NRK Meny
Normal

Sykehuset ba legevakta om hjelp

Sykehuset ringte den kommunale legevakta da en pasient på psykiatrisk avdeling fikk hjertestans.

Sørlandet sykehus, psykiatrisk avdeling

Psykiatrisk avdeling på Sørlandet sykehus.

Foto: NRK

Sørlandet sykehus ringte den kommunale legevakta i Kristiansand da en pasient på psykiatrisk avdeling fikk hjertestans - og senere døde.

Helsetilsynet i Vest-Agder reagerer på at ikke sykehusets egne leger kunne hjelpe.

Det er nå opprettet tilsynssak mot sykehuset.

Fikk hjertestans

Det var i begynnelsen av juli at en mannlig pasient ved psykiatrisk avdeling på sykehuset i Kristiansand fikk hjertestans. Personalet ved avdelinga skal ha bedt om hjelp fra lege ved medisinsk avdeling, men fått svar at dette var legevaktas ansvar.

Dermed måtte vakthavende på den kommunale legevakta rykke ut til sykehuspasienten, som i mellomtiden var tatt under livreddende behandling av ambulansepersonell. Men pasienten døde.

- Har aldri opplevd lignende

Den kommunale legevakta ligger inne på sykehuset område, og legen hadde kort vei. Fylkeslege Kristian Hagestad har likevel som helsetilsyn opprettet tilsynssak og bedt sykehuset om en omfattende redegjørelse.

Fylkeslegen i Vest-Agder, Kristian Hagestad

Fylkeslegen i Vest-Agder, Kristian Hagestad, har opprettet tilsynssak mot sykehuset.

- Vi synes det er påfallende at sykehuset tilkaller legevakta for behandling av en av sine egne pasienter. Vi vil vite både hva som skjedde i dette aktuelle tilfellet, og hvilke rutiner psykiatrisk avdeling har, når pasienter trenger somatisk, øyeblikkelig hjelp. Dersom det er uklarhet om hva som skal skje i akuttsituasjoner, så er det alvorlig, sier Hagestad.

- Er du overrasket?

- Ja, jeg er forundret og har aldri hørt om noe tilsvarende tilfeller før.

Hagestad ba i utgangspuntet Sørlandet sykehus om en redegjørelse innen utgangen av august. Sykehuset har imidlertid bedt om to måneders utsettelse av fristen for å foreta enn full intern undersøkelse. Saken skal også behandles i blant annet sykehusets overordnete kvalitetsutvalg før helsetilsynet får sitt svar.