NRK Meny
Normal

– Navngitte elever anklages for drap

KRISTIANSAND (NRK): Både Kristiansand kommune og politiet advarer på det sterkeste mot ryktespredning. I sosiale medier florerer det av drapsanklager mot navngitte personer.

Harald Furre og Arild Rekve

Oppvekstdirektør Arild Rekve og ordfører Harald Furre er bekymret for rykteflommen på sosiale medier.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK

– Dette kan merke folk for livet og skape farlige situasjoner for de som rammes. Derfor anmode vi både foreldre og elver på skolene om å ta gode samtaler, roe situasjonen og forholde seg til det politiet opplyser, sier ordfører Harald Furre til NRK.

Terje Kaddeberg Skaar med LCD-skjerm

Sjef Felles kriminalenhet, Terje Kaddeberg Skaar under en pressekonferanse i forbindelse med drapssaken.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

På en pressekonferanse onsdag morgen ble det kjent at en 15 år gammel gutt fra Kristiansand har erkjent drapene på Jakob Hassan (14) og Tone Ilebekk (48). Gutten er elev ved Karuss skole i bydelen Vågsbygd i Kristiansand.

Én gjerningsperson

Konstituert visepolitimester Terje Kaddeberg Skaar opplyser at politiet ikke har grunn til å tro at det er flere gjerningsmenn bak drapshandlingene.

– Vi ønsker å understreke at politiet på bakgrunn av både avhør og etterforskning, ikke har noen holdepunkter for en ytterligere gjerningsperson – eller personer, sier Kaddeberg Skaar.

Jakob Abdullahi Hassan

Jakob Abdullahi Hassan (14) ble funnet drept ved Wilds Minne skole i bydelen Lund.

Foto: Politiet / NTB scanpix
Tone Ilebekk, offer i Kristiansand

Tone Ilebekk (48) ble knivdrept da hun luftet hunden.

Foto: Privat / Politi

Men i etterkant av drapene har det oppstått en omfattende ryktespredning i sosiale medier. Politiet valgte onsdag formiddag å gå ut med en advarsel i et forsøk på å stanse rykteflommen.

I en pressemelding opplyser politiet at de har mottatt informasjon om at det spres en masse rykter i ungdomsmiljøene i Kristiansand vedrørende en mulig gjerningsperson nummer to etter mandagens knivdrap.

Kaddeberg Skaar sier politiet bestreber seg på å gi så korrekt og oppdatert informasjon som mulig, og ber publikum om å behandle rykter fra ungdomsmiljøene med stor varsomhet.

Roe dette ned

Oppvekstdirektør Arild Rekve og ordføreren ønsker å bidra til å forsterke politiets oppfordring om å slå ned på ryktespredning.

– Politiet er krystallklare på at det ikke er grunn til å tro at det er flere drapsmenn inne i bildet. Ungdommer som sprer rykter, skaper en uhyggelig stemning. Derfor vil vi sterkt anmode ungdommene om å roe dette ned, sier de to.

Rekve sier kommunen har god oversikt over ungdomsmiljøene i Kristiansand og at ungdommer som trenger det blir fulgt opp.

Ordfører Harald Furre opplyser at mellom 40 og 50 personer jobber med oppfølging av de tre familiene som er rammet av tragedien.

– Det er et stort og godt trent apprat som er i arbeid, sier Furre.