Politimann hedres etter unnskyldningsbrev

Responsen har vært overveldende etter lensmannen i Søgne og Songdalen ba innbyggerne om unnskyldning for mange henleggelser og lang saksbehandlingstid.

Terje Pedersen

Lensmann Terje Pedersen kom med et litt annerledes julebudskap i lokalavisa. Nå får han full støtte av lokalbefolkningen.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

– Responsen har vært mye større enn det jeg hadde drømt om. Jeg tror jeg har truffet med budskapet, og at folk har fått en litt annen forståelse for hvordan vi tenker og prioriterer, sier Terje Pedersen, lensmann i Søgne og Songdalen.

Fredag publiserte han et åpent unnskyldningsbrev i Søgne og Sogndalen Budstikke, med tittelen «Unnskyldning i et trygghetsperspektiv». Nå høster lensmannen bred støtte blant lokalbefolkningen.

Et meget krevende år

«Advent er forventningens tid. For noen i forhold til den kristne høytid, for noen i forhold til noen dager med fri og for barna i forhold til hva som ligger under juletreet. Jeg har også behov for å dele noen tanker om forventning med dere som bor i Søgne og Songdalen.». Slik starter brevet forfattet av lensmann Pedersen.

Grunnen til at lensmannen tok pennen fatt er fordi lensmannskontoret legger sitt mest krevende år bak seg. I brevet ber Pedersen befolkningen om unnskyldning for at han og hans medarbeidere ikke har kunnet innfri alle forventninger.

– Det har vært et hardt kjør. Vi har hatt to drapssaker og flere vanskelige saker, i tillegg har saksmengden i antall aldri vært på det nivået som det er nå, sier Pedersen, som etter 40 år i politiet har hatt sitt tøffeste år i 2015.

Harde prioriteringer

Den store arbeidsmengden har ført til at Pedersen og hans kollegaer har måttet gjøre harde prioriteringer, og i brevet spør han innbyggerne om de kan godta at mindre viktige tyverisaker blir henlagt.

– Folk som ikke har det greit i hverdagen må prioriteres fremfor at noen blir frastjålet en sykkel eller lignende som de kan få igjen på forsikringa. Det finnes ingen forsikring mot å ha det greit i hverdagen, sier Pedersen, og understreker at materielle verdier er viktig, men menneskelige hensyn viktigere.

«Er vi enige?», spør han i brevet.

Les også: Mener Søgne og Songdalen lensmannskontor bør bestå

Får støtte fra innbyggerne

Den engasjerte lensmannen innrømmer at han hadde forventet negative reaksjoner på innlegget, men foreløpig har de uteblitt. I stedet møter han uant støtte fra lokalbefolkningen.

«Rett prioritering av den flotte lensmannen og hans medarbeidere. Ønsker at alle ved Søgne og Songdalen lensmannskontor får en god og fredelig jul.»

«Veldig bra skrevet. Dere gjør en utrolig god jobb.»

«Jeg synes lensmannskontoret fortjener all ros for det arbeidet de gjør, de gir seg ikke før alle muligheter er vurdert.»

Er noen av kommentarene fra avisens lesere.

– Jeg hadde egentlig ikke forventa annet enn at en og annen kommentar, men det har bare vært positivt med forskjellige vinklinger, sier lensmannen, som håper at 2016 blir et litt mer roligere år for han og kollegaene på lennsmannskontoret i Søgne og Songdalen.