NRK Meny
Normal

Streik rammer sykehuset

101 ansatte på sykehuset i Kristiansand tas ut i streik fra fredag morgen.

Sørlandet sykehus Kristiansand

Fra fredag morgen tas drøyt hundre ansatte ved sykehuset i Kristiansand ut i streik.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

I ettermiddag er det blitt kjent at det også blir streik blant sykehusansatte, etter at meklingen mellom arbeidsgiverforeningen Spekter og Unio ikke førte fram.

Det betyr at sykepleiere, ergoterapeuter og førskolelærere og forskere ved Sørlandet Sykehus Kristiansand og avdeling Kongsgård tas ut i streik.

Totalt gjelder det 101 Unio-medlemmer på sykehuset. Den største gruppen er sykepleiere hvor drøyt 80 tas ut i streik fra i morgen tidlig.

– Ingen fare for liv og helse

Ifølge hovedtillitsvalgt Ingunn Abildgaard ved Sørlandet Sykehus Kristiansand vil ikke streiken sette liv og helse være i fare.

– I første rekke gjelder det de som jobber administrativt slik at vi ikke plukker ut de medlemmene som er i direkte kontakt med pasienter i første omgang. Det forekommer også - men på en forsvarlig måte, sier Abildgaard.

Les mer: Streik i helsesektoren

Krevde likestillingsløft

Meklingen mellom Spekter og Unio har pågått siden 19. mai, og fristen løp ut ved midnatt onsdag. 15 timer på overtid ble det klart at partene ikke klarte å komme til enighet.

– Vi har ikke fått gjennomslag for våre to hovedkrav om likelønn og innføring av skiftturnusordning. I lang tid nå har det vært snakket om behovet for et likestillingsløft, men vi opplever at arbeidsgiveren setter seg i veien for det, sier forhandlingsleder Lisbeth Normann i arbeidstakerorganisasjonen Unio til NTB.

Tilsammen tas 940 ansatte av rundt 35 000 i Spekter-området ut i streik første omgang,