Tidkrevende etterforskning i Ålbæk

Det vil ta flere måneder før hendelsesforløpet i skytedramaet i smuglersaken i Ålbæk foreligger. Det sier lederen av Den Uafhængige Politiklagemyndighed i Danmark, Kirsten Dyrman, til NRK.

Kirsten Dyrman om politiaksjonen i Ålbæk

Lederen av Den Uafhængige Politiklagemyndighed i Danmark, Kirsten Dyrman, sier etterforskningen etter politiaksjonen i Ålbæk vil ta flere måneder.

Dykkere undersøker havnebassenget i Ålbæk havn

Dykkere undersøker havna i Ålbæk tirsdag etter politiaksjonen søndag der en person ble skutt og drept.

Foto: Henning Bagger / NTB scanpix
Dykkere undersøker havnebassenget i Ålbæk havn

Dykkere saumfarer sjøbunnen ved havna på letingen etter spor.

Foto: Henning Bagger / NTB scanpix
Nordmann drept under politiaksjon mot antatte smuglere i Ålbæk Havn

Båten blir fraktet bort mandag.

Foto: Henning Bagger / NTB scanpix
Ålbæk havn

Politiet undersøker båten søndag.

Foto: Rene Schutze / Ap

En 49 år gammel mann, bosatt i Arendal, ble skutt og drept av dansk politi da han sammen med to andre forsøkte å stikke av i en hurtiggående båt fra havna i Ålbæk på Nord-Jylland søndag.

Politiet mener at de tre skal ha forsøkt å smugle 250 kilo hasj fra Danmark til Norge, og ble stanset av dansk politi i en planlagt politiaksjon.

Etterforskningen og hva som konkret skjedde da det ble løsnet skudd under politiaksjonen, vil ta flere måneder, opplyser dansk politi til NRK.

Klarlegger hendelsesforløpet

– Vi er godt i gang med etterforskningen og vi bruker dagen i dag til å gjennomgå materialet vi har til nå for å bevare overblikket i saken og komme frem til hva vi mangler og hvem vi skal avhøre videre, sier Dyrman.

Hun sier 49-åringen fra Arendal ble obdusert i går og at politiet avventer de endelige resultatene av obduksjonen.

– Det ble gjennomført en obduksjon i går av den avdøde. Vi har også bedt norsk politi om ytterligere opplysninger om den andre nordmannen som også ble truffet av skudd. Også skal vi etter hvert få sammenholdt alle opplysningene med henblikk på å gi en grundig redegjørelse om hvor hendelsesforløpet bevismessig ligger, sier hun.

Dansk politi har forklart om hendelsesforløpet at det var nordmennene i båten som først avfyrte skudd mot politiet og at politiet deretter avfyrte de dødelige skuddene mot 49-åringen og de to andre i båten.

– Er det noe som tyder på at skuddene som ble avfyrt under politiaksjonen ble avfyrt på en annen måte enn det man tidligere har informert om?

– Det vil jeg ikke uttale meg noe mer om nå, for det er presist i kjernen av det som vi i Den Uafhængige Politiklagemyndighed skal finne ut av. Vi skal sammenholde alle opplysninger med henblikk på å komme frem til vårt syn på hvordan hendelsesforløpet har vært. Det vil være galt og uprofesjonelt av meg å si noe nå om hvordan hendelsesforløpet har vært, sier Dyrman.

Truffet av fire skudd

Det er nå helt klart at den drepte 49-åringen ble truffet av fire skudd under politiaksjonen.

Dyrman sier obduksjonen av 49-åringen slår fast at han ble truffet av fire skudd og obduksjonen har også gitt klare svar på hvor skuddene har truffet.

– Resultatene fra obduksjonen var ikke overraskende for oss, men vi fikk en mer presis forklaring på hvor skuddene traff, sier hun.

– Har det i etterkant av politiaksjonen vært reist spørsmål om det var nødvendig av politiet å skyte?

– Det er litt for tidlig å si noe om, og det er jo det jeg skal avgjøre om den makt politiet har brukt, og om avfyring av tjenestevåpen, var nødvendig. Det er dette som blir kjernen av min undersøkelse, sier hun.

Dyrman sier at det nå foregår to parallelle etterforskninger og undersøkelser av politiaksjonen i Ålbæk.

Politiet selv driver etterforskning av selve smuglersaken, mens Den Uafhængige Politiklagemyndighed i Danmark etterforsker politiets håndtering av aksjonen og bruken av politiets tjenestevåpen som førte til at en 49 år gammel mann ble skutt og drept.

Prioriterer saken

Dyrman sier til NRK at Den Uafhængige Politiklagemyndighed i Danmark prioriterer denne saken.

– Det er selvfølgelig en alvorlig sak som vi prioriterer alt hva vi kan. Vi håper at vi i løpet av noen måneder vil være klar til å avgi en redegjørelse.

Hun sier fremdriften i arbeidet avhenger av når det foreligger nok tekniske opplysninger i saken.

– Det er et stort materiale som skal settes sammen og det skal skrives en lang redegjørelse, og vi skal også foreta avhør hvor det i flere tilfeller skal være bistående advokater til stede. Så det vil ta tid. Dette er ikke en redegjørelse vi bare kan spytte ut i løpet av neste uke, sier hun.