NRK Meny
Normal

Selger sex i solstudio

Lederen for solstudiokjeden Brun og Blid er svært overrasket over at mindreårige jenter selger sex i deres lokaler.

Solarium (Illustrasjonsfoto)

Med base i blant annet solstudioer har mindrårige jenter solgt seksuelle tjenester, ifølge poltiet i Kristiansand (illustrasjonsbilde)

Foto: colourbox.no

Torbjørn Frantzen

Videoovervåking har avslørt at jenter kan gå sammen inn i solstudio-rommet, men vi har ikke sett jenter sammen med en mann, sier leder for solstudiokjeden Brun og Blid, Torbjørn Frantzen.

Foto: Kristian Ervik / NRK

Et tjuetalls skolejenter i alderen 14 til 18 år i Kristiansand selger seksuelle tjenester.

Noe av virksomheten skal ha foregått på solstudioer i byen, ifølge en gruppe som jobber med prostitusjonsforebygging i Kristiansand kommune.

Politiet bekrefter

Denne gruppen jobber med å få unge jenter ut av prostitusjonsmiljøet i byen.

Også politiet er representert i denne tiltaksgruppen. De bekrefter overfor NRK.no at det har vært aktivitet i solstudier i byen.

Torbjørn Frantzen, leder for solstudiokjeden Brun og Blid , sier han ble sjokkert da han hørte om saken i dag.

– Jeg har aldri hørt om dette før politiet tok kontakt med oss i dag. Slik jeg oppfatter det så er det ganske omfattende - og det er nesten helt utenkelig at det kan ha skjedd, sier han.

Tror kunder hadde reagert

Frantzen tviler på at sexsalget kan ha skjedd i et så stort omfang som antydet.

Siden oppstarten i Kristiansand har solstudioene hatt Securitas-vakter fra dag én på grunn av tagge-problemer og alle studioene videoovervåkes. Inne på rommene er det ikke kamera, men fra kameraer i fellesarealene skal de kunne se om to personer går sammen inn på et rom.

– Vi har Securitas og videoovervåkning - og kunder ville ha reagert hvis en ung jente gikk inn på et rom sammen med en godt voksen mann, men vi har ikke registrert noen som helst, sier han.

Ingen avslørt på video

Videofilmene fra siste uke viser ingen slik virksomhet, ifølge Frantzen. Opptakene må etter loven slettes etter 7 dager.

– Uten at kunder har reagert, uten at vi har sett noe på videoene og uten at vaktene har oppdaget noe - er det nesten utenkelig at dette har skjedd, sier han.

Solstudioene er per i dag ikke bemannet, men antall kamera i fellesarealene økes og studioene vil bli kontrollert oftere. Frantzen ønsker også mer informasjon om saken fra politiet.

Irene Sande

Jentene er ikke barnevernsbarn. De kan ha vært i kontakt med hjelpeapparatet, men for helt andre årsaker, sier Irene Sande som jobber med forebygging av prostitusjon i Kristiansand.

Foto: Terje Sellevold / NRK

Forstyrrer virksomheten

Kristiansand kommune har satt inn mye ressurser for å hjelpe de unge jentene i alderen 14 til 18 år som selger sex. Jentene er ikke barnevernsbarn og de selger kroppen sin i bytte mot blant annet mobiltelefoner, kontantkort og røyk.

– Et av tiltakene er å uroe treffsteder for slik handel.

Det sier Irene Sande, som er koordinator for en tverrfaglig gruppe som jobber med prostitusjonsforebygging.

Politiet har i samarbeid med enkelte huseiere involvert Securitas for å forstyrre virksomheten.

– Securitas-vakter oppsøker de ulike stedene flere ganger i døgnet for å sjekke forholdene, sier Sande.