NRK Meny
Normal

«Dark Room» har dempet overgrepstrafikken

Etter at den store overgrepssaken ble avdekket i Hordaland har færre jaktet på overgrepsmateriale på det åpne internettet.

Dark room

Færre nettbrukere har de siste dagene blitt stanset av Kripos såkalte overgrepsfilter på nett.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Vi ser at det er en nedgang på rundt 20 til 30 prosent i antall blokkeringer de siste dagene. Det viser at slike saker også har en positiv effekt som skremmer mange, sier informasjonssjef Caroline Lunde i Telenor Norge.

Nedgangen de siste dagene kan altså skyldes den store medieomtalen omkring det som betegnes som norgeshistoriens største overgrepssak. Politiet har etterforsket saken under navnet «Dark Room».

Flere tusen stoppes daglig

Blokkering skjer ved at nettbrukere bevisst eller ubevisst kommer inn på en nettside, lenke eller popup-vindu hvor barn misbrukes.

Caroline Lunde

Informasjonssjef Caroline Lunde i Telenor Norge.

Foto: Telenor

Nettbrukeren havner i stedet på en nettside hvor Kripos forteller at man var i ferd med å nå et domene med seksuelle overgrep mot barn eller som seksualiserer barn.

– Nå er det 2.000-4.000 treff til stoppsiden daglig blant mobiltelefoner og vanlig fast internett og blant de internettleverandørene som er med på dette, sier politioverbetjent Bjørn-Erik Ludvigsen i seksjon for seksuallovbrudd i Kripos.

Blir stanset raskt

– Tilgangen til nye domener eller subdomener, som blir lagt til slik at internettleverandørene omdirigere trafikken til stoppsiden, har vært jevn, sier han.

Mens det vanlige nettet tidligere var en god kilde for å skaffe seg overgrepsmateriale for dem som har denne interessen, så opplever de at det ikke er slik nå.

– Der man tidligere kunne hente materiale, blir de nå raskt stanset, ifølge Ludvigsen.

Det mørke nettet

Bjørn-Erik Ludvigsen

Politioverbetjent Bjørn-Erik Ludvigsen i Kripos.

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

Dette betyr at de som er interessert i å skaffe seg materiale som viser overgrep mot barn, går til andre tjenester på internett som de opplever har bedre tilgang av slikt materiale, som fildeling, news servere eller det såkalte mørket nettet.

– De går til steder der de kan være anonyme og tilgangen til materiale er god, forteller Ludvigsen.

Ifølge Telenor er det fortsatt snakk om flere tusen om dagen. Omtrent én million i året blir hindret i at de bevisst eller ubevisst går over grensen og besøker nettsider med overgrepsmateriale.

Forebygging er viktigst

Lunde mener stoppfilteret fremdeles har en god funksjon.

– Selv om overgriperne finner andre måter å dele informasjon på, så gjør vi det fortsatt vanskelig for dem å dele informasjonen på det åpne nettet, sier Caroline Lunde i Telenor.

Stoppfilteret er ment forebyggende og genererer ikke straffesaker hos politiet.

– Vi mener at det å forebygge kriminalitet er det beste og billigste vi kan gjøre for å hindre at barn blir seksuelt utnyttet, sier Bjørn-Erik Ludvigsen i Kripos.