– Advarte mamma mot falsk nettdating

I likhet med sørlandskvinnen som er fengslet i Ecuador, blir flere norske kvinner svindlet for millioner av kroner på nett. Det bekrefter Økokrim.

Sønnen til den kokainsiktede sørlandskvinna advarte mot mannen på nett

Sønnen til kvinnen som er siktet for kokainsmugling i Ecuador sier de advarte sin mor flere ganger mot å sende penger til en mann hun traff på internett.

Foto: Lars Eie / NRK

Kvinnen som er siktet for forsøk på narkotikasmugling i Ecuador, hadde i to år kontakt med en mann på internett. Denne mannen kal ha fått 600 000 kroner fra sørlandskvinnen, til tross for at familien advarte henne mot å sende penger.

Sjarmeres for millioner av kroner

Men sørlandskvinnen er ikke alene. Årlig svindles norske kvinner og menn for flere millioner kroner. Rådgiver i Økokrim, Anne Dybo, sier at i fjor sendte kjærlighetshungrige nordmenn ut 75 millioner kroner av landet i god tro.

– Vi har sett de siste årene at nettdating har blitt et problem fordi det er mange voksne kvinner som er på nett og lar seg lure, sier Dybo til NRK.

Anne Dybo, rådgiver i Økokrim

Anne Dybo i Økokrim sier nettdating med voksne kvinner har blitt et problem fordi de lar seg lure på nett.

Foto: Lasse Lerdahl

Dybo legger til at de av og til knuser noen norske hjerter ved å fortelle om sannheten og personen som man har datet ikke er reell.

– Vi tar ofte direkte kontakt med ofre og sier at vi vet du har sendt en eller to millioner kroner til en mann eller kvinne som ikke eksisterer, sier Dybo i Økokrim.

Færre lar seg lure

I 2012 mener Økokrim at det ble sendt ut 200 millioner kroner til falske storsjarmører som kvinner og menn møtte på nettet. I fjor ble " bare" 75 millioner sendt ut til svindlere. Grunnen er at Økokrim har blitt flinkere til å advare mot falske sjarmører.

Sønnen til den narkotikasiktede sørlandskvinnen sier de ofte advarte moren mot å sende ut penger til mannen hun snakket med via internett.

– Når du har hatt et forhold til en mann over så lang tid på nett, så tror jeg mange ville ha trodd dette var ekte kjærlighet. sier sønnen.

Nå er kvinnen fengslet i Quito i Ecuador. Hun hevder hun ble lurt da hun skulle ta med en koffert. I en skjult bunn i kofferten lå det nesten tre kilo kokain.

30 millioner

Anne Dybo i Økokrim forteller at det ikke er uvanlig at det legges fram falske bilder og gjerne av en amerikansk soldat. Og norske kvinnehjerter smelter.

– Bedragerne har funnet ut hvilke knapper de skal trykke på for at folk skal få følelser, sier Dybo.

Hun advarer sterkt mot å betale ut penger. Ofte blir norske menn og kvinner bedt om å gi penger fordi den man dater har opplevd ulykker eller trenger penger til sykehusbehandling.

– Når de ber om penger, må man stoppe. Det er svindel, mener Dybo.

For et par år siden var det en person som betalte ut 30 millioner kroner til en nettsvindler i god tro. Nå greier Økokrim å stoppe ofrene før de kommer så langt.

Celler

Økokrim opplyser at det var opprinnelig vestafrikanere som begynte med svindelen, men at det nå er celler i Europa, som i England og Nederland.

Mange henvendelser til oss handler om svindlere som hevder de bor i USA eller England, men er for tiden stasjonert i Sør-Afrika eller Sør-Amerika, forteller Dybo.