NRK Meny
Normal

Bekjemper hevntanker med mer politi i gata

I etterkant av dobbeltdrapet i Kristiansand, har politiet satt inn store ressurser i arbeid rettet mot ungdomsmiljøene i byen. Denne helgen økes bemanningen.

Politiet og kommunens forebyggende koordinator snakker med ungdom i gågata i Kristiansand.

Grunnen er at politiet ønsker å rydde opp i misforståelser og forhindre at det oppstår farlige situasjoner i ungdomsmiljøene.

– Vi er bekymret for noen av ryktene som har spredd seg på sosiale medier, sier politistasjonssjef ved Kristiansand politistasjon, Ole Hortemo.

– Vil formidle at det er kun én drapsmann

Allerede onsdag gikk politiet ut med en pressemelding der de opplyste om at det gikk mange rykter. Et av dem gikk ut på at det skulle være en gjerningsmann nummer to.

– På sosiale medier ser vi at det snakkes om flere personer. Vi er opptatt av å formidle at det er kun én drapsmann, sier Hortemo.

Ole Hortemo

Politistasjonssjef Ole Hortemo.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

Fredag var han ute i gågata for å snakke med ungdom. I samtale med en gjeng, spør han om hva de tror mest på, politiet eller på det de leser på sosiale medier.

Én gutt svarer at han nok tror mest på politiet, men at det kan være lett å tro på rykter når man får høre veldig mye om en og samme person.

Snakkes om hevn

Politi og ansatte i kommunen har også fått med seg at det har blitt snakket om hevn. Slike tanker ønsker de å få bukt med.

– Vi må være til stede og roe gemyttene. Om noen går med hevntanker, må vi være med på å lose ungdommene videre, sier kriminalforebyggende koordinator i Kristiansand kommune, Johanne Benitez Nilsen.

Ifølge henne er det mange som av de unge som har blitt skremt av det som har skjedd.

Det sier flere av ungdommene på gata seg enig i. Noen av dem forteller at de synes det er litt skummelt å gå alene ute om kvelden.

Vanskelig uke på skolen

Allan Kenneth Ssekamate er elevrådsleder på Fiskå skole i Kristiansand, der avdøde Jakob Abdullahi Hassan (14), var elev. Elevrådslederen forteller om en vanskelig uke.

– Denne uka har vært veldig trist. Det har vært vanskelig å ta inn det som har skjedd, sier han.

14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan ble drept i Kristiansand

Avdøde Jakob Abdullahi Hassan (14) var elev ved Fiskå skole i Kristiansand.

Foto: Politiet / NTB scanpix

Ssekamate sier at elever og lærere har stått sammen og hjulpet hverandre.

– Vi har et ganske fint miljø hvor vi tar vare på hverandre. Vi begynner å merke at det går litt bedre nå, men det er fortsatt veldig ille, sier han.

Når det gjelder ryktene, har han et klart budskap.

– Vi bør bare forholde oss til det politiet sier. Jeg skjønner de som sier at det er vanskelig å ikke høre på rykter, men vi må prøve å la være.

Ungdommene på blant annet Fiskå skole i Kristiansand er preget av det tragiske dobbeltdrapet denne uken.