En utfordring med småbåtsmugling

Helge Breilid, kontorsjef ved Tollregion Sør, innrømmer at smugling med småbåter mellom Norge og Danmark er en stor utfordring for tollvesenet. Søndag kveld ble en nordmann skutt og drept da han og to andre skal ha forsøkt å smugle store mengder hasj.

Tollvesenet mener det er et tøft kriminelt miljø som står bak narkotikasmuglingen med båt over Skagerrak. I går kveld ble en mann fra Arendal skutt og drept av dansk spesialpoliti under et smuglingsforsøk.

- Et tøft kriminelt miljø

Helge Breilid

Helge Breilid, kontorsjef ved Tollregion Sør, innrømmer at smugling med småbåter mellom Norge og Danmark er en stor utfordring for tollvesenet.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

En 49 år gammel mann ble skutt og drept i en dramatisk skyteepisode med dansk politi i Albæk havn midt mellom Frederikshavn og Skagen søndag kveld.

Les også:

– Tollvesenet har hatt kjennskap til saken

Væpnet politi aksjonerte mot tre nordmenn som skal ha forsøkt å smugle store mengder hasj.

I aksjonen ble en 49 år gammel nordmann drept og en 27 år gammel nordmann såret. En tredje nordmann (36) kom uskadet fra aksjonen og sitter i dag i avhør hos Nordjyllands politi. En dansk politimann ble også skadet i skyteepisoden.

Nordmann drept under politiaksjon mot antatte smuglere i Ålbæk Havn

Båten som skal ha blitt brukt for å smugle hasj heises opp på en lastebil for å fraktes vekk.

Foto: Henning Bagger / NTB scanpix
Smuglerbåt Danmark

Den antatte smuglerbåten fraktes vekk fra havna i Danmark.

Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

Helge Breilid, kontorsjef ved Tollregion Sør, forteller til NRK at tollvesenet i Kristiansand har hatt kjennskap til saken.

– Vi ønsker ikke å si så mye om tollvesenets rolle i denne saken. Jeg kan bekrefte at vi har kjent til saken og at vi har vært orientert om hva som har skjedd videre, sier Breilid.

Hva slags smuglertrafikk går mellom Norge og Danmark?

– Hvis vi går tilbake til 80-tallet har vi sett at det var store laster med sprit og sigaretter som ble smuglet denne veien. De siste årene har vi sett en trend på at små, hurtiggående båter frakter narkotikapartier fort ut fra Norge og fort tilbake igjen. Dette foregår gjerne på kvelds – og nattetid, forteller Breilid.

Nordmann skutt i Ålbæk i Danmark

Nordmann skutt i Ålbæk i Danmark

– Vanlig å bruke fritidsbåter til å smugle narkotika

Han innrømmer at en slik form for smugling er en stor utfordring for tollvesenet.

– Når det gjelder narkotika er det en vanlig måte å smugle dette på ved å ta i bruk små fritidsbåter. Det er ikke så lett å stoppe disse båtene på sjøen. Det er nesten umulig. Her må tollvesenet og politiet være dyktige på etterretning og å kartlegge miljøer og finne ut hvilke politier som driver i denne bransjen for at vi skal klare å fange dette opp, sier Breilid.

Les også:

Politiet beslagla om lag 250 kilo hasj. De har også beslaglagt flere kjøretøy i forbindelse med aksjonen.

Breilid understreker og at det ikke er lett for tollvesenet å oppdage disse smuglerne.

– Vi kan ikke bare gå ut på sjøen og vinke inn båter til kai. Det er en utfordring for tollvesenet med disse båtene, sier han.

Er det fritt frem?

– Nei, det er på ingen måter fritt frem. Men som sagt er dette en kjempe utfordring for tollvesen. Dette skjer i løpet av bare noen timer hvis vi tenker tur-retur Danmark. Tollvesenet må være veldig parat for å klare å fange opp disse transportene, sier han.

Uavhengig av denne saken, kan man snakke om et miljø som står bak en slik form for narkotikasmugling?

– Hvis vi holder oss unna den aktuelle saken så er det ikke til å legge skjul på at det er miljøer som driver smugling med lystbåter. Det kan tollvesenet bekrefte, sier han.

Bør tollvesenet øke fokuset og innsatsen på dette området?

– Det gjør vi for så vidt allerede. Vi jobber kraftig mot dette miljøet.

Samarbeid mellom norsk og dansk politi

Leif Vagle

Leif Vagle ved avsnitt for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Bakgrunnen for aksjonen mot de antatte narkosmuglerne skal ha vært en anmodning fra politiet i Norge. Leif Vagle i politiet i Agder sier til NRK at det har vært et samarbeid med Agderpolitiet og dansk politi om saken.

– Jeg vil ikke kommentere hvor i landet nordmennene er fra. Jeg kan bekrefte at de tre er norske, og at aksjonen var et samarbeid mellom Agder politidistrikt og dansk politi, sier Leif Vagle, leder ved avsnitt for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt til NRK.no.

I flukten oppsto det en skuddveksling mellom politiet og gjerningsmennene.

Politibetjentene som var med i narkotikaaksjonen som førte til at en 49 år gammel mann fra Arendal ble drept skal nå etterforskes av politiklagemyndigheten i Danmark.

Direktør i den danske politiklagemyndigheten, Kirsten Dyrman, ser på saken som svært alvorlig og sier den vil etterforskes nøye.

Politiaksjon Ålbæk
Foto: NRK