Protester førte fram - nå endres reglene

Sjøfartsdirektoratet lemper på reglene for barnehager, skoler og frivillige lag som ønsker å lære bort sjøvett. Nyheten gleder mange.

mann

LETTET: Rektor ved Kristiansand Folkehøyskole, Tor Inge Askeland, fikk torsdag beskjeden han lenge har håpet på.

Tidligere var det samme krav til sertifikat for førere av fartøy i næringsvirksomhet som for førere av fartøy med aktiviteter for å lære bort sjøvett.

– Vi har levd i uvisshet om vi kunne fortsette å ha så mye aktivitet med fokus på sjøvett som vi ønsker, sier rektor ved Kristiansand Folkehøyskole, Tor Inge Askeland.

Han er en av mange som er lettet over at Sjøfartsdirektoratet kommer med en ny forskrift for fartøy med inntil tolv passasjerer.

Den nye forskriften skal gjøre det enklere for blant annet barnehager, skoler og leirskoler som vil ta med barn i båt.

Båt Kristiansand Folkehøyskole
Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Protester førte fram

Endringen kommer som følge av at mange protesterte mot forskriften fra 2009, som gjaldt både for fartøy som driver næringsvirksomhet og fartøy eid av barnehager, skoler og andre som driver opplæring i sjøvett for barn og unge.

Aktørene som drev med opplæring, mente forskriftens krav til båtførere var alt for omfattende, og at de var vanskelig å oppfylle.

Resultatet ble at flere valgte å sette båten på land.

Vil at barn og unge skal lære om sjøen

I 2018 førte protestene til at næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) tok grep. Han ba Sjøfartsdirektoratet om å prioritere arbeid med et nytt regelverk.

– Jeg har vært opptatt av at barn og unge skal få lov til å lære om sjøen og å ivareta sjøkulturen vi har i Norge. Vi må ikke ødelegge gleden og verdien av å ta med barn og unge ut i båt, sier Isaksen til NRK.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen på besøk på Vikingodden i Tønsberg.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), ønsket en endring for at barn og unge fortsatt skulle ha et godt tilbud.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Kommunikasjonsdirektør i Sjøfartsdirektoratet Dag Inge Aarhus, sier at de i dette arbeidet har sett på ulike modeller, men at løsningen ble å unnta slike aktører fra den opprinnelige forskriften.

– Vi fant ut at det ble det enkleste, sier han.

Nå skal fartøy som brukes av barnehager, skoler og leirskoler som driver med sjøvettaktiviteter, i stedet følge regelverket for fritidsbåter.

I praksis betyr det at båtførerne blant annet ikke lenger trenger å ha fritidsskippersertifikat og kurs i vhf-radio.

Ikke bekymret for sikkerheten

Aarhus er ikke bekymret for at endringen skal gå utover sikkerheten til de unge.

– Siden vi vet at grupper som er ute med barn og unge har et høyt fokus på sikkerhet, føler vi at den delen blir ivaretatt selv om vi lemper litt på kravene.

Han forteller at det har vært høringsrunder på dette for å gjøre forskriften så god som mulig. Forskriften vil gjelde fra 1. februar i år.

Rektoren ved Kristiansand Folkehøyskole, er glad de nå slipper dispensasjon for å drive med aktiviteter på sjøen, slik de måtte i fjor.

Den nye forskriften gjør alt enklere.

– Hadde vi vært nødt til å følge den andre forskriften, hadde vi bare kunne holdt på med små joller og kanskje bare hatt fire-fem elever om bord. Da er helt umulig å drive undervisning, sier rektor Askeland.

Båt Kristiansand Folkehøyskole

Friluftslinja ved Kristiansand Folkehøyskole slipper nå å søke om dispensasjon for å ha aktiviteter med båt.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK