Hopp til innhold

Omtrent 60 fly er produsert – tre av dem har krasjet

Produsenten av det elektriske småflyet som krasjet utenfor Arendal i går, sier at de har tilbudt Statens havarikommisjon all sin ekspertise for å hjelpe til å finne årsaken til ulykken.

FOTO: Frank Johannessen, Agderposten

Klokken 14.42 onsdag mottok kontrolltårnet på flyplassen Gullknapp i Arendal en «mayday»-melding fra et elektrisk småfly som holdt på å krasje.

Flyet skal ha mistet motorkraft, og foretatt en kontrollert nødlanding. Flyet skal ha «hoppet» bortover bakken og tippet ned i et tjern. Ingen av de to som var om bord ble skadd.

Årsaken til ulykken er foreløpig ukjent.

Flyet var av typen Alpha Electro, produsert av det slovenske selskapet Pipistrel.

– Vi har engasjert ekspertene våre og tilbud direkte og umiddelbar hjelp til havarikommisjonen for å undersøke og fastslå hva som forårsaket ulykken, skriver grunnlegger og direktør i Pipistrel, Ivo Boscarol, i en e-post til NRK.

Ulykkesflyet er i dag fraktet fra Arendal til Statens havarikommisjon på Kjeller. De sier til NRK at de starter undersøkelsene av flyet så fort som mulig.

Likt fly styrtet i Nederland

Flyprodusenten Pipistrel opplyser til NRK at det er produsert over 60 fly av denne typen.

Et tilsvarende fly havarerte i Nederland i fjor, ifølge Teknisk ukeblad. Årsaken til denne ulykken er fremdeles ikke kjent. Den nederlandske havarikommisjonen sier til NRK torsdag at de ikke ønsker å kommentere ulykken. Årsaken er at de ikke er ferdige med undersøkelsene sine.

– Siden ny teknologi alltid er i søkelyset, er det i Pipistrels interesse å handle raskt og med åpenhet, skriver direktør Boscarol i e-posten.

– Vi er lei oss for hendelsen, og vil gjøre alle nødvendige tiltak for å sikre flysikkerheten for flytypen og for våre kunder, skriver han videre.

Tidligere i år krasjet også et elektrisk fly i Sveits. Ulykken granskes av myndighetene i landet.

Elfly krasjet i Arendal

Statssekretær Aase Marthe J. Horrigmo i Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Avinor-sjef Dag Falk-Petersen var om bord i flyet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Avinor-sjefen og statssekretær om bord

Elflyet som gikk ned utenfor Arendal i går er eid av Avinor, sammen med Norsk luftsportsforbund.

Piloten var konsernsjef i Avinor, Dag Falk-Petersen. Med seg i flyet hadde han statssekretær Aase Marthe J. Horrigmo i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

– Vi fikk en indikasjon om at det var en feil på motoren og at fremdriften ble borte. Jeg kalte inn «mayday» til tårnet, og så etter et sted å lande, sa Falk-Petersen til NRK etter ulykken i går.

Han sa da at ulykken ikke skjedde på grunn av manglende strøm på batteriene.

Falk-Petersen sier at de lettet med fulladede batterier, og at flyet kan være oppe en time av gangen. Da de måtte nødlande hadde de vært oppe i rundt ett kvarter, og piloten sier at de hadde 82 prosent strøm sist han så på instrumentene.

– Jeg tror ikke denne hendelsen vil påvirke tilliten til elfly i særlig grad, sier han til NRK torsdag.

Elfly krasjet Arendal
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Avinors elfly måtte nødlandet i Nornestjønn i Arendal onsdag. Pilot var konsernsjef i Avinor Dag Falk-Petersen og passasjer Aase Marthe Johansen Horrigmo som er statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. De kom uskadet fra hendelsen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Hvem er NRKs nye ekspert? 00:45
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,36 kr
Dyrest kl. 08 1,96 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5 %