Usikkert om undercoveragent får vitne mot drapstiltalt sjubarnsmor

Kristiansandkvinnens forsvarer gikk til retten for å få fjernet aktors kanskje sterkeste kort fra vitnelista.

Oppgraving av grav Randesund kirke

En politikvinne infiltrerte i tre år livet til den tiltalte kvinnen. I september 2017 ble sjubarnsmoren pågrepet og siktet for drap på sin far og sin ekssamboer. Politiet gjenåpnet blant annet den 15 år gamle graven til hennes far, og fant spor av gift i levningene.

Foto: Tom Richard Hanssen Olsen / NRK

Sorenskriveren tar ingen avgjørelse på om undercoveragenten skal avskjæres fra bevisførselen, og overlater det til hovedforhandlingen som starter mandag.

Det kommer frem av et skriv fra Kristiansand tingrett i dag.

Den 43 år gamle kvinnen er tiltalt for å ha drept faren i sitt eget badekar i 2002, og for å ha tatt livet av sin ekssamboer på et hotell i Kristiansand i 2014.

Forsvarer Olav Sylte har forsøkt å få vitnet frafalt, fordi han mener loven ikke er fulgt i denne operasjonen.

Etterhvert har forsvareren redusert kravet om bevisavskjæring til å gjelde deler av samtaler som fant sted mellom agenten og tiltalte i 2015 og 2016.

I skrivet fra sorenskriver Steinar Langholm står det at en avgjørelse kan best treffes når retten har full innsikt i det totale bevisbildet i saken.

– Beslutningen om å utsette spørsmålet om avskjæring, blir anket i dag. Vi frykter lovstridig rettssak mot tiltalte, om beslutningen blir stående, sier Olav Sylte til NRK.

Tidligere First hotel i Kristiansand

På dette hotellet ble 67 år gamle Øystein Hagel Pedersen funnet død i 2014. Politiet startet etterforskning av kvinnen han hadde to sønner med, og mistenkte henne også for å ha drept sin far tolv år tidligere.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Viktig vitne

Etter at far til to av hennes barn ble funnet død, innledet politiet en omfattende etterforskning av kvinnen.

Uten at hun visste det, ble det spanet, og også drevet både telefon- og romavlytting i lengre tid.

En kvinnelig politiagent klarte å bli venn med kvinnen, og på denne måten fikk politiet ut opplysningene de trengte for å kunne sikte henne. Det skal være 150 sider utskrevet lydopptak, og agenten skal ha møtt tiltalte 50 ganger.

NRK har fått opplyst at et av de viktigste bevisene stammer fra denne agenten. Kvinnens advokat mener opplysningene er innhentet på ulovlig vis.

Etter planen skal politikvinnen skal vitne 21. desember, og hennes identitet kommer til å være skjult. Agenten skal forklare seg fra et annet sted i landet via andre personer.

Tekniske undersøkelser drapsiktet kvinnes bopel Kristiansand

Teknikere fra politiet undersøker kvinnens bolig etter at hun ble pågrepet i september 2017.

Foto: Ola Mjaaland / NRK

Uvanlig og omstridt

NRKs krimkommentator Olav Rønneberg sier det er sjelden undercoveragenter brukes.

– Bruken av undercoveragenter er omstridt i norsk rett. Vi har tidligere sett at forsvarere har motsatt seg dette som bevis.

Undercoveragenter ble brukt i den såkalte «Sult-saken» i Oslo tingrett, og i det ble også benyttet slike agenter under etterforskningen av drapet på Egil Tostrup Bråten.

Aktor i saken mot sjubarnsmoren, Leif Aleksandersen, sier det er en svært omfattende sak, og at undercoveragenten er en av flere viktige brikker:

– Denne agenten har tapet samtaler med kvinnen, samt skrevet rapporter. Vi har mange tekniske bevis, sier han.

Sjubarnsmoren er ikke tidligere straffedømt, og hun har hele tiden nektet straffskyld.

Tiltalte har nektet å forklare seg til politiet siden hun ble pågrepet i september i fjor.

Kvinnen er også tiltalt for å tre ganger ha dopet ned en tidligere kjæreste, mens hun skal ha tappet bankkortet hans.