjektet på Sørlandet.

Ole Høie

Overlege Ole Høie viser stolt frem det nye tarmkikkertutstyret til flere millioner kroner, som sykehuset i Arendal nå har fått i forbindelse med den store tarmkreftundersøkelsen.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

2500 frivillige Kristiansandere er allerede involvert prosjektet, og nå utvides dette til å gjelde 2000 personer i Arendal, Grimstad, Froland og Tvedestrand. Disse får tilbud om undersøkelse av tarmen og fjerning av polypper i samme slengen.

Kan oppdage kreft på et tidlig stadie

Erfaringen fra Kristiansand har vært overraskende god. Nesten 70 prosent av de ellers friske pasientene stilte opp til undersøkelsen. Nå er det austegdenes tur. Kikkertutstyr til flere millioner kroner er på plass på sykehuset i Arendal.

– Dette er den siste moderne varianten av tarmkikkert. Den er ca. 13 mm i diameter og 135 cm langt. Men når pasienten undersøkes er ca. 80–90 cm av dette instrumentet inne i pasienten.

– Fordelen er jo at de får en god undersøkelse av tarmen sin og får fjernet polypper. I enkelte tilfeller oppdages kreft på et tidligere stadium enn man ellers ville ha gjort, sier overlege Ole Høie.

Hyppig kreftform i Norge

Kreft i tykktarm og endetarm er Norges tredje hyppigste kreftform. Hvert år får 3500 nordmenn diagnosen.

Formålet med dette prosjektet er å oppdaga tarmkreft på et tidlig tidspunkt. På den måten kan en redde flere mennesker fra å utvikle eller, i verste fall, dø av denne krefttypen. Forskerne vil se om slike kikkertundersøkelser og fjerning av polypper kan forebygge tarmkreft i framtida.

Da trenger man svært mange pasienter for å se resultatet, sier prosjektleder Michael Bretthauer i Kreftregisteret.

– Det er viktig å få nok personer med i studien for vi vil gjerne se om tykktarmskreft kan forebygges gjennom tarmundersøkelse. Vi har hatt en fantastisk suksess i Kristiansand med et utrolig høyt oppmøte og fornøyde pasienter og ønsker å gjenta denne suksessen her i Arendal, sier Bretthauer.

– Smertefritt for de fleste

– Er undersøkelsen smertefull?

– Nei, det er smertefritt for de aller fleste. Undersøkelsen gjøres vanligvis uten narkose eller bedøvelse og man er ferdig i løpet av en halvtime. Det å fjerne polypper i forstadiet gjør ikke vondt, sier Bretthauer


NRK traff en av de kvinnelige pasientene som i dag fikk utført undersøkelsen i Arendal. Hun bekrefter at dette ikke var ille.

– jeg synes det gikk greit, sier hun og anbefaler at alle som blir invitert til undersøkelse takker ja fordi det kan hjelpe andre.

Ole Høie (t.v.) Michael Bretthauer (t.h)

Nytt undersøkelsesrom og flunkende nytt utstyr ville ikke ha kommet uten prosjektet. Hvis forskningen viser at undersøkelsen virker, kan det bli forslag om undersøkelser for hele befolkningen over 60 år, sier Michael Bretthauer (t.h.)

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Kan bli et tilbud til alle

Ingen vet foreløpig hvorfor tarmkreft rammer så mange. Om det skyldes arv, livsstil, kosthold eller andre forhold. Derfor settes fokuset nå på på tarmkikkertundersøkelser for å finne ut mest mulig om sykdommen og hva som eventuelt kan gjøres for å få redusert antall sykdomstilfeller.

Hvis studien får de forventede resultater–som det kan ta noen år å finne ut–kan alle nordmenn bli undersøkt.

– Da vil vi anbefale regjeringen å innføre kikkertundersøkelse for hele befolkningen sier Bretthauer.