Hopp til innhold

Angivelig norsk narkosmugler drept i skudd-drama

En norsk mann på 49 år er drept etter en dramatisk skyteepisode med dansk politi. En annen nordmann og en dansk politimann ble skadet i skytingen.

Nordmann skutt i Ålbæk i Danmark

En norsk statsborger ble drept i forbindelse med politiaksjonen i Ålbæk. Se video av at det som trolig er smuglerbåten fraktes vekk fra havna.

Bakgrunnen for skuddvekslingen i Ålbæks havn, midt mellom Frederikshavn og Skagen, var ifølge dansk politi at nordmennene forsøkte å smugle narkotika.

Dansk politi gikk til aksjon rundt klokken 21.00 søndag kveld, etter anmodning fra norske kolleger. De hadde på forhånd blitt varslet at de antatte smuglerne var bevæpnet, og at politiet derfor måtte opptre med forsiktighet.

– Prøvde å rømme

Gjerningsmennene skal ha forsøkt å rømme fra politiet etter aksjonen, sier Den Uafhængigne Politiklagemyndighet på en pressekonferanse i Ålborg mandag morgen.

I flukten oppsto det en skuddveksling mellom politiet og gjerningsmennene. På pressekonferansen opplyses det at de antatte narkosmuglerne skal være tre norske statsborgere.

En av disse, en 49-åring, ble drept. Etter det NRK kjenner til skal alle de tre nordmennene være fra Arendal i Aust-Agder.

Siktes ikke for drapsforsøk

Bakgrunnen for aksjonen mot de antatte narkosmuglerne skal ha vært en anmodning fra politiet i Norge. Leif Vagle i Agderpolitiet sier til NRK at det har vært et samarbeid med Agderpolitiet og dansk politi om saken.

– Jeg vil ikke kommentere hvor i landet nordmennene er fra. Jeg kan bekrefte at de tre er norske, og at aksjonen var et samarbeid mellom Agder politidistrikt og dansk politi, sier leder Leif Vagle ved avsnitt for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt til NRK.no.

En mann (36), også han angivelig norsk, ble såret i skuddvekslingen. Tilstanden til mannen, som ble skutt i brystet, skal ikke være lisvtruende. I tillegg ble en tredje mann på 27 år pågrepet, uskadet.

En politimann ble også såret i skuddvekslingen. Han var en del av Aktionsstyrken, som er blant de best trente politifolkene i Danmark. Den skadde politimannen skal være utenfor livsfare. Han ble skutt to ganger i lysken, opplyser politiet.

Ifølge Ekstra Bladet vil ikke de to overlevende nordmennene bli siktet for drapsforsøk, kun narkotikasmugling. Dette fordi det bare var mannen som ble drept som løsnet ild mot politiet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politisperring Ålbæk Danmark

Politi på stedet der politiet gikk til aksjon, i Ålbæk nord i Danmark.

Foto: DR

Skutt fire ganger

Nordmannen som ble drept ble skutt fire ganger, blant annet i hodet og brystregionen.

Den Uafhængigne Politiklagemyndighet, som tilsvarer Spesialenheten for politisaker i Norge, sier de jobber ut fra teorien om at de angivelige nordmennene åpnet ild først - ikke omvendt.

Politiet i Danmark jobber nå med å skaffe fingeravtrykk av den avdøde, for å kunne bekrefte hans identitet.

– Vi har ikke fått bekreftet identiteten hans endelig, og vi jobber sammen med norsk politi for å få oversendt fingeravtrykk og andre opplysninger som kan kaste lys over saken, sier Kirsten Dyrmand i dansk politi på pressekonferansen mandag formiddag.

Politiet beslagla også store mengder hasj i aksjonen, om lag 250 kilo, og har også beslaglagt flere kjøretøy forbindelse med aksjonen. Videoer lagt ut på Local Eyes.dk, viser at politiet frakter vekk en sølvgrå Audi, som er leid ut av et bilselskap i Drammen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Smuglerbåt Danmark

Den antatte smuglerbåten fraktes vekk fra havna i Danmark.

Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

– Kan være flere involverte

Politiet i Danmark utelukker ikke at flere personer kan være på frifot i forbindelse med den angivelige narkotikasmuglingen. Ingen personer skal ha kommet seg unna selve politiaksjonen, men politiet sier samtidig at man «ser bredere» enn de tre som var involvert.

Dansk TV 2 melder at skuddvekslingen oppsto da en hurtiggående fritidsbåt fra Norge, en såkalt rib med 250 hestekrefter, var på vei inn i den lille havnen mellom Skagen og Frederikshavn.

Der sto det lokale politiet på Nord-Jylland og den spesialtrente innsatsstyrken og ventet på den. De tre mennene i båten oppdaget politiet og forsøkte å flykte. To politibetjenter fra innsatsstyrken fulgte etter i en annen båt.

Da de la seg opp på siden av den norske båten og skulle pågripe de tre mennene, skal det ha blitt løsnet skudd mot politiet.

Vagle i Agder-politiet bekrefter at aksjonen også har vært et samarbeid med Kripos.

– Ja, det er naturlig i en slik sak, sier han til NRK.no.

– Er de involverte kjenninger av politiet?

– Det vil jeg ikke si noe om, sier Vagle, og henviser til dansk politi, som leder etterforskningen.

Her ble nordmannen skutt og drept

Her ble den norske 49-åringen skutt og drept.

Foto: Grafikk / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt