Hopp til innhold

Øker politiberedskapen til sjøs

Agderpolitiet skjerper beredskapen og øker bemanningen på politibåtene i sommer. I fjor fikk politiet kritikk fordi stram økonomi førte til dårlig bemanning til sjøs.

Politibåten i Kristiansand

VENTER PÅ SOMMEREN: Uka etter St. Hans er politibåten til Kristiansand-politiet i aksjon igjen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– I fjor var et unntaksår for oss. Vi har fått mer ressurser, og er nå er vi tilbake til normalen, og det betyr jo vesentlig bedre båttjeneste enn i fjor, sier stabssjef i Agder politidistrikt, Bård Austad.

Bård Austad

Bård Austad, som er stabssjef i Agder politidistrikt, er fornøyd med bedre politiberedskap på sjøen i sommer.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Hovedårsaken til dårlig sjøberedskap i fjor var stram økonomi. I år skal tre politibåter i fast patruljetjeneste fra St. Hans.

– I tillegg til å dukke opp på diverse sjøarrangement skal vi også patruljere kysten regelmessig, forteller Austad.

– Selv om ikke vi er i gang med vanlig patruljering til sjøs, så er båtene klare. Så dersom noe skjer på sjøen så drar vi rett ut med båtene, sier han.

Prioriterer ut ifra ulykkesstatistikk

Politibåtene vil prioritere fart, promille, sikkerhet og drive med forebyggende arbeid. Alt som har med sjøvett og sikkerhet er prioriterte oppgaver.

Vannskuter på Byfjorden i Kristiansand

Nå er vannskutere likestilt med småbåter, og politiet får ansvaret for å kontrollere at også de holder seg innenfor fartsgrensene nær land.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Men vi kommer ikke til å ligge i buskas og lure på dem som kjører uten vest, forteller Austad, men presiserer at det vil bli reagert på om de kommer borti det i andre sammenhenger.

Han legger til at vannskutere må følge samme regler som alle andre.

– De må bruke vettet, og vi satser på at skuterførere kjører fint gjennom hele sesongen, sier Austad.

Overraskende populære

Stabssjefen er fornøyd med at de nå får anledning til å drive forebyggende tjenester, samt at beredskapen blir bedre om noe skulle skje. Han sier det var heldig at det ikke skjedde noen store, dramatiske båtulykker i fjor.

– Vi krysser selvfølgelig fingrene for at det ikke skjer i år heller, men hvis det skjer, så er vi mye bedre stilt for å takle det, forklarer Austad.

– I fjor fikk vi mange reaksjoner fra vanlige folk og fra media på at vi var dårlig bemannet på sjøen. Jeg er overrasket over hvor populære politiet er på sjøen, med det er jo noe vi er glad for, sier Austad.

Bruker sommervikarer

Den ekstra bemanningen hentes fra patruljene til lands, som igjen erstattes av vikarer i sommermånedene. Det er viktig for at det ikke skal gå utover patruljen til lands.

– Vi henter inn et stort antall sommervikarer, de bruker vi ikke i politibåter, men i politibiler, forklarer Austad.

I Telemark, som er en det av Sørøst politidistrikt, er det Øystein Skottemyr som er ansvarlig for politibåten som patruljerer fra Kragerø til Grenland. Han sier til NRK at beredskapen hos dem blir lik som i fjor.

I Øst politidistrikt, som samarbeider med Oslo politidistrikt, er beredskapen også på samme nivå som i fjor.