Pressekonferanse etter knivdrapet i Kristiansand

17 år gamle Marie Skuland døde av skadene etter å ha blitt knivstukket på Sørlandssenteret, i går ettermiddag. En 23 år gammel jente er kritisk skadet.

Pressekonferanse knivdrap Kristiansand

Se pressekonferansen her.

Marie Skuland fra Kristiansand (17) døde av skadene etter å ha blitt knivstukket på Sørlandssenteret, onsdag ettermiddag.

Politiet fikk i går kveld dessverre beskjed fra Sørlandet sykehus Kristiansand om at den ene kvinnen døde kort tid etter hun ble operert like før 22-tiden i går kveld, sier Cecilie Pedersen Hille som er fungerende påtaleleder, Agder politidistrikt.

Skuland jobbet som sommervikar på Coop OBS.

Det andre offeret er en jente på 23 år. Hun ble operert ved sørlandet sykehus, og senere fløyet til Ullevål sykehus for ny operasjon. Tilstanden for 23-åringen er kritisk.

Det opplyser Agder politidistrikt på sin pressekonferanse.

Kjent for politiet

Den 15 år gamle gjerningspersonen er en jente som tidligere på dagen hadde rømt fra en barnevernsinstitusjon. Det skal ikke være noe kjent relasjon mellom gjerningspersonen og ofrene på dette tidspunktet.

– Hun er nå siktet for drap og drapsforsøk på to unge kvinner. Jenta er norsk statsborger og kjent for politi og helsevesenet, sier fungerende påtaleleder i Agder politidistrikt Cecilie Pedersen Hille.

Det ble forsøkt å avhøre 15-åringen i går kveld, men avhøret ble raskt avsluttet. 15-åringen har fått oppnevnt Hege Klem som forsvarer.

– Jenta er nå frivillig innlagt på barne- og ungdomspsykiatrien i Arendal, i påvente av fremstilling for fengsling, sier Hille.

Politiet fikk melding om knivstikkingen klokken 17.30 i går ettermiddag. 12 minutter etter meldingen var politiet på senteret og pågrep den 15 år gamle jenta.

– Pågripelsen gikk veldig greit og politiet fikk avvæpnet jenta. Det er to ulike åsteder på Coop Obs.

Politiet ber vitner om å melde seg.

– Vi har behov for vitner, spesielt de som har vært inne på Coops OBS, sier Hille.

Påtalelederen roser politiets arbeid etter hendelsen.

– Politiet har gjort en formidabel jobb frem til nå. Vi vil minne om at de pårørende ønsker fred og ro, og ber om at det blir respektert.

Pressekonferanse knivdrap Kristiansand

Se pressekonferansen her.

– Tung dag

Sørlandssenteret åpnet med et minutts stillhet klokken ti.

Ola Stavnsborg er sikkerhetssjef i Olav Thon-gruppen, som eier Sørlandssenteret. Han sier det er en tung dag for alle på senteret.

– Coop kjører sitt løp i forhold til hva de må gjøre med sine.Vi kommer til å ha et stillerom der de som eventuelt måtte ønske det, kan bruke i løpet av dagen.

Stavnsborg sier Sørlandssenteret åpner som normalt. Coop OBS åpner imidlertid ikke til vanlig tid.

– Vi utsetter åpningen av Coop OBS Sørlandssenteret i dag. Vi vet ikke når åpningen blir, sier Tore Klovning som er administrerende direktør i Coop Sørvest, til NRK.

Kristiansand kommune har iverksatt krisestab.

– Vi har satt en krisestab i dag tidlig, slik som er vanlig etter denne typen hendelser. Vi vil ha en del møter i løpet av dagen, sier varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen.

Staben skal ut til Sørlandssenteret og vil få oversikt over situasjonen, hjelpe de berørte og tilby samtaler, ifølge Kristiansen.

– Jeg tenker at denne hendelsen er dypt tragisk, avslutter Kristiansen.

Roser Knivdrap Sørlandssenteret

Det var roser utenfor Sørlandssenteret i dag morges.

Foto: Jan-Jørg Tomstad / NRK

To personer ble knivstukket

Politiet har så langt vært tilbakeholden med informasjon, og har ikke ønsket å kommentere eventuelle motiver bak gjerningen.

15-åringen angrep også en kunde i butikken med kniv. Hun ble i likhet med den avdøde sendt til Sørlandet sykehus. Hverken politiet eller sykehuset har uttalt seg om skadeomfanget til det sistnevnte offeret.

Agder politiet avholder pressekonferansen på Kristiansand politistasjon klokken 11:00.

Politiet fikk melding om knivstikking på Coop Obs Sørlandssenteret