Hopp til innhold

Politikutt rammer sjøtjenesten

Stram økonomi gjør at Agder politidistrikt nå varsler innstramninger på flere områder i sommer. Sjøtjeneste og lensmannskontor rammes.

Politibåten i Kristiansand

Politibåtene i Kristiansand og Arendal vil fortsatt patruljere, tross kutt i Mandal og Risør.

Foto: Reidar Mosland / NRK

–Vanskelig økonomi medfører at Agder politidistrikt setter i gang tiltak som vil bety at enkelte tjenestetilbud blir redusert i sommer, skriver politiet i en pressemelding.

– Skal ikke ramme liv og helse

Leder av Felles Operativ enhet, Bård Austad opplyser at den operative patruljeringen og beredskapen ikke skal reduseres.

–Liv og helse og alvorlig kriminalitet skal prioriteres. Publikum skal og kan føle seg trygge. Men det vil være noen tjenester, som på grunn av stram økonomi, vil rammes, sier Austad.

Tiltakene skal ifølge politiet være nødvendige for å unngå røde tall.

Les også: Har bemannet politibåten igjen etter tyveriraid

Les også: Politiet: – Båtfolk gambler med promillegrensa

Rammer båtene i Mandal og Risør

Sjøtjenesten er det området som rammes hardest av de nye kuttene, og ren båtpatruljering skal nå kun utføres med politibåtene i Arendal og Kristiansand.

Bård Austad

Kuttene skal ikke ramme liv og helse, sier leder av Felles Operativ enhet i agderpolitiet, Bård Austad.

Foto: Thomas Sommerset/NRK

– I Mandal og Risør blir det ikke satt av faste patruljer til båtene. Disse skal kun brukes det når skjer spesielle hendelser, og etter dialog med operasjonsleder, sier Austad til NRK.

Operasjonslederen sier disse mannskapene prioriteres til operativ tjeneste på land, hvor de de mest alvorlige forholdene skjer.

– To polititjenestemenn fast på sjøen betyr i praksis to færre på land i samme perioden, og da må vi gjøre slike valg, sier Austad.

Stenger lensmannskontor

Også flere av lensmannskontorene på Agder vil nå rammes av kuttene. Det innebærer at åpningstider reduseres eller at kontor holder stengt deler av sommeren, i større utstrekning enn tidligere.

- Dette gjør vi for å ikke måtte redusere antall operative patruljer ute. Det er denne tjenesten som er det viktigste. Det er den som redder liv, sier Austad.

Han vil foreløpig ikke si konkret hvilke kontor som skal stenges, men sier det gjelder de mindre kontorene med lavest bemanning.

Lyngdal torsdag kveld

Begrenset åpningstid ved flere lensmannskontor i sommer. Her fra kontoret i Lyngdal.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix