Satset i Terra-fond

Kommunen satset titalls millioner i amerikansk fond. Nå kjøper de hjelp for å få risikoen vurdert.

Penger
Foto: Pål Kristian Lindseth / NRK

Ordfører Odd Omland i Kvinesdal

Ordfører Odd Omland

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Kvinesdal kommune har engasjert meglerfirmaet Pareto til å vurdere risikoen ved et amerikansk fond kommunen har investert i.

Ordfører Odd Omland bekrefter at kommunen i 2003 lånte 32 millioner for å satse på amerikanske fond sammen med kommunene Vik og Bremanger.

Hittil har Kvinesdal ikke tapt penger på investeringen. - Jeg velger å tro at vi heller ikke i fremtiden vil lide tap som følge av investeringen, sier ordføreren.

Omland sier meglerforetaket Terra lovet at fondet hadde lav risiko.

Ble lovt lav risiko 

Det var 2003 formannskapet i Kvinesdal vedtok å bruke inntektene fra konsesjonsavgiften på investeringer i fond. Etter råd fra Terra lånte Kvinesdal 32 millioner på fremtidige inntekter for å satse på amerikanske fond. Og kommunen ble lovt lav risiko, sier Odd Omland.

- Vi var veldig opptatt av sikkerhet. Vi har et strengt regelverk som klart sier at vi ikke skal spekulere med kommunens midler - noe Terra var informert om.

Undersøker risikoen

Pa bakgrunn av tapene som fire Nordlands-kommuner har lidd, har Kvinesdal sammen med kommunene Vik og Bremanger engasjert meglerforetaket Pareto til å undersøke hvor stor risikoen er i det amerikanske fondet som kommunene har satset på.

Omland har fått bekreftet at Kvinesdal ikke er inne på samme ordning som de fire Nordlands- kommunene. Men for å være helt sikker på at kommunen ikke er eksponert for mer risiko  enn de hadde trodd, er Pareto engasjert for å gå gjennom kontrakten.

- Vi har hatt et mangeårig godt forhold til Terra, men har vi påtatt en større risko enn vi var forespeilet - så føler vi oss lurt, sier Omland.

Hittil har kommunen tjent drøyt 800 000 kroner på sin Terra-investering.