Risikerer ikke sexlysten ved lokal operasjon

Stadig flere pasienter med prostatakreft velger behandling i utlandet, som lover færre bivirkninger som nedsatt sexlyst og inkontinens. Men lokale kirurger mener det er en myte at tilbudet her hjemme er dårligere.

Ingen grunn til å frykte større problemer med sexlyst eller vannlating dersom man lar seg operere her hjemme, mener lokale kirurger i Arendal.

Det har blitt mye enklere for prostata-pasienter å finne alternative tilbud på nettet, og kunne «shoppe» behandling i utlandet. Flere klinikker tilbyr nettsider på norsk.

– Dra til utlandet

70 år gamle Sigfred Birkeland fra Kristiansand fikk i høst den uhyggelige beskjeden om at han hadde kreft.

– Jeg gikk rett i kjelleren og så temmelig svart på alt, sier Birkeland.

Den aktive 70-åringen har mange treningskompiser og flere av disse hadde hatt samme diagnose. Rådene han fikk var ganske entydige.

Sigfred Birkeland

Sigfred Birkeland var overbevist og klar til å dra til en klinikk i Tyskland for å få fjernet prostatakreften.

Foto: Pål Tegnander / NRK

– Dra til Tyskland og få utført operasjonen der! Da får du null bivirkninger og er frisk som en fisk dagen etterpå, ble det sagt.

Birkeland var dermed helt overbevist om at han skulle til Tyskland for å operere prostatakjertelen og gjorde klar søknadspapirene. Han tok likevel en prat med kirurg og urolog, Ole A.Løseth, ved sykehuset i Arendal.

400 operert med robot

Ved Sørlandet sykehus i Arendal møter NRK, Løseth og hans kollega og overlege, Carl Hammarlund. De er i full gang med en ny prostataoperasjon ved hjelp av roboten «Kitty».

Inngrepet tar flere timer og utføres med millimeterpresisjon. Legene styrer alt via en dataskjerm med 3D bilder og joysticker som manøvrerer robotarmene inne i pasienten.

Ole.A Løseth

Kirurg og urolog Ole A. Løseth i gang med robotoperasjon ved avdelingen i Arendal. Så langt er 400 operert av roboten "Kitty".

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Vi har nå operert over 400 pasienter siden vi fikk roboten for fem år siden. Resultatene er svært hyggelig lesning, forteller Løseth.

Fjorårets tall viser at rundt 80 prosent av de opererte slipper urinlekkasjer i etterkant, og at enda flere opererte beholder potensen, slik den var før inngrepet.

– Dette er minst like bra resultater som man finner ved de aktuelle, utenlandske klinikkene. Dette viser at vi ikke trenger være beskjedne selv om vi er et lite sykehus, sier Løseth.

Robotkirurgi ved Sørlandet Sykehus, Arendal

Ved hjelp av 3D bilder kan kirurgene få et svært detaljert og realistisk bilde av området som opereres.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Hans kollega, overlege Carl Hammarlund, har tatt den møysommelige jobben med å registrere alle operasjonene her siden starten for fem år siden. En registrering som ikke er vanlig ved de fleste sykehusene i landet.

Se kirurgene i Arendal fjerne kreftsvulsten med robotkirurgi. Foto: Carl Hammarlund.

– Alt er som tidligere

Sigfred Birkeland er glad for valget han tok. Samtalen med kirurgen i Arendal endte med behandling lokalt fremfor i utlandet. Men Birkeland krevde at Løseth gjorde inngrepet, og han fikk det som han ville.

– Samtalen med legen i Arendal ga stor tillit. Han hadde god tid, og jeg fikk klare forsikringer om at jeg skulle kunne leve som tidligere, etter operasjonen, sier Birkeland.

Det aller viktigste for kristiansanderen er likevel beskjeden om at han nå er kreftfri.

– Nå er jeg i gang med treninga igjen og jeg ser lyst på fremtida, humrer han.

Robotoperasjon ved Sørlandet sykshus, Arendal

En ny prostataoperasjon ved hjelp av robot ved Sørlandet sykehus.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK