Privatpersoner blokkerer mobilnettet

Folk som installerer ulovlige, private dekningsforsterkere blokkerer det offentlige mobilnettet.

Telenors mobilnett

BLOKKERER: Nasjonal kommunikasjonsmyndighet i Lillesand har hittil i år hatt nær 50 saker der mobilnettet blir blokkert av privatpersoner.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Telenor må ukentlig be Nasjonal kommunikasjonsmyndighet i Lillesand (NKOM) om hjelp til å finne og fjerne mobilforsterkere.

Dekningsdirektør

Dekningsdirektør i Telenor Bjørn Amundsen.

Foto: Solveig Svarstad / NRK

– De forsterker ikke bare signalet, men avgir støy i området rundt. I verste fall fører det til at andre kunder under samme basestasjon ikke får ringt, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

Han beskriver problemet som omfattende, og sier de har saker både i byer og på landsbygda.

– Folk kjøper lovlig utstyr, men det er ulovlig å ta det i bruk, sier Amundsen.

I februar ble mobildekningen i deler av Kristiansand sentrum forstyrret av et ukjent kraftig signal. Det gikk også vestover ut av sentrum til Fiskåtangen, ifølge en rapport NRK har fått tilgang til.

Nær 50 saker hittil i år

Når teleselskapene får problemer må de kontakte NKOM i Lillesand. Der sitter seksjonssjef Per Eirik Heimdal og sender ut en av sine målebiler som kan sjekke frekvenser og finne ut hvor støyen kommer fra.

Seksjonssjef Per Eirik Heimdal i Post- og teletilsynet

Seksjonssjef i NKOM Per Eirik Heimdal.

Foto: Eivind Rossen / PT

Hittil i år har NKOM håndtert nær 50 saker der en basestasjon har blitt så forstyrret at man får problemer med å snakke i mobilen eller komme seg på internett.

Når en av de 16 bilene NKOM disponerer til støysøk rykker ut, vet man aldri hva man finner.

– Det er litt detektivarbeid. Når vi får klager er det alltid spennende hva som venter oss i den andre enden. Det er umulig å si hva som lager forstyrrelsen på forhånd, sier Heimdal.

Kan få bot

Selv om ulovlige mobilforsterkere utgjør de fleste sakene kan også trådløs elektronikk kjøpt i utlandet, ledlys og sparepærer, trådløse mikrofoner, industrimaskiner og mye mer skape problemer.

– I private hus kan man finne alt fra antenneforsterkere til belysningsprodukter fra utlandet som sender på feil frekvens.

Heimdal sier folk ofte blir overrasket når de finner ut hva som forårsaker støyen.

– Når folk hører at det er de som lager problemer for mobiltelefoni eller annen samfunnskritisk kommunikasjon er de som oftest velvillige.

Og er de ikke det, kan NKOM gi bøter.