NRK Meny
Normal

Sykehus-uroen fortsetter i Arendal

Uroen fortsetter rundt barneavdelingen på sykehuset i Arendal. Engasjementet var stort på allmøtet i dag.

Først til uroen rundt barneavdelingen på sykehuset i Arendal. Styret ved sykehuset bestemte i dag at de skal bruke tre måneder på å avgjøre bemanningen ved avdelingen. På et allmøte ved sykehuset var ingen beroliget av det.

Sykehusansatte, ledelsen, stortingsrepresentanter og lokalpolitikere tok ordet under allmøtet på sykehuset i Arendal. Svært få var beroliget.

De neste tre månedene vil bli avgjørende for hvordan bemanningen ved barneseksjonen blir. De som jobber på sykehuset i Arendal ønsker tre ekstra leger for å kunne opprettholde en forsvarlig vaktordning på barneavdelingen, og mener at dagens ordning på kveld/natt ikke er tilstrekkelig.

Camilla Dunsæd

Styreleder Camille Dunsæd ber om arbeidsro.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

I dag var det stinn brakke på et allmøte om barneavdelingen. Sykehusansatte, ledelsen, stortingsrepresentanter og lokalpolitikere deltok.

Håper å slippe fakkeltog

Styreleder Camilla Dunsæd hadde første innlegg på allmøtet. Hun understrekte at det ikke eksisterte en skjult agenda om å legge ned Arendal sykehus. Det må dere tro meg på. Men jeg har et Agder-perspektiv, det er vårt oppdrag, sa Dunsæd.

Hun redegjorde for at sykehusstyret i dag har vedtatt at det skal brukes tre måneder på å finne en løsning for den omstridte barneseksjonen i Arendal.

–Jeg vil vente i tre måneder med å si noe konkret, sa Dunsæd.

Arendals-ordfører Einar Halvorsen er bekymret, men håper tiden blir brukt til å komme fram til en god løsning.

– Jeg håper vi slipper et nytt fakkeltog. Det er krefter som vil ha det. Men vi må løse dette uten 12.000 demonstranter, Dette bør dere løse. Finn en god, trygg løsning, det bør dere klare, sa Halvorsen

Sykehusdirektør Jan Roger Olsen sa at Sørlandet sykehus er helt avhengig at et velfungerende sykehus og fødetilbud i Arendal. – Men det trøkket som er etablert i media den siste tiden er en belastning for barneseksjonen, sa Olsen. Han fikk umiddelbart svar – et unisont nei fra de tilstedeværende.

– Skal finne gode løsninger

Sykehusstyret vedtok før allmøtet i dag at det skal brukes tre måneder på å prøve å finne en løsning for bemanningen ved barneseksjonen i Arendal. Det har vært en uro ved barneavdelingen om at flere barn skal sendes til Kristiansand, i stedet for å øke bemanningen. Nå skal sykehuset bruke tida på å finne en løsning.

– Jeg tror det finnes mange kloke mennesker i organisasjonen og når de setter seg sammen så er jeg helt sikker på at de kan finne fram gode løsninger som gir et godt beslutningsgrunnlag for hva som skal skje etter disse tre månedene, sa styreleder Camilla Dunsæd etter styremøtet.

Dunsæd utelukker ikke hva som kan skje med bemanningen.

– Foreløpig utelukker jeg ingenting. Barnesenteret er ett senter lokalisert i Kristiansand og Arendal. Nå har vi sagt at dette fagmiljøet får tre måneder å jobbe på så må de finne ut hvordan rigger vi best mulig dette arbeidslaget for å gi et best mulig pasienttilbud på Agder.

Dårlig start på «fredens år»

Hun beklager den pågående uroen, men opplever det ikke som en trussel mot sykehuset.

– Jeg vil ikke kalle det en trussel, men jeg synes det er veldig sørgelig og beklagelig for jeg tror befolkningen på Agder opplever mer uro enn det som er nødvendig.

Sykehusdirektør Jan Roger Olsen erklærte tidligere denne måneden 2013 som et fredens år på sykehuset. Men så langt har året bæret preg av alt annet enn fred, innrømmer Dunsæd.

– Jeg skulle ønske en bedre start, men 2013 er ungt ennå så jeg håper at vi i løpet av 2013 kan se det som en styrke at vi jobber sammen og at vi kan bringe Sørlandet sykehus enda lenger når vi ser på ressursene våre på tvers.

Tror bestemmelsen er tatt

Egil Hagen

Egil Hagen frykter avgjørelsen er tatt.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Tillitsvalgt for overlegene i Arendal, Egil Hagen, har ingen tro på styrets tre måneders frist på å løse den betente bemanningskonflikten ved barneavdelingen.

Han mener styret allerede har bestemt seg for å sende akutt syke barn fra Arendal til Kristiansand.

– Vi har en mistanke om at bestemmelsen egentlig er tatt, og at barneavdelingen her i Arendal blir stengt om natten og at akutt syke barn må til Kristiansand i store deler av døgnet og i helgene, sier Hagen.