Hopp til innhold

Videooverføring fra tarmen

Hvis du er mellom 50 og 74 og bor i Lier, Røyken, Hurum, Ringerike eller Hole er sannsynligheten stor for at du snart får et brev fra helsemyndighetene.

Svein-Oskar Frigstad, overlege Bærum sykehus

Svein-Oskar Frigstad, overlege ved Bærum sykehus, ved screeningapparatet som kan avsløre tarmkreft.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

For i april skal de i gang med å kontrollere endetarmen og tykktarmen til folk. Tarmkreft er nemlig den vanligste kreftformen her i landet, og hensikten med undersøkelsen er å redde liv.

– Det er den vanligste kreftformen som rammer både kvinner og menn, forteller Svein-Oskar Frigstad.

Han er overlege ved gastromedisinsk avdeling på Bærum sykehus. Det er hit de skal, alle de i Buskerud som får innkalling til denne screeningen.

Frigstad er vant til å gjøre denne undersøkelsen. Det gjør han hver dag på pasienter som har hatt kreft – for å kontrollere at det ikke skjer tilbakefall av kreft.

– Mange blir rammet

– Det er mange mennesker og familier som blir rammet når noen får kreft. Derfor er det så viktig med denne type undersøkelse, sier Frigstad.

Frigstad innrømmer at det kan være litt ubehagelig. Det er en slags stang med et lys og kamera i tuppen, som føres inn i tarmen. Det er mykt og bevegelig, og den som gjør undersøkelsen, kan styre den ved hjelp av et apparat. På skjermen ser man klare bilder fra innsiden av tarmen.

Lesogså:

– Men i denne undersøkelsen skal bare den nederste delen av tarmen fotograferes, og da er det ikke fullt så ubehagelig som når man må føre apparatet helt opp.

Kan oppdage svulst

Frigstad forteller at de klare bildene man ser på videoskjermen, kan avsløre om det er noen polypper eller svulst som bør fjernes.

Hvert år rammes 3600 personer av tarmkreft her i landet, og 1500 dør. Helsemyndighetene antar at man kan redde 300 liv i året ved hjelp av screeningen.

Kan bli permanent

Hensikten er å oppdage forstadiet til kreft så tidlig som mulig. I dette prøveprosjektet skal Bærum sykehus og sykehuset i Moss være screeningssentre.

Totalt 140 000 personer i Buskerud, Akershus og Østfold blir innkalt i første omgang.

Det er Helse- og omsorgsdepartementet som har bestemt at dette prøveprosjektet skal gjøres. Det går over fire år, og er det vellykket, kan det bli permanent.

Flere nyheter fra NRK Buskerud